Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

5 onmisbare tips die boekhouden veel leuker maken

Als webshop eigenaar heeft u elke dag te maken met een hoop gegevens: van uw voorraad natuurlijk, uw orders, maar ook van uw administratie. Al die cijfers zijn van levensbelang voor een bedrijf. Toch zouden veel ondernemers hun (online) administratie veel efficiënter kunnen doen. Daarom hebben de mensen achter Exact Online een whitepaper gemaakt met 40 praktische boekhoudtips. Wilt u een voorproefje? Lees dan verder.

Denk goed na voor u software kiest

Het begint al bij de inrichting van de administratie. Een hele praktische tip: gebruik verschillende BTW-codes voor exclusief en inclusief omzetbelasting. Dat scheelt verwarring. Daarbij is het natuurlijk heel belangrijk dat u software kiest die bij uw bedrijf past. Waar let u dan op? Nou, bijvoorbeeld op de grootte van uw voorraad en de hoeveelheid van de artikelen. Want uw software moet hierop wel berekend zijn.

Inzicht in uw voorraad

Als uw software geschikt is voor uw (soort) voorraad, krijgt u ook beter inzicht in verkoopmarges én krijgt u updateoverzichten van de voorraad in aantal en waarde (u kunt daar bijvoorbeeld Exact Online Handel voor gebruiken). Nog een simpele maar gouden tip voor uw voorraad: zorg voor een periodieke telling en voor aansluiting met de financiële administratie. Dan weet u zeker dat al uw mensen altijd en overal met de juiste gegevens werken. Dat scheelt een hoop mogelijke fouten (en dus kosten).

Regelmaat maakt financieel gezond

Het klinkt misschien saai, maar met regelmaat wint u uiteindelijk tijd. Dat geldt ook voor crediteuren- en debiteurenbeheer: die krijgt u alleen onder controle door ze goed in de gaten te houden. Zorg bijvoorbeeld voor een goed crediteurenbeheer door periodiek een ouderdomsanalyse uit te draaien van de openstaande posten. Een goed debiteurenbeheer krijgt u door regelmatig bank en kas bij te boeken.

Automatisch, niet handmatig

Bank en kas bijboeken hoeft u tegenwoordig niet meer met de hand te doen; daar zijn automatische bankkoppelingen voor. Dat is wel zo makkelijk én het scheelt tijd! U kunt ook tijd winnen met het automatisch invoeren van gegevens. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van scan services. Daarmee boekt u snel en automatisch uw facturen in.

Geen gedoe met facturen

Gedoe met facturen vermijdt u onder andere door gestandaardiseerde omschrijvingen te gebruiken op uw facturen. Daarmee weet u over een half jaar nog precies waar de factuur om ging (en uw accountant ook). En als u zeker wilt weten dat u alle facturen snel terug kunt vinden? Geef ze dan allemaal een mutatienummer. Wel zo handig!

Dit zijn slechts 5 van de 40 tips die we met u willen delen. In de whitepaper 40 onmisbare boekhoudtips voor ondernemers leest u alle andere tips die uw boekhouding nog verder verbeteren.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Management

Bekijk meer onderwerpen