Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Brussel: de ideale groeivijver voor jonge ondernemers?

Brussel: de ideale groeivijver voor jonge ondernemers?

Brussel, de internationale hoofdstad van België, is een thuishaven voor verschillende Europese en internationale instellingen. Uit cijfers van UNIZO blijkt dat in 2016 11.924 nieuwe zaken zijn opgestart in Brussel.

Dat is een stijging van 6,71% in vergelijking met 2015. Ondernemers zien de stad dus als een goede plek om hun zaak op te zetten, maar wat maakt Brussel zo interessant?

Allereerst ondersteunt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de economie door middel van diverse initiatieven, in de vorm van een hele reeks financiële steunmaatregelen. Op die manier bevordert Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW) de duurzame economische ontwikkeling in Brussel. BEW is de officiële vertegenwoordiger van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in economische zaken en geeft financiële steun aan ondernemingen en instellingen door middel van premies voor investeringen, consultancy, opleiding en meer.

Ook is in Brussel voor nagenoeg elke sector een eigen belangenvereniging of sector organisatie te vinden alsook grote ondernemersorganisaties. Zo zorgt de Brusselse afdeling van Voka, oftewel het Vlaamse Netwerk van Ondernemingen, voor toegang tot een breed ondernemersnetwerk. Ook bij Xerius-experts in Brussel kan je terecht voor informatie betreffende alle startersformaliteiten.

Daarnaast ziet Brussel dagelijks een grote toestroom van pendelaars die komen werken in Brussel. Die pendelaars vormen direct een grote groep potentiële klanten voor bijvoorbeeld een horecazaak. Geraldine Dubois startte haar restozaak G Spud in Brussel en kan zich naar eigen zeggen geen betere stad voorstellen. “Brussel is een internationale stad met open minded mensen,’’ vertelt Geraldine.

Grote verscheidenheid

‘’Er zijn veel mensen die hier werken. In de week zijn er veel werkmensen die tijdens de middagpauze willen genieten van een lekkere hap. In het weekend krijgt G-Spud dan weer meer mensen die komen winkelen over de vloer en de vakantie zorgt dan weer voor toeristen. Zowel jong als oud vinden de weg naar G-Spud, het concept spreekt iedereen aan.

Ook Pim Thomas, oprichter van Crevette, startte zijn platenzaak in de hoofdstad en vond daarmee de ideale omgeving voor zijn eigen bedrijf.

Pim koos voor Brussel omdat hij daar zelf vandaan komt, voeling heeft met de scene en veel mensen uit de buurt kent. Een groot voordeel dat Brussel biedt is volgens Pim de grote verscheidenheid aan mensen, talen en culturen. Dit betekent dat niet alleen dj’s Crevette binnenstappen, maar ook andere mensen van verschillende afkomsten en leeftijden de weg vinden naar zijn zaak.

Goede startlocatie

Als startende ondernemer kan het lastig zijn om een eerste betaalbare locatie te vinden waar rustig kan worden gewerkt en klanten kunnen worden ontvangen. Dankzij de verschillende coworking spaces in Brussel krijgen jonge ondernemers de mogelijkheid om zowel goedkoop als flexibel te werken.

Kortom, Brussel heeft veel te bieden aan jonge ondernemers die uitkijken naar een goede startlocatie. Denk je er zelf aan om in Brussel te starten, dan kun je een prettige en dynamische werkplek verwachten waar je veel verschillende soorten mensen zult bereiken.

Bron: http://www.xerius.be/blog/zelfstandige-worden-brussel

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.


Bekijk meer onderwerpen