Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

Een bedrijf starten met een vriend(in)

Een bedrijf starten met een vriend(in)

Er komt een moment in het leven van een ondernemer waarin de vraag komt: is het een goed idee om zaken te doen met een vriend(in)? Velen hanteren een strikt “geen vrienden”-beleid bij zakelijke initiatieven. Maar er zijn ook talloze voorbeelden van succesvolle bedrijven die zijn opgezet door vrienden die de sprong wél waagden en zakenpartners werden. Neem de tijd om je project en jullie onderlinge relatie van tevoren nauwkeurig te analyseren: het kan doorslaggevend zijn voor het succes of falen van je onderneming.

En terwijl je menig nachtelijk uurtje besteedt aan het opsommen van alle voor- en nadelen van in zee gaan met een vriend(in), neem dan de volgende zes overwegingen mee.

1. Waarom zou je zakenpartners worden?
Voordat je een bedrijf start met een vriend(in), neem een stapje terug en probeer zo objectief mogelijk te analyseren waarom het eigenlijk zo’n goed idee is om hem of haar als zakenpartner te hebben? Confronteer jezelf met de lastige vragen. Martha Stewart bedacht een aantal treffende vragen die je een zetje in de goede richting geven:

  • Wat brengt diegene ter tafel dat je zelf niet hebt?
  • Welke vaardigheden heeft diegene die je nodig hebt voor het businessmodel?
  • Deelt diegene jouw visie op dezelfde manier?
  • Lanceer je dit idee met diegene omdat je te bang bent om het idee eigenhandig te lanceren?

Als je deze vragen op logische wijze en gemakkelijk kunt beantwoorden, ben je wellicht op het juiste pad om een succesvol partnerschap met je vriend(in) aan te gaan.

2. Duidelijke & frequente communicatie
In elke relatie, of die nu persoonlijk of professioneel is, is duidelijke en frequente communicatie de sleutel tot succes. Een eerlijk “Wat als…”-gesprek met je vriend(in) voordat jullie samen een bedrijf starten, waarin jullie potentiële scenario’s en valkuilen bespreken, is een goed uitgangspunt om te ontdekken hoe jullie beiden toekomstige problemen tackelen.
Ook is het verstandig om af te spreken op welke manier jullie met elkaar communiceren, zodat jullie op één lijn blijven. “Het opstellen van regels voor de frequentie en manier van communicatie tussen partners is cruciaal wanneer je werkt met vrienden”, suggereert Inc.com.

3. In welke levensfase bevindt je vriend(in) zich?
Belangrijk is te bekijken in welke levensfase je potentiële partner zich bevindt. Wanneer diegene bijvoorbeeld aanzienlijke private schulden heeft of op het punt staan een kind te krijgen, dan zegt dat enorm veel over de commitment die je van hen kunt verwachten en hoe ze omgaan met stressvolle situaties in hun leven. “Hoe iemand zijn financiën regelt, lijkt misschien een privéaangelegenheid – maar in een start-up wordt je omzet meer publiekelijke informatie, vooral onder de eigenaren”, adviseert Forbes.

4. Win juridisch advies in
Natuurlijk is het verleidelijk om spontaan een partnerschap aan te gaan dat is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Maar consulteer van tevoren toch een juridisch professional.
Bepaalde vragen komen waarschijnlijk niet eens bij je op totdat je met een advocaat spreekt over de potentiële risico’s. Martha Stewart raadt aan om een schriftelijk juridisch document op te stellen waarin wordt besproken “wat gebeurt als een van jullie beiden ermee wil stoppen of als de een wil dat de ander ermee stopt; hoe jullie de activa zullen verdelen; wat er gebeurt als een van jullie beiden overlijdt of arbeidsongeschikt raakt; en bepaalde eigendomskwesties…”

5. Overweeg de nadelen van vriendschap
Hoewel een bedrijf starten met een vriend(in) veel voordelen oplevert, is het noodzakelijk dat je ook de nadelen overweegt voordat je met elkaar in zee gaat.
Wanneer je zaken doet met een vriend(in), moet je bekijken of jullie dezelfde persoonlijke en/of professionele netwerken hebben – een sterk en divers netwerk kan essentieel zijn voor het prille succes van een start-up.

Denk ook na over de problemen die kunnen ontstaan juist omdat jullie bevriend met elkaar zijn: bevelen opvolgen van een vriend(in) is meestal moeilijk; als de onderneming niet slaagt, kan dat jullie vriendschap zwaar op de proef stellen; en kritiek (opbouwend of niet) kan sneller in ruzie ontaarden.

6. Stel de relatie op de proef
Voordat je de puntjes op de i zet, is het verstandig je werkrelatie te testen door samen een kortetermijnproject te doen. Zo krijg je een indruk van wat voor soort partner je vriend(in) is. Spelen ze graag de baas? Zijn ze ’s ochtends of juist ’s avonds op hun best? Hoe delen ze ideeën? “Een proefproject levert je de antwoorden op deze vragen, wat noodzakelijk is voordat je energie en kapitaal in een start-up steekt”, aldus Selena Rezvani, bijdragend schrijver bij Forbes.

Het lijkt misschien leuk om een bedrijf te starten met iemand met wie je goed bevriend bent, maar het is cruciaal dat je goed nadenkt over de manieren waarop jullie vriendschap impact kan hebben op je onderneming. Vooruitdenken en anticiperen op problemen kan het verschil betekenen tussen succes en falen.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen