Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Eerste duurzame telefoon ter wereld kiest voor webshop bij SEOshop

Volgende week lanceert de webshop van de eerste duurzame en eerlijk geproduceerde smartphone ter wereld: de Fairphone. Ook deze webshop zal gebruik maken van het SEOshop platform. Fairphone zet zich in voor het welzijn van de werknemers die meewerken aan de productie van de telefoon, maakt een verschil op het gebied van e-waste programs, maakt gebruik van conflict-free resources en streeft naar meer transparantie van het productieproces.

Hoe het idee begon

Bas van Abel begon drie jaar geleden met een onderzoek dat uiteindelijk zou leiden tot de start van het bedrijf Fairphone. Met een achtergrond in Product Design had Van Abel een natuurlijke interesse in productieprocessen. Zijn interesse in de productie van smartphones werd onder andere gevoed door diverse schandalen, waaronder het Foxconn-schandaal. Hij stelde zichzelf vervolgens de vraag wat deze productieketen nodig had om te veranderen. Er was maar één antwoord mogelijk: zelf een smartphone ontwikkelen, waarbij alle stappen in de productieketen worden blootgelegd en een poging gedaan wordt om interventies te plegen. Alleen op deze manier kan het productieproces duurzamer en eerlijker verlopen.

Het vinden van de juiste leveranciers

Maar hoe controleer je nu of je toeleveranciers werkelijk duurzaam en eerlijk produceren? Voor de productie van telefoons zijn mineralen nodig die in DR Congo gewonnen worden. Dat is geen gemakkelijke opgave in een land dat lange tijd in oorlog verkeerde en waar nog steeds veel conflicten zijn. Gewapende groeperingen financieren hun wapens onder andere door middel van de mineralen en door het opleggen van belastingen aan de bevolking die in de mijnen werkt. Bovendien vindt de productie plaats in China, waar arbeidsomstandigheden vaak ter discussie staan. Daarom werkt Fairphone samen met NGO’s en experts die door jarenlange ervaring een goede kennis van de lokale markt hebben opgebouwd. De Nederlandse definitie van goede arbeidsomstandigheden is namelijk zeer anders dan in DR Congo of China. Fairphone bezoekt samen met deze adviseurs de toeleveranciers en in samenspraak worden deze geselecteerd op basis van vooraf vastgestelde richtlijnen.

De technologie van de smartphone

De smartphone van Fairphone maakt gebruik van Android Jelly Bean met Quad core; een open source systeem dat volledig overschreven kan worden door de technischvaardige gebruiker (rootable). Bovendien is de telefoon Dual SIM, wat betekent dat er twee sim-kaarten in de telefoon geplaatst kunnen worden, waardoor hij bijvoorbeeld zowel privé als zakelijk gebruikt kan worden. Daarnaast beschikt de telefoon over een 4.3 inch touch-screen en 8 megapixels + 1.3 megapixels camera.

Productie en marketing

Voor de aanvang van de productie heeft Fairphone minimaal 5000 pre-orders inschrijvingen nodig, die het bedrijf werft via haar website. Deze week zijn er al 1300 telefoons verkocht, maar er zijn dus nog meer orders nodig voordat de productie wordt gestart. Veertig procent van alle nieuwsbrief-aanmeldingen komt uit Duitsland, waar duurzaamheid en fairtrade sowieso zeer populair zijn, tegenover tien procent in Nederland. Daarnaast komen veel aanvragen uit Duitsland en Zwitserland. Volgende week gaat de webshop live voor het grote publiek; tot die tijd hebben de inschrijvingen voorrang. Momenteel krijgt Fairphone veel aandacht door de voorverkoop; overal op het internet schrijven fans van het product over Fairphone. Deze gratis publiciteit levert veel verkeer op naar de site en bovendien, veel aanvragen. De doelgroep bestaat uit zowel ouderen als jongeren die kritisch naar hun producten kijken.

De keuze voor SEOshop

Na een uitgebreide evaluatie koos Fairphone uiteindelijk voor SEOshop vanwege het groot uiteenlopende klantenbestand en de ruime e-commerce ervaring. Het design werd in een PSD-bestand aangeleverd, waarna SEOshop dit heeft geïmplementeerd via de Template Editor. De eerste ervaringen zijn zeer positief.

De toekomst

De toekomst ziet er goed uit voor Fairphone. Wereldwijd worden consumenten steeds kritischer en het bedrijf beschikt over een groot internationaal netwerk aan ambassadeurs die graag de telefoon willen promoten. Bovendien heeft het bedrijf de ambitie om nieuwe telefoons op de markt te brengen en nog meer controle op het productieproces te krijgen, om zo het product nog meer ‘fairtrade’ te maken. We zijn er dan ook zeer trots op dat Fairphone voor SEOshop heeft gekozen. Ben je ondertussen zelf benieuwd geworden naar de telefoon? Kijk dan nu op Fairphone.com.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Nieuws & Updates