Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Haal het maximale uit e-mailmarketing in 2019

Haal het maximale uit e-mailmarketing in 2019

“E-mailmarketing is dood”, “niemand kijkt meer in zijn inbox”, zijn commentaren die u steeds vaker hoort. Maar e-mailmarketing is nog altijd springlevend. In 2019 is het nog steeds één van de beste converterende marketingkanalen voor webwinkels. In dit artikel laten we u zien wat de voordelen van e-mailmarketing zijn en hoe jij als e-commerce ondernemer het maximale eruit kunt halen. 

De voordelen van e-mailmarketing

E-mailmarketing zorgt als marketingkanaal voor hoge conversies. Volgens een onderzoek van Campaign Monitor uit 2018 geeft 59% van de marketeers aan dat de hoogste ROI van e-mail marketing komt. In 2016 bleek zelfs dat voor elke dollar die u aan e-mailmaketing uitgaf u $44,- terug verdiende. 

Het opzetten en inrichten van uw e-mailmarketing account kost relatief weinig tijd en de impact is enorm. Zo kunt u met e-mail marketing veel automatiseren en relevantie creëren, ten opzichte van iemand die handmatig e-mails verstuurd. 

Een ander groot voordeel van e-mailmarketing is het bereiken van bestaande klanten.  Andere kanalen richten zich voornamelijk op nieuwe klanten, terwijl u een berg informatie van bestaande klanten in uw backoffice van uw webshop heeft.

GDPR proof e-mails versturen

Bij e-mailmarketing in 2019 is het belangrijk dat u rekening houdt met de GDPR (AVG) regels. Sommige bedrijven denken dat dit inhoud dat u klanten niet meer mag mailen, maar niets is minder waar. U heeft als webwinkel het recht (wetboek: artikel 11.7 punt 3) om iedereen te mailen uit uw klantenbestand. U heeft daar geen dubbele opt-in of expliciete toestemming voor nodig. 

Het verzenden van commerciële e-mails mag alleen naar contactpersonen waar u óf expliciet toestemming van krijgt óf waar u een betaalrelatie mee heeft. Als webwinkel heeft u een betaalrelatie met uw klanten. Dit betekent dat u als webshopondernemer dus niet bang hoeft te zijn om op de vingers getikt te worden, zolang uw e-mails over gerelateerde producten gaan. Wel bent u verplicht uw klanten altijd de mogelijkheid te bieden om zich uit te schrijven voor e-mails.

E-mailmarketing in 2019: creëer relevantie

E-mailmarketing in 2019 bestaat vooral uit relevantie creëren voor (potentiële) klanten. Door de onschatbare waarde aan data weet u precies wat een klant gekocht heeft, voor welk bedrag en of het een man of vrouw is. De tijd van dezelfde e-mails versturen naar uw hele klantenbestand is dus voorbij. Door gebruik te maken van beschikbare data uit uw webshop kunt u op grote schaal e-mails personaliseren en automatiseren. 

De drie belangrijkste stappen voor e-mailmarketing in 2019 zijn: 

  1. Segmentatie
  2. Persoonlijke e-mails
  3. Automatisering

Segmentatie

Niet elke klant is hetzelfde. Segmenteren helpt om klanten te verdelen in groepen en te benaderen op een manier die bij die groep past. E-mailmarketing tools, zoals ReloadMailing, geven u de mogelijkheid om uw klantenbestand te segmenteren op criteria die u zelf bepaalt. U kunt bijvoorbeeld segmenteren op aankoop categorie, product of geslacht.

Voorbeeld: Stel u heeft een webshop voor zwemkleding en uw nieuwe zomercollectie is binnen. Segmenteer uw klantenbestand op man en vrouw en stuur twee verschillende nieuwsbrieven: de e-mail voor vrouwen is gericht op de nieuwe bikini collectie en de e-mail voor mannen is gericht op de zwembroeken collectie. Zo krijgt de juiste groep de juiste content en verhoogt u uw conversie. 

Persoonlijke e-mails

U heeft uw doelgroep gesegmenteerd en u weet nu precies wie jouw e-mail gaat ontvangen. De volgende stap is het personaliseren van de e-mail door middel van dynamische content. Dynamische content zorgt ervoor dat de mail zich automatisch aanpast aan de ontvanger. 

Voorbeeld dynamische tekst

Dynamische content staat nog in de kinderschoenen, maar e-mailmarketing tools gespecialiseerd in e-commerce kunnen het aanbieden. De e-mailmarketing tool bekijkt, voordat de e-mail wordt verstuurd, wie de e-mail gaat ontvangen en voegt automatisch content toe die relevant is voor de ontvanger. Dit kunnen bijvoorbeeld aanbevolen producten zijn op basis van de laatste aankoop of een tekst met persoonlijke details van de klant.

e-mailmarketing in 2019

Automatisering

Veel mensen denken bij automatisering aan onpersoonlijke berichten, maar bij  e-mailmarketing in 2019 is het juist het tegenovergestelde. Door e-mails automatisch te verzenden zodra klanten een product kopen of een bepaalde acties in uw webshop uitvoeren, creëert u persoonlijke gesprekken op schaal. De e-mail content moet wel matchen met het product dat gekocht is of met de actie die de klant heeft uitgevoerd. 

Voorbeeld: U kunt instellen dat wanneer een klant iets koopt uit de categorie “Zwembroeken” deze 3 dagen na aankoop automatisch een mailtje krijgt met matchende slippers, handdoeken en t-shirts om de look te voltooien.

E-mailmarketing 2019: relevant en persoonlijk

E-mailmarketing is nog lang niet dood, maar moet wel (net zoals alle andere kanalen) relevant en persoonlijk zijn. Naar iedereen dezelfde e-mails versturen is al lang niet meer zo effectief als 10 jaar geleden. 

Het mooie van e-mailmarketing voor webwinkels is dat u een doelgroep benadert die u moeilijk met andere marketing kanalen kunt bereiken: uw bestaande klanten. Hoe persoonlijker u klanten benadert, des te beter de band die u opbouwt en hoe hoger het rendement van uw inspanningen. 

Om het maximale uit uw webwinkel te halen op het gebied van e-mailmarketing heeft u een e-mailmarketing tool nodig die u ondersteunt op de volgende drie punten: 

  • Automatiseren van e-mails
  • Segmenteren van uw klanten
  • Mogelijkheid om e-mails persoonlijk te maken.

Hiermee weet u zeker dat de mails die u verstuurt ook daadwerkelijk relevant zijn voor uw klanten met meer omzet als gevolg. 

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Sales & Marketing

Bekijk meer onderwerpen