Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Het einde van Magento 1: wat zijn de overstap mogelijkheden?

Het einde van Magento 1: wat zijn de overstap mogelijkheden?

Met de definitieve phase-out van Magento 1 komt er voor veel Magento-gebruikers een cruciale Magento overstap periode aan. De gevolgen van het upgraden naar Magento 2, wat neerkomt op een volledige verhuizing van uw platform, maakt dat veel ondernemers nu de kans grijpen om de voordelen van een ander platform te ervaren. Wat zijn de beschikbare mogelijkheden, en wat zijn belangrijke overwegingen bij het maken van uw keuze?

De alternatieven: Open Source of SaaS?

Webshop software is grofweg te verdelen in twee categorieën: Open Source software, en SaaS – Software as a Service – software. 

Open Source

Magento 1 en 2 vallen allebei onder de noemer Open Source, wat betekent dat u als beheerder zelf verantwoordelijk bent voor de installatie van uw platform op een server. Daarnaast beheert u alle technische aspecten van de webshop, zoals hosting, vormgeving, veiligheid, en het doorvoeren van updates. 

Het voordeel hiervan is dat u weinig beperkingen heeft qua custom mogelijkheden. Het nadeel is dat geen enkele verandering makkelijk of snel gemaakt is. U moet dus óf zelf technische skills hebben, of het budget hebben om een developer in te huren voor de veranderingen die u door wilt voeren. Vergis u hier niet in! Veel klachten over Open Source software hebben betrekking op de hoge development kosten die u maakt om uw website live te krijgen, en om zaken als veiligheidsmaatregelen up to date te houden.

Software as a Service

In het geval van SaaS wordt uw webshop gehost op de servers van een software aanbieder. U bent dus niet meer de eigenaar van het systeem waarin uw webshop gebouwd wordt, maar daar staat tegenover dat de aanbieder van de software ervoor zorgt dat alle technische aspecten van de webshop in orde zijn – de tweede ‘S’ staat immers voor ‘Service’. U hoeft u in dit geval dus geen zorgen meer te maken over zaken als veiligheid en de laatste updates: deze worden automatisch bijgehouden en doorgevoerd.

De keerzijde aan deze software is dat u geen onbeperkte ontwikkel-vrijheid hebt zoals bij Open Source. Gelukkig zijn veel SaaS-aanbieders zich hiervan bewust en bieden ze een uitgebreide hoeveelheid apps aan die u door middel van een eenvoudig ‘plug and play’-systeem kunt installeren.

magento image-1

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van webshop-software

Bij het maken van de juiste software-keuze voor uw onderneming, zijn er twee belangrijke overwegingen die de hoofdrol spelen:

Kosten

Een significant verschil tussen de twee soorten software komt naar voren in de kosten van het opzetten en onderhouden van uw webshop. 

De kosten bij Open Source zijn niet direct zichtbaar bij het aanschaffen van de software zelf, maar komen naar voren in de prijs van alles wat buiten de software om moet gebeuren. Dit heeft betrekking op onder andere hosting, maar ook op het ontwikkelen en vormgeven van uw webshop. Zeker als u specifieke wensen heeft die lastig realiseerbaar zijn zonder de benodigde technische kennis, kunt u een aanzienlijke rekening verwachten voor het inhuren van een web developer. Ook voor eventuele toekomstige aanpassingen of security updates heeft u al snel de hulp van externe partijen nodig, waardoor u afhankelijk bent van de prijs van hun diensten. 

In het geval van SaaS sluit u een abonnement af waarvoor u een maandelijks bedrag betaalt. U heeft in dit geval constante vaste lasten, maar daar staat tegenover dat uw hosting en security voor u geregeld zijn en up to date worden gehouden door de software aanbieder. Ook kunt u kleine aanpassingen een stuk makkelijker – en sneller – zelf doorvoeren, waardoor u significant bespaart op developer-kosten. Op de lange termijn kunt u ervan uitgaan dat de maandelijkse kosten op een lager totaal zullen uitkomen dan de ontwikkelkosten van de meer gecompliceerde Open Source software.

Verhuisproces

Als u ervoor kiest om van platform te verhuizen, wilt u dat dit goed verloopt. Niet alleen is het een project van aanzienlijke omvang, het is van het grootste belang dat er secuur wordt omgegaan met uw producten en gegevens.

Bij dit proces is het verschil tussen Open Source en SaaS minder van belang. Het enige relevante verschil is dat bij een keuze voor Open Source u waarschijnlijk het volledige proces uit handen zult geven. Er zijn legio aan bedrijven die zich specialiseren in de overstap naar verschillende software aanbieders en de merendeel van het werk voor u zullen uitvoeren – tegen een fiks bedrag uiteraard.

Een overstap naar SaaS betekent dat u kiest voor het overstapproces van uw nieuwe aanbieder. Over het algemeen zal deze overstap een stuk simpeler zijn, en zal de bijdrage van de SaaS-aanbieder voornamelijk bestaan uit het bieden van begeleiding. Lightspeed heeft lokale support specialisten die u door middel van trainingen en persoonlijke onboarding bij iedere stap van het proces ondersteunen. 

Mocht u toch liever zien dat uw verhuizing wordt uitgevoerd door ervaren partijen, dan is dat ook mogelijk. Zo zijn er verschillende bedrijven die zich specialiseren in het verhuizen van uw onderneming naar Lightspeed. Partners als Online ID, Instijl Media, 050media, en Red Banana zorgen ervoor dat u een naadloze verhuizing krijgt. 

Dit is hét moment om na te denken over de volgende stappen voor uw webshop en een mogelijke magento overstap. Bovenstaande overwegingen kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw onderneming. Succes!

magento banner-2

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Technologie

Bekijk meer onderwerpen