De Michelin 2020 Nieuwkomers van België

De Michelin 2020 Nieuwkomers van België

Net zoals elk jaar, werd vandaag de Michelingids van België en Luxemburg 2020 uitgereikt tijdens de Horeca Expo in Gent. De beste chefs en restaurateurs kwamen samen om in spanning hun lot af te wachten. 

Tijdens de uitreiking werden enkele nieuwkomers bekroond met hun eerste Michelinster, één zaak kreeg er een tweede bij en andere behielden hun sterrenstatus van het afgelopen jaar. Opvallend genoeg werd er dit jaar weer geen nieuw driesterrenrestaurant aangekondigd, waardoor Peter Goossens’ Hof Van Cleve het enige driesterrenrestaurant aan de top van de Belgische gastronomie blijft. 

In totaal telt de BeLux 139 sterrenrestaurants, waaronder 1 restaurant haar tweede ster verdiende en 7 restaurants de enorme eer van een eerste ster kregen. Benieuwd welke restaurants hard op weg zijn naar de top? Ontdek de 7 Michelin 2020 nieuwkomers van de BeLux in dit artikel.

Michelin Young Chef Award 2020

Aan het begin van de uitreiking van de Michelinsterren werden eerst de Michelin Young Chef Award 2020 uitgereikt. Jean Vrijdaghs en Sébastien Hankard van het restaurant Le Gastronome in Paliseul namen deze award in ontvangst. Daarnaast kregen deze twintigers ook meteen hun eerste Michelinster, wat een ware eer is omdat ze nog maar 11 maanden geleden begonnen aan hun avontuur bij Le Gastronome

1 Michelinster: de nieuwkomers

  • L.E.S.S. | Ruige Vermeire | Brugge
  • Ogst | Sébastien Wijgaerts | Hasselt 
  • Sir Kwinten | Glenn Verhasselt | Sint-Kwintens-Lennik 
  • EssenCiel | Niels Brants | Leuven
  • Souvenir | Vilhjalmur Sigurdarson | Gent

De restaurants die dikgedrukt zijn, maken gebruik van het Lightspeed Restaurant kassasysteem, het systeem voor restaurants die op topniveau werken.

2 Michelinsterren: van 1 naar 2

Dit jaar was er maar één restaurant dat er een tweede ster bij kreeg: Cuchara in Lommel. Chef Jan Tournier gebruikt zijn creativiteit, speelsheid en technische beheersing om een verhaal te creëren op het bord.  Ook in dit restaurant wordt Lightspeed Restaurant gebruikt om vlekkeloze service te bieden aan de gasten. 

Hof Van Cleve blijft aan de top

Hoewel Peter Goossens al in 1994 zijn eerste ster verdiende bij Hof Van Cleve, is hij toch elk jaar zenuwachtig voor de uitreiking. “Je moet zo’n ster jaar naar jaar met je team realiseren,” aldus Peter. Zijn geheim is dat hij en zijn team zich niet focussen op de Michelinsterren, maar wel op de klanten. 

Het belangrijkste is dat je niet werkt voor Michelin, maar dat je werkt voor je klanten. De rest volgt dan vanzelf.

Zijn laatste advies voor de aanwezige collega’s luidde als volgt: “Blijven gaan en blijven koken. Als jullie er echt passie voor blijven hebben en het blijven doen, dan zal Michelin volgen.”

De volledige lijst van Belgische sterrenrestaurants vindt u hier. 

Heeft u zelf een fine dining restaurant of droomt u van ooit een ster te behalen? Lees dan onze gids ‘Hoe runt u een restaurant op het hoogste niveau?’, gemaakt in samenwerking met Werner Loens, hoofdinspecteur van de Guide Michelin Benelux.

Michelinster

Afbeelding door © Sebastian Steveniers