Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Company

Nieuwe afrondingsregels in België: Lightspeed klanten kunnen op ons rekenen

Nieuwe afrondingsregels in België: Lightspeed klanten kunnen op ons rekenen

Vanaf 1 december 2019 zal een nieuwe wetgeving in werking treden, met betrekking tot nieuwe afrondingsregels voor alle cash betalingen bij fysieke transacties.

Vanaf 1 december verplicht de Belgische wetgeving alle handelaars om bij cash betalingen het totaalbedrag af te ronden naar de dichtstbijzijnde 5 cent.

Om uw retail- of horecazaak hierbij te ondersteunen, zal Lightspeed een automatische software update doorvoeren in december. Zoals altijd maakt Lightspeed deze update beschikbaar zonder haar klanten daarvoor extra aan te rekenen.

Wat u nog moet weten

 1. Alleen het eindbedrag moet afgerond worden, niet de prijzen van individuele producten. Bij “gemengde” betalingen (klanten die een deel in cash betalen, een ander deel elektronisch) wordt enkel het cash-gedeelte van de betaling afgerond. 
 2. Zowel het niet-afgeronde bedrag als het afgeronde bedrag zal op het kasticket verschijnen.
 3. De BTW wordt berekend en toegepast op het originele bedrag, niet op het afgeronde bedrag.
 4. In het X/Z-rapport kunt u het totale bedrag terugvinden van alle afrondingen die werden toegepast (sinds het vorige rapport werd gecreëerd). 
 5. Bij online bestellingen zal deze afronding enkel van toepassing zijn wanneer de bestelling in cash betaald wordt, b.v. wanneer een klant de online bestelling zelf komt ophalen.

Gevolgen voor onze Restaurant klanten 

Vanaf december zal Lightspeed deze software update automatisch uitrollen bij alle Belgische  Lightspeed Restaurant klanten zodra de nieuwe softwareversie de vereiste goedkeuring ontvangt van de FOD Financiën.

 1. Betalingen met alternatieve betalingsmethodes zoals (elektronische) maaltijdcheques of cadeaubonnen mogen niet afgerond worden. 
 2. De nieuwe wet biedt de mogelijkheid om ook elektronische betalingen af te ronden (b.v. Visa, Bancontact en Payconiq). Voorlopig worden elektronische betalingen in Lightspeed Restaurant nog niet afgerond. Lightspeed houdt u verder op de hoogte over de timing en implementatie van deze bijkomende update.
 3. Als een klant gedeeltelijk wenst te betalen met een andere betalingsmethode dan cash, is het van belang om daarbij deze volgorde te hanteren:
  • Eerst moet de betaling via maaltijdcheque of cadeaubon worden verwerkt
  • Daarna moet de cash betaling verwerkt worden 
  • Tot slot wordt de elektronische betaling afgehandeld
  • Voorlopig worden de nieuwe afrondingsregels dus enkel toegepast op het cash-gedeelte van de betaling.
  • Tip! Vraag uw klanten voor af te rekenen welk deel van de rekening ze via welke betaalmethode wensen te betalen. Zorg ervoor dat uw personeel dit ook weet!
 4. Bij het afronden naar beneden, toont de Restaurant App mogelijks nog steeds een openstaand bedrag van 1 of 2 eurocent. Lightspeed lost dit probleem zo snel mogelijk op.
 5. De centjes van 1 en 2 eurocent mag u niet weigeren! Ze blijven namelijk bestaan als een geldig betaalmiddel.
 6. De afrondingsregels zijn ook van toepassing op facturen die op aanvraag van de klant in cash betaald zullen worden.

Gevolgen voor onze Retail klanten 

De Lightspeed software-update die voldoet aan de nieuwe afrondingsregels, wordt uitgerold op 3 december.

 1. Betalingen met alternatieve betalingsmethodes zoals (elektronische) maaltijdcheques of cadeaubonnen mogen niet afgerond worden. Als een klant gedeeltelijk wenst te betalen met een van deze methodes, dan is het belangrijk om eerst de ecocheques of cadeaubons af te rekenen en daarna pas het cash-gedeelte. Tip! Vraag uw klanten voor af te rekenen welk deel van de rekening ze via welke betaalmethode wensen te betalen. Zorg ervoor dat uw personeel dit ook weet!]
 2. De nieuwe wet biedt de mogelijkheid om ook elektronische betalingen af te ronden (b.v. Visa, Bancontact en Payconiq). Voorlopig worden elektronische betalingen in Lightspeed Retail nog niet afgerond. Lightspeed houdt u verder op de hoogte over de timing en implementatie van deze bijkomende update.
 3. De centjes van 1 en 2 eurocent mag u niet weigeren! Ze blijven namelijk bestaan als een geldig betaalmiddel.
 4. De afrondingsregels zijn ook van toepassing op facturen die op aanvraag van de klant in cash betaald zullen worden.
 5. Wanneer u een klant terugbetaalt, moet u het totale bedrag op dezelfde manier afronden.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Nieuws & Updates

Bekijk meer onderwerpen