Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Nieuwe wetgeving informatievoorziening en herroepingsrecht

Al eerder schreef Elaine Oldhoff van Thuiswinkel.org een blogpost over de wijziging in de richtlijn consumentenrechten. Aangezien deze wetgeving belangrijke consequenties heeft voor webwinkeliers, vroegen we Marcel Landeweerd van Stichting WebwinkelKeur om een korte opsomming van de belangrijkste wijzigingen te maken.

De belangrijkste zaken

Vanaf 13 juni 2014 moeten alle webwinkels voldoen aan de nieuwe wetgeving. De belangrijkste veranderingen zijn er op het gebied van uw informatievoorziening en het herroepingsrecht. Graag sommen we deze onderstaand op.

  • Consumenten krijgen 14 kalenderdagen de tijd om aan te geven te willen retourneren (was eerst 7 werkdagen).
  • Na het aangeven te willen retourneren krijgt de consument nogmaals 14 kalenderdagen om het product daadwerkelijk retour te sturen.
  • De webwinkelier moet het totale orderbedrag (dus inclusief kosten voor heenzending) terugbetalen aan de consument binnen 14 kalenderdagen nadat de consument heeft aangegeven te willen retourneren. Alleen de kosten voor het retour zelf zijn voor rekening van de consument.
  • Voor het retourneren moet de webwinkelier een duidelijk retourformulier beschikbaar stellen. In de wet is daarvoor een modelformulier opgenomen. Deze is ook beschikbaar via https://www.webwinkelkeur.nl/webwinkel/voorbeeld-modelformulier-herroepingsrecht/ .
  • Het moet voor consumenten duidelijk zijn dat men een betaalverplichting aangaat. Een bestelknop met de tekst “Bestellen met betaalverplichting” is dus juridisch de beste oplossing.
  • Hygiënische producten mogen nu verzegeld worden. Geef daarbij duidelijk aan dat wanneer de verzegeling verbroken is deze niet meer terug mogen. Vroeger gold een dergelijke uitzondering wettelijk niet voor hygiënische producten.
  • Er moet informatie gegeven worden over klantenservice, levertijd, garantie en klachtenprocedure. Dit zijn de zogenaamde informatieplichten.

Meer weten over alle wijzigingen? Lees dan de uitgebreide blogpost van Thuiswinkel.org

Voldoen aan de wetgeving met een SEOshop-webwinkel

Om uw webwinkel voor te bereiden op deze wijzigingen zal SEOshop in de nacht van 12 op 13 juni een compliance release uitvoeren. Hierdoor zal uw webwinkel in technisch opzicht voldoen aan de nieuwe regels. U blijft uiteraard wel zelf verantwoordelijk voor de navolging van de wet, zoals hierboven wordt besproken. Voor verdere vragen daarover kunt u contact opnemen met Webwinkel Keur of Thuiswinkel.org

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Management

Bekijk meer onderwerpen