De ultieme lijst met benodigdheden om je koffiezaak te openen

Goed begonnen is half gewonnen. Zeker bij het openen van je zaak. Wil je een koffiezaakje openen, maar weet je niet goed wat je precies nodig hebt? Dan is dit dé ultieme lijst. Zo vergeet je zeker niets!

Espressomachine

Zonder koffieapparaat kom je natuurlijk niet ver met je koffiezaak, dus die staat bovenaan de lijst. Het is belangrijk dat je een goede espressomachine aanschaft. In veel koffiesoorten zit namelijk wel een element van espresso.

Afhankelijk van hoe groot je koffiezaak is en hoe druk het gaat zijn, is het verstandig om te kiezen voor een 2 group of 3 group espressomachine. Hiermee zet je meerdere kopjes koffie tegelijk en kan je lange rijen wachtenden voorkomen. Denk ook aan zaken als: garantie, reparatie, vervangmachine als je problemen hebt of een verzekering. Dit is het essentieelste apparaat van je zaak, dus besteed er veel aandacht aan.

pBMCKCh

Koffiemolen

Koffie kan op veel verschillende manieren gemalen worden, en dat resulteert in verschillende smaken. De koffiemolen is daarom een heel belangrijk onderdeel voor het maken van het perfecte kopje koffie. Je kunt een koffiemolen kopen met of zonder reservoir. Of een espressomachine waar al een koffiemolen inzit. Met een losse koffiemolen bepaal je zelf hoe je de koffie maalt en met een espressomachine gaat het automatisch. Wat verkies jij? Doe online research maar ga ook zeker langs in jouw favoriete koffiebar en kijk hoe zij het doen.

Tip: Voor klanten die thuis geen koffiemolen hebben, zou je de gemalen koffie kunnen verkopen.

fullsizeoutput_3

Werktafel en koelkast

Veel mensen eten graag iets bij de koffie. Klanten die ‘s morgens langskomen, willen wellicht een ontbijt. Bij het serveren van eten horen natuurlijk voorbereidingen. Hiervoor kun je best een werktafel aanschaffen. Die dient speciaal voor het klaarmaken van eten.

Om het vers te houden en andere producten zoals de koffiemelk te bewaren, heb je een koelkast nodig. Afhankelijk van hoe groot je menu is en hoeveel eten er voorbereid moet worden, beslis je hoe groot je koelkast moet zijn. Denk ook aan de verschillende melksoorten. Als je soja-, haver-, amandelmelk én magere melk aanbiedt, dan heb je duidelijk meer koelruimte nodig.

Interieur en Meubilair

Je wilt natuurlijk dat je koffiezaak een fijne omgeving is, waar klanten graag naartoe gaan en terugkomen. Het interieur speelt hierbij een grote rol en geeft je zaak sfeer. Tegenwoordig is de industriële en vintage look erg populair, maar waarom zou je meegaan met de stroom? Wees origineel en maak je koffiezaak zo leuk als je zelf wilt! Sfeer is belangrijk. Wat wil je uitstralen naar je klanten? Als je hier niet over nadenkt, is dat ook te zien en zullen je gasten minder graag terugkomen.

Mensen die graag werken of studeren in een koffiebar, willen comfortabel zitten en ruimte hebben om te werken. Denk aan stoelen met kussens en grote tafels met plaats voor meerdere laptops. En voorzie genoeg stopcontacten, zodat gasten hun laptop kunnen opladen.

Denk ook aan de counters waar de koffie wordt gemaakt en waar wellicht een koelvitrine staat met gebakjes.

80cde33cf9f51730094d583f9f2b0107-boss-coffee-coffee-cafe-e1505831386402-1024x547

Diverse producten

Een aantal onmisbare dingen voor je koffiezaak zijn:

 • Koffie- en theemokken;
 • Takeaway bekers en deksels;
 • Roerstokjes;
 • Lepels;
 • Tamper;
 • Pompjes voor de koffiesiroop als je die aanbiedt;
 • Koekjes, taart of gebak voor bij de koffie en thee;
 • Enz.

Kassasysteem

Het kan heel druk zijn in je koffiezaak. Een goed kassasysteem is dus heel belangrijk. Je personeel moet makkelijk en snel bestellingen kunnen opnemen en goed kunnen omgaan met het kassasysteem. Je wil dat het snel en overzichtelijk werkt, liefst op een iPad omdat dat minder ruimte inneemt. Bovendien moet nieuw personeel er snel mee aan de slag kunnen.
Vergeet ook niet dat je misschien een loyaltyprogramma of klantenkaartysteem wil gebruiken. Zorg dat dit kan in je kassa. En natuurlijk heel belangrijk: een cloudgebaseerd systeem, zodat je ook weet wat er in je zaak gebeurt als je er niet bent. Lees hier meer over de kassafuncties die voor koffiezaken.

Een start maken met je koffiezaak?

Onze experts helpen graag.

Wat heb je eigenlijk nog meer nodig?

Vergeet vooral de kleine dingen niet, die klanten kunnen waarderen en hun experience beter maakt

 • Magazines: geef de mensen wat leesvoer. Klanten vinden het leuk om wat te lezen onder het genot van wat koffie en weg te zakken in een comfortabele stoel;
 • Gratis wifi: wifi is niet meer weg te denken in ons dagelijkse leven. We zitten steeds meer op onze telefoon en maken dus ook steeds meer gebruik van het internet. Gratis wifi trekt klanten aan. Mensen die graag in een koffiezaak willen studeren of werken kunnen deze extra service erg waarderen.
 • Waterkannen en wat glazen erbij. Water hoort bij de koffie en kraanwater is gratis. Zorg dat je dit extra beetje service aanbiedt.

 

 

Aurora Oetomo

Aurora Oetomo

Aurora is een Content Specialist bij Lightspeed. Als ze niet een blog aan het tikken is, leest ze artikelen over filosofie en psychologie, neemt ze lange wandelingen of speelt ze piano.