Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

SEO strategie: de juiste zoekwoorden

SEO strategie: de juiste zoekwoorden

SEO, ofwel Search Engine Optimization, is een populair onderwerp bij e-Commerce ondernemers. Iedereen wil er meer van weten, maar niemand weet waar te beginnen. Vraag jezelf maar eens af, wat is jouw SEO strategie? Een goeie SEO strategie resulteert op termijn in hogere rankings in de zoekmachines. En dit kan je webshop maken of breken! Lees verder om te weten te komen hoe je nu de juiste zoekwoorden kan vinden voor jouw website.

Hoe populair zijn mijn zoekwoorden eigenlijk?

Stel je hebt een webshop die o.a. sneeuwkettingen en winterbanden verkoopt; producten die uitermate geschikt zijn om te verkopen online. Je komt er namelijk altijd te laat achter dat je ze nodig hebt waardoor online bestellen de enige oplossing is. Nu wil je weten welke zoekwoorden voor jou interessant kunnen zijn en nog belangrijker; op welke zoekwoorden jouw webshop kans maakt om hoog te ranken in de zoekmachines. We gaan eerst kijken hoe populair het onderwerp drone is in Google.

Via Google Trends kan je bekijken hoe populair jouw zoekwoorden zijn over een bepaalde periode. Ik heb dit getest voor de zoekwoorden winterbanden, winterbanden kopen, sneeuwkettingen en sneeuwkettingen kopen over de laatste 3 jaar. Zoals je ziet is het zoekwoord winterbanden populair vanaf oktober tot maart, terwijl sneeuwkettingen een piek kent rond januari-februari i.v.m. de wintersport. Het volume van winterbanden kopen en sneeuwkettingen kopen is relatief laag.

KeywordMate

De juiste zoekwoorden

We weten nu dat er aardig wordt gezocht naar winterbanden en sneeuwkettingen. Maar je weet nog niet of je op deze zoekwoorden, of op andere zoekwoord-combinaties, kans maakt op een goeie ranking in de zoekmachines. Het kan dus zijn dat het zoekwoord winterbanden steeds populairder wordt en toeneemt in zoekvolume, maar dit zegt niks over het aantal webshops of websites dat dit zoekwoord gebruikt. Ofwel, het zegt nog niks over de aanwezige concurrentie. Met de app KeywordMate kom je hier gemakkelijk achter.

Installeer KeywordMate via de App Store in je webshop. De app heeft een gratis proefperiode van 14 dagen. Via KeywordMate bekijk je op welke zoekwoorden jij kans maakt op een top-10 positie in Google. Daarnaast toont de app gerelateerde zoekwoord-suggesties. Handig dus! We gaan eens kijken hoe het zit met de zoekwoorden winterbanden, winterbanden kopen, sneeuwkettingen en sneeuwkettingen kopen.

KeywordMate

Zodra je in de omgeving van KeywordMate zit, maak je een nieuw project aan via “Nieuwe website toevoegen”. Hier vul je je webshop in en selecteer je het land en de taal. In het voorbeeld gebruik ik Bol.com als webshop aangezien zij, niet geheel verrassend, ook winterbanden en sneeuwkettingen verkopen.

KeywordMate

Vervolgens maak je linksboven een “nieuwe groep” aan, en klik je op “Keywords toevoegen”. Je kan standaard 50 keywords invullen. Let wel, normaal gesproken optimaliseer je je webshop voor 50-250 keywords, maar in dit voorbeeld gebruik ik er voor het gemak steeds vier. Zoals hieronder getoond kennen de keywords winterbanden en sneeuwkettingen aardig wat zoekvolume. De zoekwoorden winterbanden kopen en sneeuwkettingen kopen zijn minder populair. Desondanks bevatten de zoekwoorden een gezond zoekvolume.

 

KeywordMate koppelt de website URL die je invult aan de kans op een top-10 positie. Normaal gesproken rank je niet meteen in de top-10 voor al je zoekwoorden. Mede door de krachtige autoriteit van Bol.com, geeft de app aan dat allevier de zoekwoordcombinaties potentie hebben voor een top-10 positie in Google. Toch ranked het voor allevier de zoekwoorden nog buiten de top-100. Werk aan de webwinkel dus!

KeywordMate

Tot slot, kan je in KeywordMate bijhouden hoeveel posities je stijgt of daalt in Google. Ook de CPC (Cost-Per-Click) is zichtbaar mocht je willen adverteren in Google AdWords.

 

Zoekwoord Suggesties

Stel je bent nog niet overtuigd van de relevantie van je zoekwoorden, dan geeft KeywordMate aan welke zoekwoorden nog meer interessant kunnen zijn. Via “Suggesties” voeg ik 5 keywords toe: winterbanden test, winterband duitsland, winterbandenplicht duitsland, winterbanden goedkoopste en winterbanden met velg.

KeywordMate

De keywords winterbanden duitsland, winterbanden test en winterbanden met velg hebben een degelijk zoekvolume en een top-10 advies. Net zoals voor de andere keywords is het top-10 advies in sterke mate afhankelijk van de autoriteit van de webshop URL. Maar de “suggestie” feature is erg handig als je op zoek bent naar andere interessante en vooral relevante zoekwoorden.

Ik weet de juiste zoekwoorden, en nu?

De kop is eraf! Nu je de juiste zoekwoorden hebt geïdentificeerd, volgt de volgende stap in je SEO-strategie: het optimaliseren van je webshop voor deze keywords.

Meer tips voor de SEO?

Raadpleeg de whitepaper SEO Cheat Sheet voor webshops

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Sales & Marketing