Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Voor Belgische ondernemers: waarom een witte kassa loont in de horeca

Voor Belgische ondernemers: waarom een witte kassa loont in de horeca

Recente berichtgeving rond de witte kassa en de blackbox doen vermoeden dat horeca-ondernemers zich in een grijs gebied bevinden. Maar niets is minder waar: de boetes na grootschalige controles zijn 100 procent rechtsgeldig.

Een witte kassa (GKS) is sinds 2016 verplicht voor Belgische horeca-ondernemers die meer dan 25.000 euro omzet behalen uit de verkoop van consumpties die direct op de locatie genuttigd worden.

Daarom: de 4 belangrijkste redenen waarom een witte kassa loont voor uw horeca-bedrijf.

Een witte kassa is bij wet verplicht

De Belgische overheid maakt hiermee een vuist tegen fiscale fraude in de horeca. Een logische reden, en daarom verstandig om over te schakelen naar een GKS. De boetes liegen er niet om. Na de eerste golf van controles zijn ook de eerste boetes uitgedeeld: tot wel 1.500 euro. Bij een tweede en derde overtreding kunnen de boetes oplopen tot respectievelijk 3.000 euro en 5.000 euro. Zonde van uw geld.

De aanschaf van een GKS is aftrekbaar

Alle kosten zijn bij de fiscus aftrekbaar als investeringskosten. Bijkomend is er een verhoogde investeringsaftrek van 4% van het aankoopbedrag van de kassa en van de blackbox.

Administratie automatisch op orde

Met een geregistreerd kassasysteem worden verkopen automatisch bijgehouden. Dat heeft als voordeel dat een belastingaangifte zeer eenvoudig wordt en u altijd de administratie op orde heeft. Ook maakt de GKS van Lightspeed automatisch dagrapporten aan.

Ook zonder wettelijke verplichting is een GKS een goed idee

U valt niet onder de regeling? Toch is een GKS dan het overwegen waard. In de eerste plaats vanwege punt 3: voor uw administratie doet het al wonderen. Maar een goed gecertificeerd kassasysteem kan meer:

  • Een Lightspeed GKS is volledig af te stellen op de identiteit van uw onderneming. Van interface tot bonnetjes: geef de klant uw unieke look & feel mee.
  • Uitgebreide rapportages bieden inzicht in uw zaak: Welke gerechten verkopen het best? Wanneer zijn precies de piekuren? U heeft inzicht in werkuren, de fooi en omzet per werknemer. En, niet geheel onbelangrijk, u heeft grip op uw voorraad.
  • U kunt klantprofielen maken voor uw vaste gasten.

Dus: een witte kassa loont, en niet alleen omdat het verplicht is. Voorkom boetes en maak een einde aan de onzekerheid. Lees hier alle voordelen van een witte kassa.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Sales & Marketing

Bekijk meer onderwerpen