Werkt u nog met een normale kassa? Gebruik een Point of Sale systeem

Het verschil tussen een POS, POS-systeem en een kassasysteem

Met de wereldwijde komst van POS-systemen in de jaren ‘90 is het voor winkeliers, horeca-eigenaren, verkopers een stuk gemakkelijker geworden om te ondernemen. Ouderwetse kassa’s zijn de dinosaurussen achterna gegaan, want de nieuwe technologie is zo gebruiksvriendelijk dat iedereen snel leert hoe het systeem in elkaar steekt. Maar voor het grote publiek is er wat verwarring rond de terminologie. Wat is nu een POS? En wat is het verschil tussen een POS, POS systeem en een kassasysteem. Waar ligt het onderscheid? En hoe zit het nu precies?

Wat is een POS?

Wat is een POS?

Een POS of ook wel point of sale betekent in het algemeen de plaats waar de verkoop plaatsvindt. In brede zin kan een POS dus in principe een hele supermarkt zijn, een markt of een stad. Want dit zijn allemaal plaatsen waar iets gekocht of verkocht kan worden. Maar winkeliers zien het niet zo en point-of-sale betekent voor hen meestal de plaats rondom de kassa of toonbank waar er wordt afgerekend. Point of sale wordt om die reden ook wel point of purchase genoemd.

Wat is een POS-systeem?

Wat is een POS-systeem?

Een POS systeem of een point of sale systeem is een term die gebruikt wordt om een systeem of een software te omschrijven dat winkeliers en restaurants ondersteuning biedt bij verkoop, voorraadbeheer, analyses, rapportage en het managen van werknemers. Meestal bestaat een POS Systeem uit een computer met daarop POS software, een bonnenprinter, een barcodescanner, pinapparaat en een lokale server voor verouderde point of sale systemen. Mobiele POS systemen in de cloud die op een iPad en andere draagbare apparaten (tablets, iPod, iPhone) draaien, die hebben geen server ter plaatse nodig. Alles is online toegankelijk en wordt opgeslagen en gesynchroniseerd in de cloud.

Wat is een kassasysteem?

Wat is een kassasysteem?

Een kassasysteem is ook wel een vrije vertaling van een POS-systeem. Maar eigenlijk doet de naam 'kassa' het systeem te kort. Een kassa is om af te rekenen, maar een POS-systeem of kassasysteem toont ook klantgegevens, verkoopstatistieken en voorraadinformatie. De term ‘kassa’ dekt de lading niet. Maar uiteraard kunt u met zowel een POS-systeem of kassasysteem gewoon afrekenen. Ongeacht of dit met contant geld, bankkaart, credit card of achteraf te betalen is. Een POS of kassasysteem is een kassa gecombineerd met krachtige marketingtools, een geïntegreerd CRM-systeem, uitgebreide mogelijkheden voor voorraadbeheer en de mogelijkheid tot een solide rapportage.

Meer weten?

Lightspeed POS biedt kassasystemen voor de retail en horeca.
Vraag een gratis demo aan en probeer het product 14 dagen uit!

Heeft u een restaurant?

Heeft u een restaurant?

Lees dan in deze gratis whitepaper over de voordelen van een mobiel kassasysteem. De meeste mensen associëren mobiele kassasystemen met draagbaarheid, apparaten die het mogelijk maken om bestellingen aan tafel te plaatsen. Maar mobiliteit is meer -veel meer- dan alleen de mogelijkheid om jouw kassa bij je te dragen.

Van efficiënter bestellen en sneller afrekenen tot de flexibiliteit om snel en eenvoudig menu’s en de tafelindeling te wijzigen.