Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

Op naar duurzaam ondernemen: 4 handige tips

Op naar duurzaam ondernemen: 4 handige tips

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig geen hype meer. Steeds meer bedrijven doen eraan mee en werken naar maatschappelijk verantwoorde doelen. Goed gezien, want zo doe je niet alleen iets goeds voor de wereld, maar versterk je ook je marktpositie. Duurzaam ondernemer Leen Zevenbergen denkt zelfs dat bedrijven die nog niet duurzaam ondernemen niet lang zullen overleven.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om duurzamer te ondernemen. Wij hebben alvast 4 tips op een rijtje gezet die jou misschien goed van pas kunnen komen!

Tip 1: Laat de overheid jou een handje helpen

rsz_1rsz_alejandro-escamilla-2-e1505216565695

Wist je dat de overheid bedrijven steunt die duurzaam ondernemen? Ondernemingen komen in aanmerking voor een MVO opleiding. Hierdoor wordt het makkelijker om je visie waar te maken.

Organisaties stimuleren maatschappelijk verantwoorde ondernemingen of MVO’s op meerdere manieren. De MVO-instrumentenwijzer, bijvoorbeeld, is een onderzoek naar een aantal mvo-standaarden die in kaart worden gebracht en inzichtelijk worden gemaakt. Zo kun je zien op welke punten je jouw bedrijf kunt verbeteren. De database is doorzoekbaar op:

  • Mvo-thema’s, waarbij je je kunt richten op sociaal-maatschappelijke, ecologische en economische thema’s;
  • Scope, waarbij wordt gekeken naar de standaarden binnen de productlevering, afname en de organisatie zelf;
  • Type, waarbij wordt gelet op gedragsprincipes/richtlijnen of eisenstellende managementsystemen;
  • Rapportageverplichtingen;
  • MVO-maturiteit, waarbij de voorkennis en ervaring van de onderneming wordt gemeten;
  • Toepassingsgebied, nationaal of internationaal;
  • Adoptie nationaal/internationaal, de mate waarin de MVO-standaard wordt toegepast door bedrijven in binnen- of buitenland; en
  • Certificaten

Meer informatie vind je op deze pagina.

Tip 2: Ga voor tweedehands en herbruikbaar

rsz_thomas-picauly-65648-e1505216584527

Weg van de lineaire economie, waar de ‘Take, Make, Waste’ (ofwel ‘Nemen, Maken, Weggooien’) mentaliteit de norm is. Als je echt duurzamer wilt ondernemen, dan wordt het tijd om over te stappen naar de circulaire economie. Dit is een systeem waarin de gebruikte grondstoffen in een productieproces zo min mogelijk worden uitgeput en waarin reststoffen zoveel mogelijk opnieuw worden ingezet in het systeem.

Een goede methode om te werken naar een circulaire economie heet Cradle 2 Cradle of C2C. Een C2C onderneming moet voldoen aan verschillende criteria. Je moet bijvoorbeeld altijd op de hoogte zijn van de samenstelling van de producten die je inkoopt. Het is ook belangrijk dat alle energie en water die je gebruikt van duurzame afkomst zijn, het liefst van Belgische bodem. Idealiter maak je dan alleen gebruik van hernieuwbare grondstoffen, makkelijk te scheiden materialen en afvalbakken voor verschillende afvalstromen. Zo kunnen alle onderdelen en materialen makkelijker gerecycleerd, hergebruikt of ergens anders verder verwerkt worden.

Cradle 2 Cradle klinkt misschien als een verre droom voor kleinere ondernemers. Maar er zijn simpele stappen die je kunt nemen om deel te nemen aan een circulaire onderneming. Neem jouw leverancierslijst eens onder de loep en let daarbij op hun keurmerken. Werk samen met leveranciers op basis van MVO-criteria en onderzoek of ze een MVO-beleid hebben. Je kunt ook goede afspraken maken over de afkomst van hun grondstoffen en materialen en je kunt kijken of er duurzamere manieren zijn om de leveringen te vervoeren.

Tip 3. Focus op digitaliseren

rsz_josefa-ndiaz-312261-e1505216604425

We leven in een tijd waarin technologie een grote rol speelt. Veel technologieën kunnen je op weg helpen naar een duurzame onderneming. Naast het inzetten van de juiste luchtfilters en zonnepanelen, kun je ook je papiergebruik verduurzamen. Gebruik bijvoorbeeld minder dik papier voor documenten die niet lang bewaard moeten worden. Belangrijke rapporten die langer moeten meegaan, kun je tegenwoordig handmatig invoeren in Excel of een gelijkaardig programma. En als je toch aan het digitaliseren bent, waarom gebruik je dan niet meteen een systeem dat al jouw verkoopdata automatisch opslaat en realtime datarapporten genereert? Kassasystemen die gebaseerd zijn op een clouddatabase zijn hier een uitstekend voorbeeld van: alle transacties worden meteen opgeslagen in de cloud, zodat je later alle gegevens makkelijk terugvindt.

Als je een stap verder wil gaan met digitaliseren, kun je ook kassatickets beginnen te mailen. In de supermarkt worden tickets tegenwoordig niet altijd meer geprint. Maar voor grotere bedragen willen vele klanten er wel een. Bespaar papier door ze te mailen. Ook dat kan met een kassasysteem in de cloud: bij het afrekenen kun je gewoon een e-mailadres invullen om de bon direct te versturen.

Duurzamer ondernemen met een kassasysteem in cloud?

Wij kunnen helpen. Neem contact op met één van onze experts.

Tip 4. Ga duurzame partnerships aan

rsz_rawpixel-com-323210-e1505216624723

Ten slotte kun je samenwerken met partners om samen duurzame doelstellingen te bereiken. Zo kun je een partnership aangaan met goede doelen – die profiteren graag van het netwerk en de kennis van ondernemingen. Bekijk deze website voor een lijst van goede doelen.

Naast goede doelen kun je ook samenwerken met andere duurzame ondernemers. Laat je inspireren door leaders op dit gebied en breid je netwerk uit. De overgang naar een duurzame samenleving vergt organisaties die de handen in elkaar willen slaan voor een betere toekomst.

Samen sta je altijd sterker!

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Management