Vind meer nieuws

Data en inzichten

Belgische horeca- en retailondernemers verhogen omzet aanzienlijk in 2021 ondanks lockdown

Zes grijze raketten en één opstijgende, rode raket
Gent, 12 januari — Ondanks een uitdagend jaar met restricties, lockdowns en aanhoudende beperkingen, steeg het bruto transactievolume van Belgische horeca- en retail-ondernemers in 2021 met 37.29% ten opzichte van 2020. 
Lightspeed (NYSE: LSPD) (TSX: LSPD), het complete ondernemersplatform waarmee ondernemingen kunnen vereenvoudigen, opschalen en uitzonderlijke gastervaringen kunnen bieden, heeft vandaag nieuwe gegevens vrijgegeven waarin het bruto transactievolume (BTV) wordt vergeleken van Belgische Lightspeed-locaties die volledig operationeel waren voor de periode van 1 januari tot 31 december in zowel 2020 als 2021.

Terwijl de wereldwijde retail- en horecaverkopen in 2021 naar schatting met respectievelijk 7.2% en 18.5% zijn gestegen, hebben Lightspeed klanten een significante jaar-op-jaar groei geregistreerd in verschillende verticale markten, sectoren en regio’s die ruim boven deze schattingen lag.

“Het is ontzettend geruststellend en inspirerend om te zien dat onze klanten in een uitdagend jaar zo’n positieve cijfers hebben geboekt, ondanks de aanhoudende onzekerheid en beperkingen die de pandemie ons blijft opleggen,” zegt Lightspeed President JP Chauvet. “Een stijging in bruto transactievolume is voor ons een bewijs van de veerkracht en vindingrijkheid van onze ondernemers, en we zijn vereerd dat Lightspeed daaraan heeft kunnen bijdragen. De snel groeiende acceptatie en implementatie van nieuwe technologieën zoals cloud-gebaseerde kassasystemen, omnichannel-distributie, contactloze betalingen en online bestellen heeft zonder twijfel een cruciale rol gespeeld in deze groei. We zijn benieuwd om te zien hoe deze ontwikkelingen Lightspeed en onze klanten in 2022 verder zullen helpen groeien.”

Opvallende groei voor de horecasector ondanks lockdown in 2021

Research and Markets voorspelde een wereldwijde groei van 18.5% in 2021 voor de horeca, maar Lightspeed horeca-ondernemers in België hebben die schatting ruim overschreden in Same-Store BTV-groei op jaarbasis, met een stijging in bruto transactievolume van 35.25% ten opzichte van 2020. Binnen de horecasector registreerden de volgende horecasegmenten de grootste stijgingen:

 • Nachtclubs: 135%
 • Fine dining restaurants: 76%
 • Bars & cafés: 61%
 • Casual dining zaken: 39%

Opvallend zijn de sterke stijgingen bij bars en cafés, fine dining restaurants en nachtclubs. Deze segmenten werden namelijk het hardst getroffen door de beperkingen van de lockdowns aangezien zij over minder bezorg- en afhaalopties beschikken dan restaurants en casual dining zaken. 

Belgische retailsector stuwt vooruit 

In 2021 is het bruto transactievolume van Belgische Lightspeed retail-ondernemers gestegen met 42.72% ten opzichte van 2020. Ook binnen de Belgische retailsector registreerden bepaalde segmenten uitzonderlijke stijgingen in bruto transactievolume:

 • Huis & Tuin: 54%
 • Juweliers & accessoires: 36% 
 • Kleding: 35%
 • Sport- en outdoorartikelen: 32%
 • Elektronica: 20%

Grote groei in regionale retailverkopen wereldwijd 

Na een jaar van lockdowns en restricties waar sommige regio’s harder zijn getroffen dan andere, is de retailsector in Europa en APAC het snelst hersteld. Wereldwijd kenden de volgende regio’s de sterkste jaar-op-jaar groei in bruto transactievolume in de retailsector: 

 • Europa (49%)
 • APAC (44%)
 • Noord Amerika (30%)
 • Zuid Amerika (20%)
Over Lightspeed

Het complete ondernemersplatform van Lightspeed ondersteunt ondernemingen die de ruggengraat vormen van de wereldeconomie. Het helpt ondernemers te vereenvoudigen, op te schalen en bij het bieden van uitzonderlijke klantervaringen. Ons online ondernemersplatform transformeert en verenigt digitale en fysieke processen door verkoop via verschillende kanalen, het uitbreiden naar nieuwe locaties, wereldwijde betalingen, financiële oplossingen en toegang tot leveranciersnetwerken.

Lightspeed is opgericht in 2005 in Montréal, Canada, en staat tegenwoordig dubbel genoteerd op de New York en Toronto Stock Exchange (NYSE: LSPD). Met teams in Noord-Amerika, Europa, Azië en de Pacific, ondersteunt Lightspeed op dit moment midden- en kleinbedrijven in meer dan 100 landen wereldwijd.

Voor meer informatie, zie www.lightspeedhq.be

Volg ons op social media: LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube and Twitter

Toekomstgerichte verklaringen

Dit persbericht kan toekomstgerichte informatie en toekomstgerichte verklaringen bevatten in de zin van de toepasselijke effectenwetgeving (‘toekomstgerichte verklaringen’). Toekomstgerichte verklaringen zijn verklaringen die voorspellend van aard zijn, afhangen van of verwijzen naar toekomstige gebeurtenissen of omstandigheden en worden aangeduid met woorden of woordcombinaties als ‘zal’, ‘verwacht’, ‘anticipeert’, ‘is van plan’, ‘plant’, ‘gelooft’, ‘schat’ of soortgelijke uitdrukkingen over zaken die geen historische feiten zijn. Dergelijke verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management van de onderneming en houden inherent talrijke risico’s en onzekerheden in, bekend en onbekend, met inbegrip van economische factoren. Een aantal risico’s, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de werkelijke resultaten wezenlijk verschillen van de toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht, waaronder, naast andere factoren, de risicofactoren die worden genoemd in onze meest recente Management’s Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations, onder Risk Factors in ons meest recente Annual Information Form, en in onze andere deponeringen bij de Canadese effectentoezichthouders en het Amerikaanse Securities and Exchange Committee, die allemaal beschikbaar zijn op ons profiel op SEDAR (www.sedar.com) en op EDGAR (www.sec.gov). Lezers dienen deze en andere factoren zorgvuldig in overweging te nemen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de achtergestelde stemgerechtigde aandelen van Lightspeed en niet bovenmatig vertrouwen te stellen in toekomstgerichte verklaringen. De toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht zijn geen garanties voor toekomstige prestaties en hoewel toekomstgerichte verklaringen gebaseerd zijn op veronderstellingen die de onderneming redelijk acht, kunnen de werkelijke gebeurtenissen en resultaten wezenlijk verschillen van hoe ze zijn uitgedrukt of gesuggereerd worden in toekomstgerichte verklaringen van de onderneming. Behalve wanneer dit expliciet vereist is door toepasselijke wetgeving, wijst Lightspeed elke verplichting af om deze toekomstgerichte verklaringen bij te werken of te herzien als gevolg van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins.

Meer over dit onderwerp
Data en inzichten