Mamzelle Poulet: kip met karakter

In 2020 openen Kris Cathenis en Hilde Rouckhout Mamzelle Poulet in Blankenberge, gedreven door het idee om het klassieke kip-aan-’t-spitrestaurant in een fris, tijdloos jasje te steken. Hun concept sloeg aan: Mamzelle Poulet groeide uit tot een levendige bistro met jaarlijks 20.000 couverts en een indrukwekkende omzetstijging van +37% in april 2025 ten opzichte van het jaar ervoor. Wat is hun succesformule? Smaakvolle efficiëntie, duurzame keuzes en slimme digitale tools.

Type

Fast casual

Locatie:

Blankenberge

Bistrobeleving, fast casual-efficiëntie

Mamzelle Poulet mixt de efficiëntie van een fast casual-concept met de flair van een hedendaagse bistro. Denk: flamberen aan tafel, verfijnde cocktails, huisgemaakte desserts en goede koffie. Achter de schermen draait alles om snelheid en optimalisatie. “Dankzij technologie kunnen we alles vlot en kwalitatief organiseren. Zo onderscheiden we ons in de markt: toegankelijk en efficiënt, zonder in te boeten op sfeer, smaak of service”, zegt Kris.

‘We zijn er voor de late eters’

Het restaurant positioneert zich bewust als avondspot. “In het begin moesten we mensen overtuigen dat ze na 21 uur nog welkom waren.”, vertelt Hilde. Door consequent open te blijven, bouwden ze vertrouwen op. Op topdagen vullen de tafels zich drie keer per avond, tussen 17 en 23 uur. De combinatie van dine-in én take-away maakt het concept extra veerkrachtig.

Duurzaam tot op het bot

De bewuste keuze voor kip – met een lagere CO₂-uitstoot dan varken of rund – en strikte afvalsortering maken deel uit van het DNA. Frituurolie wordt in bulk geleverd én opgehaald, overbodige verpakkingen worden geweerd, en ook vegetariërs vinden hun gading op het menu.

Eén systeem, volop overzicht

Met Lightspeed werken keuken en zaal perfect samen.
Dankzij de koppeling met het reservatiesysteem van Zenchef verschijnen passanten die aan een vrije tafel worden gezet meteen in het systeem, waardoor de tafel online niet meer beschikbaar is. Zodra de rekening is betaald, wordt de tafel automatisch terug vrijgegeven.

Ook de foto’s bij de gerechten maken het verschil: “Flexi’s en studenten kunnen snel worden ingewerkt door het duidelijke tafelplan en de foto’s van de gerechten in Lightspeed. Deze tools maken onze werking uiterst efficiënt en klantgericht.”

Grip op de personeelsplanning

“Dankzij Lightspeed besparen we zeker één FTE op jaarbasis,” zegt Kris. Bar en keuken worden rechtstreeks vanuit de zaal aangestuurd – niemand hoeft nog heen en weer te lopen naar de kassa met briefjes. Dagelijkse omzet- en bezettingsrapporten helpen bovendien om de personeelsinzet te optimaliseren en jaar-op-jaar te vergelijken, ook op drukke eventdagen in Blankenberge zoals Zomerhit, het Bloemencorso of Halloween. Zo blijft de drukte beheersbaar, zelfs op piekmomenten.

"Lightspeed is onze dagelijkse ruggensteun. Zonder het systeem zouden we zoveel aan efficiëntie inboeten."

Kris Cathenis, medeoprichter Mamzelle Poulet samen met Hilde Rouckhout

Het kassasysteem dat met je meegroeit

Ontdek meer over het Lightspeed Restaurant kassasysteem en betaalplatform.