Wat is een POS systeem?

Ontdek hier de mogelijkheden van een modern, online, digitaal kassasysteem, speciaal ontwikkeld voor horeca- en retailzaken.

Retail POS-systeem

Verkoopen, voorraadbeheer, eCommerce, rapportage, analytics, en meer

Horeca POS-systeem

Horeca kassasysteem voor iPads, flexibel vloerplan, persoonlijke menukaart, rapporten, productcategorieën en meer

POS-systemen: technologie om ondernemen te vereenvoudigen

De opkomst van POS-systemen heeft ondernemen een stuk makkelijker gemaakt. Zowel in de horeca- als de retailsector gebruiken meer en meer ondernemers moderne, digitale en online technologie om hun bedrijf te runnen. En een POS-systeem is daar een cruciaal onderdeel van.


Ouderwetse kassa’s kunnen de dinosaurussen achterna. Nieuwe kassa technologie is intuïtief, gebruiksvriendelijk en veel efficiënter. Voor het grote publiek is er nog steeds verwarring rond de terminologie. Wat is een POS? En wat is het verschil tussen een POS, POS systeem, en een kassasysteem? Ontdek het hieronder.

Wat is een POS?

POS staat voor Point of Sale, of het punt waar je verkopen en transacties effectief plaatsvinden.

Concreet wordt met POS verwezen naar het kassapunt in een onderneming en, meer bepaald, het object dat aankopen en verkopen uitvoert. Met andere woorden: het kassasysteem.

Wat is een POS? hardware

Wat is een kassasysteem?

Kassasysteem is dus een vrije vertaling van de term POS, maar in feite doet die term de capaciteiten van een POS tekort.

Met een kassa kunt u afrekenen, geld ontvangen, eventueel een bonnetje uitprinten en een transactie afhandelen, maar een POS doet zoveel meer. Een POS geeft je namelijk inzicht in al je verkopen, je klantgegevens, verkoopstatistieken en voorraadinformatie, en staat je toe om die data te gebruiken en je onderneming bij te sturen.

Een POS combineert de functies van een normale kassa met krachtige marketingtools, een geïntegreerd CRM-systeem, uitgebreid voorraadbeheer, en solide rapportages. Het hoeft daarom niet te verbazen dat een POS ook vaak beschreven wordt als POS-systeem.

Wat is een POS systeem?

Met zoveel capaciteiten en functionaliteiten spreken we dus van een systeem, of een Point Of Sale systeem. Met deze term verwijzen we naar een systeem of software die winkeliers of retailers en horecaondernemers of restaurateurs ondersteunt bij hun verkopen, voorraadbeheer, personeelplanning en -prestaties, analyses, rapportage, en zoveel meer. Kortom: een systeem dat hen helpt bij het managen van hun onderneming.

Doorgaans bestaat een POS-systeem uit een mobile device – laptop, tablet of iPad – met een geïnstalleerde POS-software. Bij het systeem zit vaak ook een bonnenprinter, een barcodescanner, een betaalterminal of betaalbakje en - in het geval van een iets verouderde versie - een lokale server.

Moderne POS-systemen zijn vaak cloud based en gebruiken een internet- of Wifi-verbinding om alle geregistreerde data op te slaan in de cloud. Deze systemen draaien op iPads of andere draagbare apparaten zoals tablets, iPods, iPhones en hebben geen lokale server nodig. Alles is online toegankelijk en wordt opgeslagen en gesynchroniseerd in de cloud.

Lightspeed kassasysteem hardware

Ontdek meer

Lightspeed is een ontwikkelaar van POS-systemen, voor zowel de retail- als de horecasector.
Bekijk onze producten, of neem contact op met onze experts voor meer informatie.