IzyCoffee: Koffie powerhouse sinds 2018

IzyCoffee

IzyCoffee is niet uit passie, maar uit pure zin voor ondernemen ontstaan. Wat begon als een vintage koffietruck onder de brug aan het station van Izegem in West-Vlaanderen is ondertussen uitgegroeid tot een koffie powerhouse in heel België met de grenzeloze ambitie om binnen enkele jaren West-Europa te veroverd hebben.

Lees ons uitgebreid interview met IzyCoffee hier.

IzyCoffee – Hero

Koffie en grenzeloze ambitie

In 2018 verkocht Bart Buyse zijn eerste koffies vanuit een volledig omgetoverde Citroën HY uit 1974. Het begin van een miljoen. Vandaag is IzyCoffee met 13 koffieshops haast in elke grootstad in Vlaanderen te vinden, maar daar eindigt Barts ambitie niet.

“IzyCoffee moet tegen eind 2025 de grootste koffiebarketen van het West-Europese vasteland zijn, met locaties in Luxemburg, Frankrijk, Nederland en Duitsland,” voegt hij toe. “We hebben enorm veel van koffiegiganten zoals Starbucks en Costa Coffee geleerd, maar wij werken met een veel hoogstaander kernproduct, met professioneel opgeleide barista’s.”

IzyCoffee – Bart Buyse

Twee handen op één kassa

IzyCoffee werkt met Lightspeed sinds dag 1. Wat voor Bart de hoofdreden was om met Lightspeed in zee te gaan, waren de uitgebreide rapportagefuncties, zodat hij na kon gaan hoe goed elke locatie en werknemer presteert, welke producten het best verkopen en op welke tijdstippen.

Of hij zich van thuis uit focust op strategie en administratie, of in één van de IzyCoffee shops bestellingen voorbereid, Lightspeed is de rode draad in zijn bestaan. “Ik maak meerdere rapportages en analyses per dag”, vertelt hij. “Al onze sales en marketing acties, en in feite al onze praktische en strategische maatregelen die we nemen, zijn op Lightspeed data gebaseerd.”

Alle praktische en strategische maatregelen die we nemen, zijn op Lightspeed data gebaseerd. Lightspeed is de afgelopen vier jaar en half de rode draad in mijn leven geweest.

Payments – Efficiënter, effectiever

Alle IzyCoffee shops werken met Lightspeed Payments, en wel voor een goede reden. “Wanneer je met verschillende leveranciers voor je kassa- en betalingssysteem werkt, moet je constant tussen die twee systemen switchen.” Zo’n handeling lijkt misschien irrelevant, tot je dat als barista 500 keer per dag moet doen.

Koffiezaken verwerken namelijk ontzettend veel kleinere bestellingen. Dan zijn snelle transacties met zo weinig mogelijk handelingen fundamenteel. “Nu werken al mijn barista’s met een glimlach van oor tot oor. Het is gewoon veel efficiënter, veel effectiever,” voegt Bart toe.

La Marzocco koffiemachine met twee espresso tasjes

Duurzaamheid centraal

Met zo’n ambitie komt ook veel verantwoordelijkheid – naar je product, je personeel en je doelpubliek toe. Daarom heeft IzyCoffee resoluut voor een duurzame aanpak gekozen. Zo is IzyCoffee de eerste koffiebarketen in Europa met een volledig plantaardig melkaanbod.

Ook qua snacks kiest IzyCoffee voor plantaardig, duurzaam en lokaal, met Catberry’s vegan pastries, KRIKET powerbars en Tony Chocolonely’s chocolade. Maar waar IzyCoffee vooral op in wil zetten, is een herbruikbare koffie tumbler, gemaakt van koffiegruis en momenteel nog in ontwikkeling met upcycling start-up Grounds Up.

Het kassasysteem dat met je meedenkt

Ontdek wat Lightspeed Restaurant voor jouw zaak kan betekenen.