Bicho Malo - powered by Lightspeed since 2019

Bicho Malo

Bicho Malo betekent letterlijk “slecht beest”, en komt van het Spaanse gezegde “bicho malo nunca muere” wat in de volksmond wordt vertaald naar “onkruid vergaat niet”. Het Mexicaanse street food-concept staat voor goed en simpel eten, een warme en sexy rock ‘n roll vibe en gezonde hoeveelheid zelfspot. In april bestaan ze twee jaar, waarvan hun tweede jaar grotendeels met de deuren gesloten. Samen met mede-oprichter William Verhaeghe kijken we terug op 2020, maar vooral vooruit naar wat het komende jaar zal brengen.

Type onderneming

Casual Dining

Producten

Lightspeed Restaurant

Locatie

Gent

Bicho malo nunca muere

De mededeling op 18 maart dat de Vlaamse horeca hun deuren moest sluiten, kwam Bicho Malo nogal rauw op het dak vallen. Nog geen jaar open en nu alweer dicht. William: “Daar kwam ook nog eens bij dat wij niet zo goed konden inschatten hoe serieus deze crisis precies zou worden. Wij dachten na drie weken wel weer open te kunnen!”

Het liep anders, en toen de weken maanden bleken te worden besloot Bicho Malo hun naam waar te maken en een alternatief businessmodel op te zetten. Met taco’s als hero product bleek dit nog niet eenvoudig, maar na wat trial and error werd de ‘Bicho Bag’ ontworpen: een pakket waarin men alle benodigde ingrediënten kon vinden, samen met uitgebreide instructies én een Spotify-lijst om het echte Bicho-gevoel naar de huiskamer te vertalen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Wat betreft 2021 is William duidelijk: “Wij zijn er altijd van overtuigd geweest dat de wereld weer teruggaat naar normaal en dat je als ondernemer maar beter voorbereid kunt zijn op de drukte.”

Deze voorbereiding neemt bij Bicho Malo misschien iets uitgebreidere vormen aan dan bij de gemiddelde horecazaak. Gedurende de eerste lockdown kregen ze de mogelijkheid om een pand over te nemen en momenteel zijn ze druk aan het verbouwen om zo hun nieuwe concept – Gigi – volledig strak te hebben staan zodra de maatregelen worden opgeheven.

Willem: “We hebben afgelopen zomer gezien dat het echt ontplofte. Tel daarbij op dat een aantal zaken deze crisis helaas toch niet gaan overleven, en het is des te duidelijker dat je nu niet stil moet gaat staan, maar juist moet blijven ondernemen. Al is het maar om te bedenken hoe je zo efficiënt mogelijk weer opstart.”

Survival of the fastest

Hoe draait Bicho Malo zelf zo efficiënt? Ze baseren de meerderheid van hun zakelijke beslissingen op de cijfers in hun backend. William: “Ik kijk ‘s avonds na een werkdag altijd nog even naar onze rapporten van de dag en gebaseerd op die nummers ga ik nadenken over onze volgende stappen: wat zijn nu onze bestsellers en wat verkoopt helemaal niet?”

Door deze data gedreven kennis snel toe te passen op hun zaakvoering blijven ze flexibel en zitten ze overal bovenop. Onkruid vergaat niet.

“Lightspeed is niet alleen gebruiksvriendelijk voor onze bediening, maar ook voor ons. De backend is erg gedetailleerd en geeft ons een mooi overzicht van onze verkopen, maar houdt het overzichtelijk.”

William Verhaeghe, mede-oprichter & eigenaar

Het kassasysteem dat met u meedenkt

Ontdek wat Lightspeed voor u kan betekenen