Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Tips voor een winstgevend feestdagen-menu

Tips voor een winstgevend feestdagen-menu

Het is geen geheim: consumenten geven tijdens de feestdagen meer geld uit. Hoewel de kosten voor restaurants naar verwachting elk jaar met 8% zullen stijgen, zijn de feestdagen de meest winstgevende periode van het jaar voor restaurateurs, op voorwaarde dat ze goed voorbereid zijn. Als u winst wilt maken, heeft u een plan van aanpak nodig. Een van de belangrijkste aspecten is het samenstellen van een winstgevend feestdagen-menu

Weet u welke de populaire en winstgevende maaltijden van uw menu zijn?

Het is essentieel om het antwoord op deze vraag te hebben om het meest winstgevende menu te plannen. De gerechten die u aanbiedt, hun populariteit en hun winstgevendheid hebben allemaal een impact op uw verkoopcijfers. U kunt dit seizoen winstgevender maken door uw menu te analyseren. In deze blog krijgt u tips voor hoe u uw gerechten kunt analyseren en een winstgevend menu kunt samenstellen voor de feestdagen.

Op zoek naar gratis aanpasbare menu templates?

Download onze gratis menu sjablonen

Gebruik verkooprapporten

De meeste restauranteigenaars hebben een idee van de bestsellers, maar weten niet welke het meest winstgevend zijn. Als u de meest winstgevende en niet-rendabele menu-items wilt bepalen, moet u uw eerdere verkoopgegevens analyseren. Houd bij het berekenen van de winstgevendheid rekening met het totale aantal verkochte artikelen en niet met de winstgevendheid van één artikel. High-profit items zijn niet veel waard als u er maar één verkoopt.

Tips om het meeste te halen uit uw feestdagen menu

Voorbeeld: Bekijk het bovenstaande menu met voorgerechten. U ziet dat de pompoensoep populair is en waarschijnlijk meer winst kan opleveren. U besluit de verkoopprijs te verhogen naar €5,95, een verhoging waarvan u denkt dat die de verkoop niet negatief zal beïnvloeden. U verhoogt ook de verkoopprijs van de zeer populaire tonijn tataki met €2,00 en verlaagt de prijs van de kreeft met €1,05, wat volgens u de verkoop met 50% zal verhogen, wat dagelijks een extra winst van €31,40 oplevert. Deze drie kleine prijsveranderingen verhogen uw dagelijkse winst met €119,20.

Uw restaurant kassasysteem kan u helpen verkooprapporten te genereren die vergelijkbaar zijn met die in het bovenstaande voorbeeld, waardoor u nu uw verkoopgegevens kunt analyseren en uw menu zo winstgevend mogelijk kunt maken.

Categoriseer elk menu-item

Na het voltooien van uw menu-analyse, categoriseert u elk menu-item volgens de BCG-Matrix – Stars, Cash cows, Dogs en Vraagtekens/Puzzels.

  • Stars: uiterst populaire gerechten met een hoge winstgevendheid
  • Cash cows: uiterst populaire gerechten met lage winstgevendheid
  • Dogs: impopulaire gerechten met lage winstgevendheid
  • Vraagtekens/puzzels: impopulaire gerechten met hoge winstgevendheid

BCG Matrix Restaurant Horeca

Gebruik de Stars van het menu van vorig jaar als startpunt voor het menu van dit jaar. Overweeg een populair gerecht weer op het menu te zetten of het hoofdbestanddeel in iets nieuws en interessants te veranderen. Het echte inzicht dat deze oefening geeft, is het bepalen van de Dogs van uw menu. Voorkom dat u deze gerechten nogmaals in uw menu opneemt. Ze zijn niet populair genoeg en voor u niet winstgevend genoeg.

Hoewel uw menu een van de meest essentiële onderdelen van uw restaurant is, is winstgevendheid slechts de eerste stap in de planning van uw feestdagen. Gelukkig is dit het perfecte moment om een plan van aanpak te maken, met behulp van deze gratis handleiding:

Tips om het meeste te halen uit uw feestdagen menu

Meer weten over hoe u de feestdagen zo winstgevend doorkomt?

Lees onze gratis white paper

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Menu Engineering