Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Wat is een webshop keurmerk en welke kan u het beste kiezen?

Wat is een webshop keurmerk en welke kan u het beste kiezen?

Een webshop keurmerk toont aan dat een webshop betrouwbaar is en garandeert een bepaald niveau van service. Daarnaast wekt een webshop keurmerk vertrouwen op bij de klant. Dit is belangrijk, want vertrouwen speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de conversie van uw webshop. Maar hoe weet u welk keurmerk echt iets betekent en welke niet meer is dan een leuke afbeelding? Wij zetten de betrouwbare keurmerken op een rijtje en vertellen u waar u op kunt letten bij uw keuze.

De voordelen van een webshop keurmerk

Het hebben van een webshop keurmerk is misschien niet uw eerste prioriteit bij het opzetten van uw webshop, maar kan veel voordelen bieden – voor zowel de consument als de webwinkelier:

  • Uw klanten kunnen veilig en betrouwbaar winkelen, wat conversie-verhogend werkt.
  • Klanten hebben een duidelijk en transparant zicht op uw producten, prijzen, bijkomende kosten, verzending en betalingen.
  • U kunt bij uw keurmerk terecht voor klachtenbemiddeling en juridische hulp.
  • Bij de certificering ondergaat u een juridische, financiële en veiligheidscheck, en krijgt u  praktische tips over hoe u nog kunt verbeteren.
  • Duidelijke regels en betere bescherming voor zowel de consument als de webwinkelier.

Het belang van een webshop keurmerk

Onderzoek heeft uitgewezen dat consumenten veel waarde hechten aan een webshop keurmerk, vooral omdat er tegenwoordig veel fraude wordt gepleegd online. En hoewel de consument misschien het verschil niet weet tussen de verschillende keurmerken, is gebleken dat hij dit linkt aan de garantie die uw webshop biedt op vlak van levering, service en bedenktijd. Deze garanties verschillen per keurmerk dus u moet bepalen wat u belangrijk vindt voor uw klanten.

Waar moet u op letten?

Er zijn bepaalde factoren waarmee u kunt bepalen voor welk webshop keurmerk u wilt gaan:

  • Transparantie: De communicatie van een keurmerk moet betrouwbaar en eerlijk zijn. Waar u op moet letten is of het gemakkelijk te vinden is waar het keurmerk voor staat en wat de vereisten zijn om aan dit keurmerk te voldoen.
  • Privacy: Een keurmerk dient uw gegevens geheim te houden en niet te delen met andere partijen.
  • Eerlijkheid: Een eerlijk webshop keurmerk is onpartijdig. Dit kunt u herkennen aan de ondernemingsvorm, waarbij een stichting geen winst prioriteit heeft.
  • Responstijd: Het keurmerk moet bereikbaar zijn voor zowel web winkeliers als consumenten.

Wilt u uw webshop ook op andere vlakken optimaliseren?

Download onze SEO cheat sheet

De verschillende webshop keurmerken in België

U kunt kiezen uit verschillende keurmerken. Er zijn zowel keurmerken die erkend zijn in België als door heel Europa. Het is van belang om te kijken naar wat u voor uw webshop belangrijk vindt, en welk keurmerk hierbij aansluit.

BeCommerce

BeCommerce werd in 2008 zelfstandig opgericht als koepelorganisatie voor Belgische webshops met het oog op krachtenbundeling, belangenbehartiging en sensibilisering ter attentie van regelgevende overheden en consumenten. De organisatie heeft vanaf het begin al haar eigen vertrouwens keurmerk.

SafeShops

SafeShops begeleidt webwinkeliers juridisch bij de bouw van hun webshop. Ze stellen je daarvoor een onafhankelijk advocatenkantoor ter beschikking. Daaraan kan je vragen stellen (telefonisch, via mail, etc.) over je algemene voorwaarden of andere juridische verplichtingen die in het kader van de verificatie passen. Doel is, dat ze samen met jou je webshop in orde stellen met de huidige wetgeving.

Webshoptrustmark

Webshop Trustmark België is sinds 2001 dé brancheorganisatie en hét Thuiswinkel Keurmerk van thuiswinkels die hun producten en diensten voornamelijk via internet aanbieden. Webshop Trustmark is het grootste erkende Keurmerk ter wereld. De bij Webshop Trustmark aangesloten winkels staan onder onafhankelijk toezicht van het Trustmark.

Ecommerce Europe Trustmark

Dit Europese webwinkel keurmerk is gelanceerd door Ecommerce Europe en Thuiswinkel.org. Met dit keurmerk laten leden zien dat ze voldoen aan de wet- en regelgeving. Leden van Thuiswinkel.org mogen het Ecommerce Europe Trustmark gratis in combinatie met het Thuiswinkel Waarborg voeren.

WebwinkelKeur

Dit keurmerk is Europees erkend door ‘The European e-Commerce Association’. Het keurmerk biedt extra zekerheid door juridische controle in combinatie met klantbeoordelingen. Stichting WebwinkelKeur is een onafhankelijke non-profit organisatie.

Trusted Shops

Dit Europees keurmerk controleert of een webwinkel de rechten van klanten respecteert. Bij dit keurmerk speelt vertrouwen een belangrijke rol. Het keurmerk biedt de consument een onafhankelijke Trusted Shops kopersbescherming.

Conclusie

Een keurmerk is een goede manier om het vertrouwen van uw (potentiële) klanten te winnen. Wanneer u een keurmerk heeft, zorg er dan voor dat u deze ook ergens zichtbaar plaatst op uw website, bijvoorbeeld op de homepagina, bij de winkelwagen of naast de bestelknop. Uw webshop aanbieder kan u helpen met de beste plaatsing van uw webshop keurmerk.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Management

Bekijk meer onderwerpen