Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Effectieve affiliate marketing voor webshops in 4 stappen

Het thema van deze maand is traffic generation. Daarom vroegen we Thomas van Tapfiliate om een blogpost te schrijven over de mogelijkheden van affiliate marketing voor webwinkeliers. In deze blogpost laat hij zien hoe affiliate marketing in 4 stappen kan leiden tot meer omzet in uw webshop.

Wat is affiliate marketing voor webshops?

Met affiliate marketing voor webshops bouwt u een netwerk op van interessante en relevante sites, blogs en communities, die uw webshop promoten. Voor heel veel webshops is het daarom een eenvoudige en relatief goedkope manier om producten onder de aandacht te brengen van nieuwe doelgroepen.

Lage kosten, minder tijd

Advertising via banners, mobile ads of SEA (Search Engine Advertising, zoals Google Adwords) vraagt vaak een behoorlijke investering en kost veel tijd. Als u misschien weinig weet van website-ontwikkeling en analytics, geeft u al snel te veel geld uit aan een AdWords- of Facebook-campagne die eigenlijk niet genoeg omzet oplevert.

Voor veel webshopeigenaren is het daarom lastig een goede online campagne op te zetten. Welke keywords moet u gebruiken, hoeveel moet u betalen voor een klik … en dan zijn de resultaten vaak ook nog moeilijk meetbaar. Hoe hoog moet bijvoorbeeld uw conversie liggen, hoe optimaliseert u uw campagne?

Een affiliate programma voor webshops neemt al die zorgen uit handen en genereert méér omzet. Een affiliate verdient namelijk aan orders die via hun site, blog of community in uw webshop komen.

Via affiliate-software kunt u met elke affiliate doelstellingen vastleggen en afstemmen hoeveel u betaalt voor een verkoop. Dan weet u precies waar u aan toe bent!

Stap 1: ontwikkel een sterk netwerk

Een goed affiliate-marketingnetwerk ontwikkelen klinkt misschien ingewikkeld. Want hoe en waar vindt u de juiste sites met het juiste bereik en de juiste bezoekers, en willen die wel als affiliate werken voor uw webshop? Gelukkig is het lang niet zo lastig als het lijkt.

U heeft in principe twee opties: u laat uw webshop opnemen in een enorm affiliate-netwerk of u selecteert zelf welke sites het best bij u passen.

Beide opties hebben voor- en nadelen. Via een groot affiliate-netwerk bent u minder tijd kwijt aan het vinden van de juiste partners, maar heeft u bijna geen controle over waar en hoe uw webshop wordt gepromoot. Ook vragen dit soort netwerken vaak een behoorlijke vergoeding voor het onderhoud van “hun” netwerk.

Als u liever samenwerkt met sites en blogs die u aanspreken en waar de kans op succes groter is, dan kan het opstarten van uw netwerk vanzelfsprekend iets meer tijd vragen. Hoeveel tijd dat precies kost, valt nog te bezien. Vaak weet u al wie de belangrijkste publishers (sites, blogs) zijn in uw branche of niche en weet u dus ook al wie u eigenlijk moet benaderen.

Tapfiliate is in Nederland het grootste platform dat de mogelijkheid biedt om zelf een netwerk op te bouwen.

Stap 2: doelstellingen bepalen

Als u zelf uw affiliate-netwerk samenstelt, heeft u nog een groot voordeel: u kunt met elke affiliate aparte doelstellingen afspreken. En onderling spreekt u ook de hoogte van de vergoeding af.

De hoogte van de vergoeding hangt vaak af van een aantal factoren. De belangrijkste:
• Het bereik (aantal bezoekers) van de affiliate
• De mate waarin uw doelgroepen overeenkomen
• Het aantal verkopen in uw webshop
• De gemiddelde orderwaarde in uw webshop
Hoe hoger elk van deze factoren, hoe meer vergoeding een affiliate zal vragen. Andersom geldt voor de laatste twee punten ook absoluut dat u zichzelf als een interessante partner kunt onderscheiden. Dat geeft u een goede onderhandelingspositie.

Bij Tapfiliate is onze ervaring dat de vergoeding per order gemiddeld tussen de 5% en 15% ligt. Maar nogmaals, dit bedrag is enorm afhankelijk van uw online winkel en de grootte van uw affiliate partner. Voor de beste deal heeft u uiteindelijk een beetje gezond marktkoopmanschap nodig.

Heeft u dat (voor uw gevoel) niet zo? Houd uw aanbod dan laag. Hapt een affiliate niet meteen of bent u bang dat uw marge onder druk komt te staan? Laat de onderhandelingen dan even rusten en concentreer u op andere partners. Probeer mislukte onderhandelingen nog eens na een maand of 2. Dat geeft vaak meer perspectief!

Stap 3: bijsturen en uitbreiden

Bij de meeste affiliate-platformen kunt u het succes van uw campagne bijhouden via een overzichtelijk dashboard. Valt het effect van een bepaalde partner tegen? Dan kunt u, als u een eigen netwerk heeft opgezet, samen met de affiliate jullie afspraken nog eens onder de loep nemen.

Komt u er samen niet uit of blijven bezoek en omzet achter bij de doelstellingen? Dan kunt u de samenwerking met deze affiliate eenvoudig stopzetten.

Bevalt de samenwerking met een bepaalde affiliate goed? Dan kunt u natuurlijk ook de afspraken opwaarderen. Dat levert u meer bezoekers op en jullie beiden meer omzet. Een ideale win-win-situatie!

Stel, u heeft een webshop voor heren- en damesmode. U selecteert een aantal herenmode- en damesmodeblogs. Na een paar maanden blijkt dat u veel traffic, maar weinig omzet, krijgt via de herenmodeblogs. U doet er dan verstandig aan om de doelstellingen van de herenmodeblogs aan te scherpen en de vergoeding misschien zelfs te verlagen.

Stel, u verkoopt via de damesmodesites aan de lopende band een bepaald product … een paars jurkje! U kunt uw afspraken met de damesmodeblogs herzien, met meer focus op de productgroep jurkjes of juist een hogere vergoeding voor andere categorieën. Maar u kunt ook nieuwe affiliates zoeken, bijvoorbeeld blogs over paarse jurkjes.

Het bijsturen en uitbreiden van uw netwerk wordt zodoende een leuk en interessant spel, waarbij u alle vrijheid kunt nemen om uw affiliate marketing te optimaliseren. !

Stap 4: aan de slag!

Bent u klaar voor meer omzet? Installeer dan de Tapfiliate App voor SEOshop en u kunt binnen een paar minuten starten met affiliate marketing!

Met Tapfiliate kunt u eenvoudig uw eigen affiliate campagne aanmaken, uw affiliate partners selecteren en onderhouden en met elke affiliate een aparte vergoeding afspreken. U kunt zelfs uw klanten belonen als zij uw e-commerce shop bij hun vrienden of familie promoten! Voor meer informatie over Tapfiliate bezoekt u de Tapfiliate site.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Sales & Marketing