Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Company

Bedrijfsfinanciering aanvragen: hoe ga je te werk en welke opties zijn er?

Bedrijfsfinanciering aanvragen: hoe ga je te werk en welke opties zijn er?

Ga jij je bedrijf uitbreiden, of heb je extra cashflow nodig om personeel, vaste lasten of marketingcampagnes bekostigen? Dan kan bedrijfsfinanciering een uitkomst bieden.  Hieronder geven we een overzicht van financieringsopties voor kleine en middelgrote bedrijven en hun voor- en nadelen. Scroll verder naar:

Kan jouw bedrijf een duwtje in de rug gebruiken?

Met Lightspeed Capital kun je snel en eenvoudig een voorschot aanvragen passend bij de behoeftes van jouw onderneming.

Soorten bedrijfsfinanciering

Voorschotten, crowdfunding, subsidies, zakelijke leningen: dit zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijfsfinanciering die je als ondernemer kunt aanvragen als je op zoek bent naar kapitaal voor je bedrijf. Maar met zoveel keuzes komt ook de noodzaak om de voor- en nadelen van elk type financiering op een rijtje te hebben. Hieronder bespreken we de meest gangbare vormen van bedrijfsfinanciering, hun kenmerken en de meest gangbare voor- en nadelen 

Crowdfunding

Crowdfunding is een innovatieve financieringsoptie die je als ondernemer kunt overwegen. Bij crowdfunding verzamel je als bedrijf kapitaal door een groot aantal individuen, investeerders of ‘backers’, aan te spreken om bij te dragen aan een specifiek project of het ondersteunen van het bedrijf als geheel. 

De aantrekkingskracht van crowdfunding ligt in de mogelijkheid om financiële steun te krijgen zonder afhankelijk te zijn van traditionele financiële instellingen.

Een voordeel van crowdfunding is de toegang tot een groot aantal potentiële investeerders, wat kan leiden tot snellere financiering en een grotere naamsbekendheid. Bovendien kan het de betrokkenheid van klanten vergroten en een community van supporters opbouwen rondom je bedrijf of je merk.

Randy Hoogeweegen van kledingzaak Aboutlifestyle heeft goede ervaringen met crowdfunding: “Het mooie daarvan is dat je een klein bedrag vraagt aan veel mensen, en daarmee worden ze direct ambassadeurs en blijven ze betrokken”, vertelt hij. “Ik had ook in één keer naar de bank kunnen gaan voor het bedrag dat ik nodig had. Maar ik vond dit een slimmere manier om de winkel onder de aandacht te brengen van mijn publiek.”

Crowdfunding brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals de noodzaak om een aantrekkelijke campagne te creëren en de verantwoordelijkheid om de verwachtingen van investeerders waar te maken. Daarnaast gaat het soms gepaard met kosten voor het crowdfunding-platform en het risico dat je het gewenste bedrag niet kunt ophalen, waardoor je de benodigde financiering niet of niet op tijd binnenhaalt.

Zakelijke lening bij de bank

Een zakelijke lening bij een bank is een traditionele vorm van bedrijfsfinanciering waarbij je als ondernemer een vastgesteld bedrag leent tegen een overeengekomen termijn. Het voordeel van deze leningen is de stabiliteit en betrouwbaarheid die banken bieden. Ook is het mogelijk om grote bedragen te lenen voor verschillende zakelijke behoeften, zoals uitbreiding of investeringen in apparatuur. 

Het verkrijgen van een lening bij een bank kan een langdurig en complex proces zijn, met strikte goedkeuringscriteria, vereisten voor onderpand en een potentieel langzame goedkeuringsprocedure. Naast het feit dat de kredietbeoordeling tijd in beslag neemt, kan het voor sommige ondernemers moeilijk zijn om aan de strenge eisen van banken te voldoen. 

Bij een zakelijke lening met een vast rentepercentage blijft de rente gedurende de looptijd constant, terwijl bij een variabel rentepercentage de rente fluctueert op basis van marktomstandigheden. Variabele rentepercentages bij zakelijke leningen brengen het risico met zich mee van onverwachte stijgingen, wat de maandelijkse betalingen kan verhogen.

Investeerders

Het aantrekken van investeerders geeft ondernemers toegang tot kapitaal, expertise en een netwerk dat de groei van het bedrijf kan versnellen. Investeerders brengen niet alleen financiële steun, maar ook waardevolle adviezen en ervaring.

Aan de andere kant kan het betrekken van investeerders ook nadelen met zich meebrengen, zoals verlies van autonomie en zeggenschap over het bedrijf, mogelijk conflicterende belangen, en druk om rendement te leveren op korte termijn. Bovendien kunnen het selectieproces van investeerders en de onderhandelingen tijdrovend zijn. Het kan namelijk een uitdaging zijn om een match te vinden tussen de visie van het bedrijf en de investeerder.

Subsidies

In België hebben ondernemingen toegang tot allerlei subsidiemogelijkheden. De KMO-portefeuille ondersteunt ondernemingen bij opleidingen en adviesdiensten, en de Winwinlening moedigt particulieren aan om geld uit te lenen aan KMO’s. Daarnaast zijn er regionale subsidies zoals de subsidies van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. 

Europese programma’s zoals Horizon Europe zijn gericht op verschillende bedrijfsaspecten, van duurzaamheid tot technologische innovatie. Het verkrijgen van subsidies vereist vaak nauwkeurige documentatie, voldoen aan specifieke criteria en een goed uitgewerkte aanvraag. Het benutten van deze subsidies kan je bedrijf ondersteunen bij groei, innovatie en het versterken van je concurrentiepositie.

Voorschotten

Een zakelijk voorschot biedt bedrijven flexibiliteit doordat het geen vaste maandelijkse aflossingen heeft zoals een zakelijke lening. Het bedrag dat wordt terugbetaald, hangt af van de verkopen, waardoor het meebeweegt met de cashflow. Hierdoor wordt de druk op vaste terugbetalingen verminderd, vooral tijdens rustige periodes. Bovendien vereist het vaak minder strenge goedkeuringscriteria en is het proces over het algemeen sneller, waardoor bedrijven snel toegang krijgen tot kapitaal.

 

Lightspeed Capital: een flexibel voorschot 

Lightspeed ondersteunt ondernemers op allerlei gebieden – ook financieel. Daarvoor is Lightspeed Capital voor horeca en retailers in het leven geroepen, bedrijfsfinanciering in de vorm van een voorschot voor ondernemers in horeca en retail.

Capital is exclusief voor Lightspeed-klanten, en kan voor elke zakelijke behoefte gebruikt worden. Het voorschot is snel beschikbaar; en wordt terugbetaald met een percentage van de dagelijkse omzet van elektronische betalingen. 

Het terugbetalingsproces van het voorschot plus de bijbehorende vaste kosten gebeurt automatisch, en enkel als ondernemers omzet draaien. Is er geen omzet, dan hoeft er ook niets overgemaakt te worden. 

Het aanvraagproces vindt plaats binnen het kassasysteem van Lightspeed, en zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt het voorschot binnen twee werkdagen overgemaakt.

Kaat Verbruggen, eigenaar van interieurwinkel Studio Ellis in Turnhout, maakte gebruik van Capital. Ze beaamt dat de flexibiliteit qua terugbetaling belangrijk voor haar was: “We hebben Lightspeed Capital gebruikt om extra accessoires in te kopen. Ik vind het een handig systeem dat je afhankelijk van je eigen omzet terugbetaalt.”

 

De 6 belangrijkste kenmerken van Lightspeed Capital

Lightspeed Capital verschilt van traditionele bedrijfsfinanciering. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken en voordelen van het financieringsprogramma:

1. Flexibele terugbetaling

In plaats van vaste betalingstermijnen heeft Lightspeed Capital een flexibele terugbetalingsmodus.  Het voorschot wordt afgegeven tegen een van tevoren bepaald vast tarief. Vervolgens betaal je als ondernemer het voorschot en de vaste kosten terug met een percentage van je dagelijkse omzet van kaartbetalingen. Maak je meer omzet, dan betaal je meer af. Is je omzet lager, dan betaal je ook minder terug. 

2. Eenvoudige aanvraagprocedure

Als ondernemer ben je in je zoektocht naar bedrijfsfinanciering wellicht al eens vastgelopen op een lange en ingewikkelde aanvraagprocedure. Lightspeed Capital is eenvoudig: je kunt de aanvraag in enkele minuten invullen in het dashboard van je kassasysteem.

3. Transparante tariefstructuur

Zoals hierboven vermeld zijn er vaste kosten verbonden aan het voorschot, die eveneens worden terugbetaald aan de hand van de maandomzet, samen met het voorschot. Ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken om variabele rentepercentages of andere kosten, want het vaste bedrag wordt vooraf bepaald en verandert niet. 

4. Geen persoonlijke kredietcontroles 

Bij het bepalen of je in aanmerking komt voor een voorschot worden er geen persoonlijke kredietcontroles uitgevoerd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je kredietscore wordt beïnvloed door ons kwalificatieproces. Criteria om in aanmerking te komen zijn gebaseerd op een aantal factoren, waaronder de prestaties van je bedrijf, transactievolume en je transactiegeschiedenis. 

5. Snelle en betrouwbare financiering 

Na goedkeuring wordt het voorschot binnen twee dagen overgemaakt op je zakelijke bankrekening. Heb je een nieuw voorschot nodig? Zodra je huidige voorschot is afbetaald, kun je een nieuwe aanvraag doen.

6. Een financieringsaanbod op maat

Als partner op het gebied van betalingen en je kassasysteem, heeft Lightspeed een uniek inzicht in de specifieke behoeften van jouw onderneming en kunnen we een aanbod op maat doen gebaseerd op bedrijfsprestaties, waaronder de verkoopgeschiedenis met Lightspeed Payments en transactievolume.

 

Welk type zakelijke financiering kiezen?

Zoals hierboven is beschreven, hangt het type bedrijfsfinanciering dat past bij jouw winkel of horecazaak af van allerlei afwegingen die je als ondernemer kunt maken, zoals jouw financieringsbehoefte, de terugbetalingstermijn, rentetarieven, de benodigde flexibiliteit, de impact op je bedrijfsvoering en risico-overwegingen. Daarnaast is het evalueren van de voorwaarden, mogelijke kosten en de bijbehorende impact op cashflow essentieel voor het kiezen van de juiste financieringsvorm. Wil je meer weten over de financieringsopties die Lightspeed biedt? Lees meer over Capital voor horeca– en retailondernemers.

Disclaimer – De informatie in deze publicatie is van algemene aard en niet bedoeld als advies in de situatie van een specifieke persoon of entiteit. Hoewel we ernaar streven correcte en relevante informatie te bieden, kunnen we niet garanderen dat de informatie in deze blogpost correct is op de datum waarop deze wordt ontvangen of dat deze informatie in de toekomst correct blijft. Niets in deze blogpost is bedoeld als aanvulling op juridisch, financieel, belastingtechnisch of andersoortig advies en deze blogpost is geen vervanging voor advies van je eigen professionele adviseurs.

 

 

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Finance & Operations