Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Facebook Shops: zo maakt u uw eigen winkel op social media

Facebook Shops: zo maakt u uw eigen winkel op social media

De moderne klant vraagt om een omnichannel shopping ervaring, waarbij ze zelf kiezen waar en wanneer ze inspiratie opdoen en producten kopen. De ene klant vindt het prettig om in webshops rond te neuzen, terwijl de ander graag winkelt via Facebook. Facebook zet dan ook volop in op eCommerce en lanceerde in mei 2020 Facebook Shops (Facebook Winkels). 

Met een miljoenenpubliek dat zich dagelijks op het platform bevindt tot uw beschikking, ontkomt u er niet meer aan om ook uw producten via Facebook te verkopen. 

In deze blog laten we u kennismaken Facebook Shops dat binnenkort ook volledig in de Benelux beschikbaar is, en geven we u oplossingen om tot die tijd via Facebook Shopping te verkopen. 

Probeer onze webshop software gratis

Wilt u weten of Lightspeed eCommerce wat voor u is? Probeer 14 dagen gratis de webshop software uit. Op een later moment kunt u uw webshop eenvoudig linken aan uw Facebook shop.

Wat is Facebook Shops? 

Met Facebook Shops (Facebook Winkels) kunnen ondernemers heel eenvoudig een gratis ‘webshop’ maken via Facebook. U kunt uw producten in uw winkel plaatsen en deze op een moderne manier weergeven via productcollecties. Op deze manier wil Facebook het kopen en verkopen eenvoudiger maken. Het afrekenen binnen het platform is nu alleen nog beschikbaar in de VS, maar zal binnenkort ook in andere landen worden uitgerold. U kunt nu wel al een webshop aanmaken binnen Facebook en de bezoekers naar uw webshop leiden. 

De verwachtingen zijn hooggespannen. Facebook is geen groentje op eCommerce gebied. Al hun shopping services, zoals Instagram Shopping, Facebook Marketplace en Facebook Shops, integreren met elkaar. In de toekomst zal er ook een integratie komen met WhatsApp en Messenger. Het wordt dan ook niet voor niets de grote concurrent van Amazon genoemd.

De voordelen van Facebook Shops

Facebook bezoekers hoeven het platform niet meer te verlaten om producten te kopen én af te rekenen, en er is meer:

 • Iedereen kan binnen enkele minuten een Facebook-winkel met een eigen huisstijl maken
 • U kunt zoveel producten toevoegen als u wilt
 • Uw community weet altijd welke producten worden aangeboden door het Facebook shop-tabblad op uw pagina
 • De klantenservice kan gedaan worden via de eigen chatdiensten van Facebook: Messenger, WhatsApp en Instagram Direct. 
 • Analyseer relevante statistieken

De mogelijkheden in België 

Het duurt nog even voordat Facebook Shops volledig wordt uitgerold naar de rest van de wereld, maar dat betekent niet dat u niks kunt verkopen via Facebook. Het enige wat nu dus nog niet kan is het afrekenen op het platform zelf. In plaats daarvan worden bezoekers naar uw webshop doorgestuurd. 

Lees in de volgende paragraaf hoe u uw Facebook Winkel kunt instellen, al dan niet via uw Lightspeed webshop.

Facebook Shops instellen doet u zo

Een Facebook-winkel maken gaat snel en eenvoudig wanneer u een zakelijk account op Facebook hebt. Er zijn 2 manieren om een ​​Facebook shop te openen:

 • Maak uw eigen Facebook winkel
 • Koppel uw Lightspeed webshop aan Facebook Shopping

Maak uw eigen Facebook winkel

U kunt uw eigen webshop helemaal van scratch beginnen op Facebook. Maak producten aan, upload foto’s, voeg productinformatie toe, stel het betalingsproces in en laat klanten vragen stellen via de chat. Deze optie vergt echter wat voorbereidingstijd en de productinformatie is niet zo uitgebreid als bij optie 2.

Zo stelt u Facebook Shopping in via het Handelsbeheer:

 1. Ga naar uw Facebook-bedrijfspagina en klik op ‘Uw winkel maken’. 
 2. Kies een van de twee betaalmethoden (direct betalen in de Facebook Shop is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten).
 3. Heeft u meerdere bedrijfspagina, selecteer dan de bedrijfspagina waarin u de winkel wilt maken. Dit kan ook een Instagram account zijn. 
 4. Selecteer uw gewenste catalogus, maar pas op: deze kunt u later niet wisselen. U kunt de catalogus alleen zien als u ook beheerder bent. De beheerder kan u hiervoor toestemming geven. Heeft u nog geen catalogus? Voeg deze dan later toe nadat u uw  winkel heeft aangemaakt. 
 5. Controleer uw gegevens en klik op Configuratie voltooien. 
 6. Voeg eventueel nog meer producten toe aan uw catalogus en maak een collectie aan als u een productgroep wil bundelen. 
 7. Pas de lay-out van uw winkel aan.
 8. Publiceer uw winkel.

Nadat uw winkel door Facebook is goedgekeurd kunnen uw klanten naar hartelust via uw Facebook shop winkelen. 

Koppel uw Lightspeed webshop aan Facebook Shopping

Heeft u al een eigen Lightspeed webshop? Dan is kunt u deze eenvoudig koppelen aan uw Facebook bedrijfspagina. U heeft hierdoor veel minder omkijken naar product synchronisatie en aankopen komen direct in uw eCom dashboard terecht, zodat u te allen tijde het overzicht kunt bewaren en uw informatie altijd up to date is. 

Om met Facebook Shopping te starten, is het noodzakelijk om via Facebook een catalogus aan te maken. Zo kunt u gemakkelijk uw Facebookpagina account koppelen aan uw productcatalogus. Nu kunt u uuw producten zichtbaar maken, uw producten taggen en delen via zowel Facebook als Instagram. 

Stap 1: Opzetten in Lightspeed eCom

Allereerst moeten u de feed link ophalen in Lightspeed eCom, deze feed link zorgt ervoor dat uw productinformatie automatisch opgehaald kan worden. Hoe u dit doet staat stap voor stap uitgelegd in ons helpcentrum. Facebook vereist dat alle producten een afbeelding, beschrijving, EAN/UPC of merk hebben. Zijn uw productgegevens niet beschikbaar dan kunt u de productinformatie aanvullen of een custom feed aanmaken (zie helpcentrum). 

Stap 2: Winkel opzetten in Facebook

Nadat de productfeed aangemaakt is, gaat u naar Facebook. Allereerst heeft u een Facebook business account nodig, waarin u zowel uw Facebookpagina, uw productcatalogus en eventueel uw koppeling met uw Instagram account kunt beheren.

Vereisten om aan de slag te gaan:

 • Facebook Business page
 • Facebook Business Manager

Ga in Business Manager naar Handelsbeheer en volg vervolgens de stappen die met behulp van foto’s worden beschreven in ons Helpcentrum (of volg de stappen in de vorige paragraaf). Goed om te weten: Facebook verandert regelmatig zijn interface, het kan dus zijn dat de foto’s er iets anders uitzien dan hoe het er in werkelijkheid uitziet. 

Voorbeelden van een Facebook webshop

Interieur webshop NOX Studio Interiors begrijpt de omnichannel ervaring en verkoopt niet alleen via hun webshop, maar ook via Instagram en Facebook. Op hun Facebook pagina vindt u onder de knop ‘Shoppen’ allerlei mooie interieurartikelen. 

Voorbeeld van de Facebook Shopping pagina van Nox Studio

Ook Smartphonehoesjes.nl heeft zijn webshop gekoppeld aan Facebook. Op hun Facebook-pagina kunnen klanten naar hartelust scrollen door alle producten. Willen ze iets kopen? Dan worden ze door Facebook naar de webshop geleid.

Voorbeeld van de Facebook Shop pagina van smartphonehoesje

Zelf aan de slag met Facebook Shops

Nu is de beurt aan u. Met Facebook Shops als aanvulling op uw webshop kunt u nu nog meer omzet genereren en biedt u uw klanten een flexibele omnichannel ervaring.

Heeft u al een fysieke winkel, maar nog geen webshop? Of wilt u graag alleen een webshop starten? Neem dan contact op met onze experts om de mogelijkheden te bespreken.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Sales & Marketing