Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Horecapersoneel motiveren: zo doe u dat

Horecapersoneel motiveren: zo doe u dat

Goed personeel behouden en vinden gaat niet vanzelf. Het motiveren van uw medewerkers is dan ook essentieel. In een tijd waar goed personeel schaars is, is het des te belangrijker om hier als ondernemer aandacht aan te besteden. Uit een recent onderzoek van Missethoreca blijkt dat bijna 70 van de horecazaken vacatures heeft uitstaan. Horeca personeel motiveren is dus niet alleen belangrijk voor het huidige personeel, maar ook om nieuw personeel aan te nemen. De volgende 10 motivatietips kunnen u daarbij helpen:

1. Geef complimenten

Geef u personeel zo nu en dan een compliment als ze goed gepresteerd hebben. Dit kan na de organisatie van een groot evenement, maar ook na een dag met een hoge omzet. Uw personeel zal zich zelfverzekerder gaan voelen en dat gevoel ook uitstralen. Uiteraard moet er ook ruimte zijn voor opbouwende kritiek zodat werknemers kunnen groeien en verbeteren. Een goede balans tussen beiden is dus belangrijk.

2. Wees flexibel

In de horeca moet het personeel vaak flexibel zijn qua werkuren. Zorg er omgekeerd ook voor dat jij flexibel naar hen bent. Geef ze bijvoorbeeld een dag of een weekend vrij als ze erom vragen.  Flexibiliteit kan ook toegepast worden door open te staan voor nieuwe ideeën die worden aangedragen. Laat niet alleen zien dat u luistert, maar voer goede ideeën ook uit. 

Hoe behoudt u uw horecapersoneel?

6 tips om horecapersoneel te behouden

3. Inspireer uw personeel

Enkel horeca personeel motiveren is niet genoeg. Ze willen ook geïnspireerd worden. Laat uw personeel regelmatig trainingen en cursussen volgen. Hierdoor leren ze weer nieuwe dingen die ze op de werkvloer kunnen toepassen. Een andere manier om uw personeel te inspireren is om ze deel te laten nemen aan netwerkborrels en horeca-evenementen. Het is wellicht niet direct relevant voor jouw onderneming, maar nieuwe inzichten kunnen ervoor zorgen dat uw personeel weer geïnspireerd raakt en met een frisse blik te werk gaat. 

4. Geef uw werkgevers autonomie

Laat personeel de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen taken. Dit geeft medewerkers de kans om te verbeteren en te experimenteren, zonder dat een manager constant hoeft te controleren. Het openstellen van de rapporten bouwt vertrouwen op en laat uw medewerkers de controle houden over hun eigen werk. Dit komt niet alleen de omzet, maar ook het werkgeluk ten goede. 

horecapersoneel motiveren

5. Creëer doorgroeimogelijkheden

Creëer doorgroeimogelijkheden en promoveer uw personeel zodra ze er klaar voor zijn. Zo zullen medewerkers harder hun best doen en blijft de opgedane kennis langer binnen het bedrijf. Met een persoonlijk ontwikkelingsplan maakt u de stappen binnen de onderneming concreet. 

6. Organiseer uitjes en vier successen samen

Organiseer uitjes met uw personeel om elkaar beter te leren kennen. Het is goed om dit buiten de werkomgeving te doen, zodat u tijd voor elkaar hebt. Vergeet niet om uw successen met elkaar te vieren, want belangrijke mijlpalen bereikt u samen! 

7. Verdeel de fooi eerlijk

Als horecaondernemer zorgt u ervoor dat uw personeel de fooi krijgt dat het verdient. Het is belangrijk dat u transparant bent over de hoeveelheid fooi dat is binnengekomen en hoe het wordt verdeeld. Zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan en blijft de motivatie hoog om fooi te krijgen. Denk aan een eerlijke verdeling tussen het bedienend personeel en de keuken, want iedereen draagt zijn steentje bij. De collega’s die het meeste werken, krijgen ook een hoger bedrag. Bespreek samen met uw medewerkers of ze de fooi willen gebruiken voor een teamuitje of als extra inkomen.  

horecapersoneel motiveren

8. Meet en beloon

Beschikt u over een intuïtief kassasysteem dan kunt u in de rapporten zien wie van uw personeel het beste verkoopt of de hoogste omzet draait in een dag, week of maand. U kunt uw horeca personeel motiveren door een beloning te koppelen aan goede prestaties. 

9. Geef een goed salaris en leuke extra’s

Alleen een goed salaris zal uw personeel niet genoeg motiveren. Een hoger salaris dan uw concurrenten kan er daarentegen wel voor zorgen dat uw personeel extra gemotiveerd raakt om voor jouw onderneming te werken. Daarnaast kunnen de extra’s het verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan een gratis fiets met branding voor uw onderneming of een sportabonnement dat uw personeel fit houdt. Zo slaat u twee vliegen in één klap.

10. Creëer competitiviteit 

Een beetje competitiviteit op de werkvloer kan geen kwaad. U kunt bijvoorbeeld elke maand laten weten wie de meeste omzet heeft gedraaid of de meeste fooi heeft binnengehaald. Zelfs met  stappentellers kunt u de productiviteit verhogen, want wat is er nu leuker dan bovenaan te staan?

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Werknemers