Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

eCommerce

Ontdek alles over de nieuwe btw-regels voor webshops binnen de EU

Ontdek alles over de nieuwe btw-regels voor webshops binnen de EU

Alle webshop ondernemers die over de grens verkopen opgelet! Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe import en btw-regels voor webshops binnen de EU. Verkoopt u enkel in België? Dan zijn deze wijzigingen niet van toepassing op uw onderneming. 

Wat verandert er precies? Binnen de EU komt er één drempelbedrag voor btw-aangifte en vervalt de btw-vrijstelling als je goederen van buiten de EU naar de EU importeert. Om het proces te vereenvoudigen kunnen btw-aangiftes nu gedaan worden via het één loketsysteem. 

In deze blog leggen we de nieuwe btw-regels voor webshops uit en laten we zien hoe je ze binnen Lightspeed eCom kunt doorvoeren. Voor gedetailleerde informatie verwijzen we je graag door naar ons Helpcentrum. 

Disclaimer – De informatie in deze publicatie is van algemene aard en niet bedoeld als advies in de situatie van een specifieke persoon of entiteit. Dit artikel beschrijft hoe de relevante wijzigingen in Lightspeed eCom kunnen worden ingesteld. Hoewel we ernaar streven correcte en relevante informatie te bieden, kunnen we niet garanderen dat de informatie in deze gids correct is op de datum waarop deze wordt ontvangen of dat deze informatie in de toekomst correct blijft. Niets in deze gids is bedoeld als aanvulling op juridisch, financieel, belastingtechnisch of andersoortig advies en deze gids is geen vervanging voor advies van uw eigen professionele adviseurs.

Webshop starten?

Manage uw voorraad, verzendingen, marketing en rapporten vanuit één platform. Probeer het nu 14 dagen gratis uit (proefperiode verloopt automatisch)

 

De nieuwe btw-regels voor webshops

Op 1 juli 2021 treden er nieuwe regels in werking: 

  1. Drempelbedragen per land verdwijnen. Er komt één drempelbedrag voor de gehele EU.
  2. Btw-vrijstelling tot 22 euro vervalt bij het importeren van goederen buiten de EU naar de EU.

 

1. Er komt één drempelbedrag voor de gehele EU

Vóór 1 juli 2021 werden de drempelbedragen in de EU gebaseerd op het land waarin een bedrijf is gevestigd. Deze individuele drempelbedragen per land verdwijnen en in plaats daarvan komt er één gezamenlijk één gezamenlijk drempelbedrag van €10.000 voor verkopen op afstand naar andere Europese landen. Vanaf de order waarbij de €10.000-grens wordt behaald moet het lokale btw tarief worden gerekend (dit is het btw-tarief van het EU-land van de eindklant). 

In Lightspeed eCom doet u dit door regionale belastingtarieven in te stellen. Als webshopeigenaar dient u zelf de bedragen bij te houden: wellicht verkoopt uw bedrijf ook via andere kanalen die niet geregistreerd staan in Lightspeed eCom. Lees in ons Helpcentrum hoe u dat toepast. 

Heeft u vorig jaar de drempelbedragen overschreden, dan rekent u dit jaar standaard de lokale btw-tarieven. Beheer de landen onder Internationalisatie zorgvuldig en voeg enkel de landen toe waar u naar wilt verzenden.

Wanneer uw verkopen naar andere EU-landen niet hoger zijn dan €10.000 per jaar, wordt uw onderneming gezien als ‘micro business’ en hoeft u dus alleen de btw van uw thuisland te heffen. U hoeft in dat geval dan ook geen regionale tarieven in te stellen in uw webshop. Let wel: uw verzending moet beginnen in België en u moet gevestigd zijn in een EU-land. 

Drempelbedragen in de praktijk

Stel dat u in 2022 vanuit België producten verzendt naar Nederlandse klanten á 7500 euro en á 5000 euro naar Duitse klanten, dan komt de totale omzet boven het drempelbedrag van 10.000 euro uit. U berekent in dat geval het Nederlandse btw-tarief aan uw Belgische klanten. Hetzelfde geldt voor de Duitse klanten. 

U kunt lokaal uw btw-aangifte doen, maar u kunt het uzelf ook makkelijker maken door het één loketsysteem (One Stop Shop – OSS) te gebruiken. Hier kunt u in één keer uw btw aangeven en afdragen voor alle landen. De Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat het betaalde btw-bedrag in Nederland en Duitsland terecht komt. Ieder kwartaal doet u aangifte over de geleverde goederen en handelt u de betaling in één keer af.

 

2. De BTW-vrijstelling voor goederen buiten de EU verdwijnt

Wanneer u producten van buiten de EU importeert, moet hier importbelasting over betaald worden in het EU-land waar de goederen binnenkomen. Dit is het geval wanneer de order geleverd wordt aan niet-btw-plichtigen zoals particulieren of ondernemers zonder btw-aangifte. Voorheen waren pakketten met een waarde onder de 22 euro hiervan vrijgesteld, vanaf 1 juli wordt op alle pakketten btw geheven. Dit stimuleert een eerlijke concurrentie tussen goederen die van buiten de EU worden ingevoerd en de binnen de EU worden verkocht.

Importeren van producten in de praktijk

Uw producten komen uit China en worden via uw webshop rechtstreeks geleverd aan een consument in Duitsland. Hier moet Duitse btw over worden afgedragen. Over deze goederen moet importbelasting worden afgedragen.

Als webwinkelier heeft u twee opties: u kunt ervoor kiezen om importbelasting te heffen op het moment van verkoop of niet.

  1. Wijzig niets in uw instellingen
    Het is niet verplicht om importbelasting te heffen op het moment van verkoop; u kunt als bedrijf voor de traditionele verwerking via de douane kiezen. De vervoerder zal in dat geval importbelasting heffen bij de consument. Dit is voor u als ondernemer de makkelijkste optie, maar kan voor de consument voor onverwachte kosten of vertraging zorgen. Dit laatste zal de klantervaring niet ten goede komen. 
  2. Hef importbelasting tijdens het afrekenen
    Wanneer u de belasting via uw webshop wilt heffen, dient u een nieuw belastingtarief toe te voegen. Dit is een specifiek tarief voor producten die van buiten de EU worden verzonden naar de consument. Gebruik een duidelijke titel om dit onderscheid herkenbaar te maken. 
Ga in Lightspeed eCom naar Instellingen > Belastingen. Bij ‘Belasting’ vult u het percentage importbelasting in. Voeg nu een regionaal belastingtarief toe voor elk land binnen de EU waar u naartoe verzendt (de landen in de lijst onder Instellingen > Internationalisatie). Kies bij elk tarief voor “Combineren met Federal Tax” om de twee tarieven te combineren.

Overweeg om uw onderneming te registreren voor de Import One Stop Shop voor producten met een waarde tot €150. Dit maakt het makkelijker om belastingaangifte te doen en de importbelasting te betalen voor goederen die van buiten de EU worden geïmporteerd. Import One Stop Shop is beschikbaar voor bedrijven binnen en buiten de EU. Benieuwd hoe u zich kunt registreren voor een OSS? FOD Financiën legt het uit.

Ook voor meer gedetailleerde informatie kunt u op hun website terecht. Wilt u graag een webshop starten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Management