Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

7 vrouwelijke top-chefs die een verschil maken

7 vrouwelijke top-chefs die een verschil maken

2018 was ongetwijfeld het jaar van de vrouw. En hoewel vrouwen in veel sectoren de hoofdrol spelen, is dat in toprestaurants vaak nog niet het geval. Kijk naar de winnaars van de Belgische Michelinsterren bijvoorbeeld. In 2017 gingen minder dan 5% van de sterren naar vrouwen (van de 2.800 restaurants) en waren er slechts twee vrouwelijke chef koks in de World’s Fifty Best Restaurants-ranglijst. In Frankrijk staan bij slechts 17 van de 621 sterrenrestaurants een vrouwelijke chef aan het hoofd.

Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die de culinaire wereld radicaal veranderen en vechten voor meer gelijkheid in de keuken. In dit artikel zetten we zeven vrouwelijke chefs in de schijnwerpers.

1. Clare Smyth (Verenigd Koninkrijk)

Clare Smyth was meer dan 13 jaar de rechterhand van chef Gordon Ramsay. Toen ze 28 was kreeg ze de titel van ‘Head Chef’ en werd ze de eerste en enige vrouwelijke chef-kok in het Verenigd Koninkrijk die een restaurant met drie Michelinsterren runde. In 2017 verliet ze Gordon Ramsay en opende ze haar eigen restaurant Core in Londen. Hier experimenteert ze met “bescheiden” ingrediënten, waaruit haar meest bekende gerecht “Potato & Roe” uit is voorgekomen.

In 2018 kreeg Clare de titel Best Female Chef van World’s 50 Best Restaurants. Toen ze tijdens een interview met Time Magazine de vraag kreeg of vrouwen het moeilijker hebben in deze industrie antwoordde ze,

Persoonlijk denk ik van niet. Het is voor iedereen hetzelfde. Ik wist wat ik wilde bereiken en ik zou nooit iemand in de weg hebben laten lopen. Maar misschien ben ik dat gewoon. Ik ben heel eigenwijs.

2. Arabelle Meirlaen (België)

Arabelle Meirlaen is een van de Mastercooks of Belgium en heeft verschillende titels gewonnen, zoals de Lady Chef uit 2008, een Michelin-ster en de Gault & Millau-chef van het jaar  2014.

Haar keuken is intuïtief: “Een keuken als het leven, mooi, smakelijk, krokant, vol liefde en emoties”. Arabelle Meirlaen is geïnteresseerd in de impact die voeding heeft op de gezondheid, en besteedt veel aandacht aan het gebruik van plantaardige ingrediënten en biologische producten die ze in haar eigen moestuin verbouwt. In een interview waarin haar gevraagd werd of mannelijke en vrouwelijke chefs anders koken zei ze:

Misschien denken vrouwelijke chefs meer aan de lange termijn? In familieverband zijn zij het altijd gewoon geweest om aan de toekomst van het gezin te denken, ze willen daarom in de eerste plaats dat hun eten voedzaam en gezond is. Vrouwen hebben ook sneller de neiging om voort te gaan op hun gevoel en hun intuïtie, terwijl mannen eerder nauwkeurige recepten willen en technisch gedreven zijn.

3. Anne-Sophie Pic (Frankrijk)

Anne-Sophie Pic is de enige vrouw die aan het hoofd staat van een driesterrenrestaurant in Frankrijk, het legendarische Maison Pic. Ze heeft drie restaurants, die gezamenlijk 7 sterren hebben. Hierdoor is ze één van de chefs met de meeste Michelinsterren ter wereld. In 2011 werd ze door World’s 50 Best Restaurants genoemd als Best Female Chef.

Koken op hoog niveau is bij Anne-Sophie met de paplepel er in gegoten: zowel haar vader als grootvader hadden 3 Michelinsterren. Ze was pas 23 toen haar vader onverwachts kwam te overlijden. In 1995 verloor Maison Pic een ster waarna Anne-Sophie er alles aan deed om deze terug te verdienen, wat uiteindelijk in 2007 gebeurde. Na Vérane Frédiani’s documentaire À la recherche des Femmes Chefs, besluit Anne-Sophie om meer vrouwen in dienst te nemen. In 2018 waren 80% van de werknemers in haar restaurants vrouwen.

4. Isabelle Arpin (België – Frankrijk)

Isabelle wordt ook wel eens de enfant terrible van de sterrenkeuken genoemd. Isabelle Arpin, Belgisch geadopteerd, neemt op briljante wijze de grote uitdaging aan om de verloren ster van restaurant Alexandre terug te vinden wanneer ze haar carrière in België begint. Zo stond aan het hoofd van het – nu gesloten – 345 Louise restaurant en is ze in 2019 van plan om haar eigen restaurant te openen. Naast een gerenommeerde chef-kok is Isabelle Arpin ook een assertieve ondernemer. In 2019 opent ze een hotel-restaurant Par-Delà in Dinant.

Haar stijl is inventief en explosief, een traktatie voor het de smaakpapillen, maar ook voor de ogen, omdat de borden erg esthetisch zijn. Wat definieert haar keuken? De combinatie van smaken en specerijen, alles is complementair. Een bord van Isabelle Arpin is onmiddellijk herkenbaar.

5. Stéphanie Thunus (België)

Amper een jaar na de opening van haar restaurant Gré du Vent, ontving Stéphanie Thunus haar eerste Michelinster en werd ze verkozen tot Lady Chef van het Jaar in 2014. Stéphanie is de dochter van landbouwers en draagt lokale, pure ingrediënten hoog in het vaandel.

Met haar lokale keuken is Stéphanie groot voorstander van authentieke smaken. Het voordeel als je een boerendochter bent, is dat je de flair hebt om de beste producten te vinden. En wanneer het restaurant zich recht voor de boerderij van de ouders bevindt, is het niet moeilijk om met de meest versie ingrediënten te werken.

6. Léa Linster (Luxemburg)

Léa Linster is de eerste vrouw die de Bocuse d’Or in 1989 won. Vandaag is ze nog steeds de enige vrouw die deze prestigieuze gastronomische competitie heeft gewonnen.

In 1982 nam ze het tankstation van haar vader open, die ze veranderde in een gastronomisch restaurant waarvoor ze in 1987 haar eerste ster kreeg. Léa is een onbetwistbare zakenvrouw. Tegenwoordig heeft ze drie restaurants, een wijngaard en een delicatessenwinkel voor fijnproevers. Ze is ook internationaal bekend om haar kookboeken en kookshows.

7. Margo Reuten (Nederland)

Margo Reuten streeft altijd naar perfectie en dit heeft ervoor gezorgd dat ze de enige Nederlandse vrouwelijke chef is met twee sterren. Sinds 1984 heeft deze ambitieuze chef-kok zich toegelegd op koken en werd ze opgeleid in de belangrijkste keukens in Nederland. Ze offerde veel op: verjaardagen, bruiloften en het idee om een ​​gezin te stichten. Op 24-jarige leeftijd was zij de eerste vrouw die de Master Chef Award in Nederland won en twee jaar later opende zij en haar man het restaurant Da Vinci in Maasbracht, Nederland.

Ik hoorde in die tijd van de titel Meesterkok en begreep dat daar nog geen vrouw tussen zat. Dat leek me machtig. Ik zocht uit wat ik ervoor moest doen. En dat was nogal wat. Maar het lukte en op mijn 24ste was ik de eerste vrouwelijke Meesterkok van Nederland. Wat een happening was dat.

Geïnspireerd? Probeer vanaf vandaag 14 gratis ons kassasysteem

Lightspeed Restaurant

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Nieuws & Updates