Balls & Glory

Antwerpen & Gent - België

Trek in iets warms? Balls & Glory serveert de allerlekkerste gehakt- en vegetarische ballen. Snel, gezond en vooral heel erg lekker. In 2013 werd Balls & Glory uitgeroepen tot Beste Restaurantconcept van Europa. Sindsdien rolt de Ball vrolijk verder en is het concept niet meer te stoppen.

Het concept

Balls & Glory is een origineel foodconcept dat oorspronkelijk uit Gent komt. De bedenker van B&G, Wim Ballieu, kwam met het idee om handgedraaide gehaktballen met een vloeibare vulling te serveren. Hiermee heeft hij al heel wat hongerige gasten blij gemaakt.

Het idee om gehaktballen een smeuïge vulling te geven is ontstaan uit het gebruik van chocolade-ganache vulling voor gebakjes. Als je gebakjes kunt vullen, waarom zou dat dan niet bij gehaktballen kunnen? Met dit idee in zijn hoofd ging hij aan de slag om de heerlijkste gehaktballen van Gent te maken.
Bij B&G staat een gezonde maaltijd hoog in het vaandel. Softdrinks staan niet op de kaart. In plaats daarvan kun je je dorst lessen met water en limonade, wat altijd op tafel klaarstaat. Hiermee houden ze hun assortiment gezond. Verder worden er alleen seizoensgebonden ingrediënten in de ballen verwerkt.

Uitgepuurd concept

Uitgepuurd concept

‘Uitpuren’ (ww. puurde uit, uitgepuurd)
[Vlaams] Iets tot in de details uitwerken; iets verfijnen

Het concept is in een rap tempo gegroeid. Inmiddels is Balls & Glory naast Gent ook te vinden in Antwerpen, Brussel, Leuven en Eindhoven. Erg leuk, die verschillende locaties, maar vaak ook moeilijk te managen. Nu Balls & Glory het horeca kassasysteem van Lightspeed gebruikt, heeft Wim veel meer zicht op zijn restaurants.

‘’Net zoals Balls & Glory een uitgepuurd restaurant-concept is, is Lightspeed een uitgepuurd kassa-concept’’ zegt Wim.‘’Er zitten geen overbodige tools op en toch alles wat je nodig hebt. Makkelijk intikken, heel visible, aanpasbaar en ook achteraf kunnen we duidelijke rapportages opmaken en benchmarken tussen de verschillende restaurants.’’

‘’Net zoals Balls & Glory een uitgepuurd restaurant-concept is, is Lightspeed een uitgepuurd kassa-concept.’’

Slow-food, fast-service

Slow-food, fast-service

‘’De visie is heel eenvoudig,’’ zegt Wim. ‘’We willen gewoon slow-food, fast-service brengen. Het liefst met lokale Belgische ingrediënten.’’ Het menu bestaat alleen uit vier ballen. Waarom? Volgens Wim heeft een bal ongeveer 27 minuten nodig om in de oven te bakken. ‘’Maar wij proberen alles binnen 8 minuten te serveren.’’ Met een beperkt menu kunnen de gevulde ballen in een korte tijd bereid worden en kan de klant sneller genieten van deze lekkernij.
In de pop-up stores is het assortiment meestal groter. Hier worden vaak 12 verschillende soorten ballen verkocht. Daarnaast staat B&G met foodtrucks op festivals en events en kun je de meest populaire ballen van B&G vinden bij Delhaize.

Het idee is nu vijf jaar oud. Wim ziet dat zijn Belgische slow-food concept erg veel potentie heeft. Hij hoopt de Ball verder uit te rollen en vestigingen op te zetten in nog meer locaties. Zijn droom is om in 2025 vijftig B&G restaurants te hebben, waarvan één in New York. Wie weet komt er in de toekomst een Balls & Glory bij jou in de buurt!

Ook gebruikmaken van een iPad kassasyteem?

Dé kassa voor succesvolle horeca ondernemingen.