Stella Matutina – 50 jaar hotelschool in de Vlaamse Ardennen

Stella Matutina

Stella Matutina bevindt zich in Michelbeke, in het hart van de Vlaamse Ardennen. Het aanbod van de school was aanvankelijk afgestemd op de grote snit- en naadvraag in regio, maar toen die in de jaren ’60 sterk afnam, besloot de school om als eerste in de regio haar aanbod uit te breiden met een hotel- en restaurantopleiding.

Horecazaak

Hotelschool, Restaurant

Locatie

Michelbeke

De chefs, hoteliers en sommeliers van morgen

Stella Matutina leidt haar leerlingen op via drie disciplines: hotel, keuken en restaurant. In de hoteldiscipline worden leerlingen voorbereid op een verdere carrière in het hoger onderwijs in richtingen zoals hotelmanagement, maar ook voor de arbeidsmarkt zelf. In de restaurant- en keukendiscipline worden leerlingen voorbereid op het werkleven in zaal en keuken. Na deze opleidingen kunnen leerlingen kiezen om hun kennis verder uit te breiden met een extra specialisatiejaar als chef of sommelier.

Probleemoplossend denken dankzij Lightspeed

Het digitaliseren van processen brengt een zee aan informatie en data aan het licht. Dat geeft leerlingen niet alleen een beter beeld van hoe een restaurant, bar of hotel precies presteert, maar zet hen ook aan om kritisch te leren omgaan met informatie en data. Enter Lightspeed. "Bestellingen doorsturen van kassasysteem naar respectievelijk bar of keuken is één ding; de echte meerwaarde gaat schuil in de cijfers die zich achter de bestellingen bevinden", geeft Johnny Vandekerkhove, Technisch Adviseur Coördinator van Stella Matutina aan. “Het is heel eenvoudig om met verkoopcijfers uit het systeem data te genereren en met die data volgens de principes van menu-engineering aan de slag te gaan en je concept aan te passen of bij te sturen waar nodig.”

We willen studenten leren om probleemoplossend te denken, en dit op basis van data. Niet elke chef of zaalverantwoordelijke is daar echt mee bezig. Succesverhalen in de horeca zijn vandaag gebaseerd op data, en op welke manier je met die data omgaat. Lightspeed speelt daarin een cruciale rol.

Op het kruispunt tussen onderwijs en horeca

Zowel de horecasector als het onderwijs zijn de laatste tien jaar enorm geëvolueerd – en gedigitaliseerd. Voor een school waar praktijkgerichte lessen fundamenteel zijn, is mee-evolueren met de tijd cruciaal. Tijdens de coronacrisis van 2019 schakelde Stella Matutina snel over naar digitale workshops en begon, bij gebrek aan gasten in hun restaurants, sterk in te zetten op takeaway. Dat bracht de leerlingen in contact met aspecten van de horeca waar tot voor kort nog geen sprake van was. In het kader van digitale didactiek heeft de school de voorbije jaren ook beroep gedaan op digitale alternatieven, tools en hulpmiddelen om haar opleidingen innovatiever te maken – en vooral ook te laten blijven doorgaan.

First line of defence tegen personeelstekort

Door zichzelf op de kaart te zetten als de innovatieve, digitale hotelschool van morgen laat Stella Matutina namelijk aan toekomstige leerlingen zien dat horeca veel meer is dan koken en opdienen. De school doet ook vaak beroep op haar groot bestand aan oud-leerlingen om hun succesverhalen te komen vertellen. "Het is belangrijk om onze leerlingen te inspireren en motiveren om in de sector te blijven", voegt Johnny toe. "Daarom nodigen we oud-leerlingen uit, om de band tussen leerling en sector te dichten door succesverhalen in de kijker te zetten."

Het kassasysteem dat met je meedenkt

Ontdek wat Lightspeed Restaurant voor jouw zaak kan betekenen.