Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

3 dingen waar u op moet letten bij het overnemen van een horecazaak

3 dingen waar u op moet letten bij het overnemen van een horecazaak

Er zijn maar weinig horecaondernemers die de eerste zijn in het pand waarin ze hun onderneming runnen. Vaker komt het voor dat een ondernemer een pand en/of het bijbehorende bedrijf overneemt van iemand en van daaruit z’n eigen concept opbouwt. Wat zijn 3 dingen waar u als horecaondernemer op moet letten bij het overnemen van een horecazaak?

Verkoop van het bedrijf vs. verkoop van het pand

Een bedrijf bestaat uit goodwill en inventaris. Het pand staat hier los van, en het komt dan ook vaak voor dat de huidige eigenaar van het bedrijf niet de eigenaar van het pand is. In dat geval wordt het bedrijf gekocht, terwijl het pand nog steeds gehuurd moet worden. De reden achter deze constructie heeft vaak te maken met kapitaal: er is natuurlijk minder direct kapitaal nodig om een pand te huren dan om het ook aan te moeten schaffen. In dit geval wordt de waarde van het bedrijf gebaseerd op de marktwaarde van de inventaris. Een goede inventarislijst omvat alles wat fysiek aanwezig is in het bedrijf – met uitzondering van bestek en ander kleingoed, en beschrijft ook duidelijk de beschikbare gegevens (merk, typenummer, jaar van aanschaf etc.) van deze voorwerpen. Ook eventuele bruikleengoederen en privé stukken horen hierop naar voren te komen.

Horecazaak overnemen: de niet-fysieke factoren 

Met een inventarislijst alleen bent u er nog niet. Bij het overnemen van een horecazaak worden ook niet-fysieke factoren zoals investeringen in overweging genomen. Wat is er onder de huidige eigenaar verbouwd of gerenoveerd aan het pand? De kosten die hiervoor gemaakt zijn hebben ook invloed op de totale waarde van het bedrijf.

Het laatste onderdeel is de zogeheten ‘goodwill’. Dit is een bedrag wat grotendeels gebaseerd wordt op de populariteit van de huidige vestiging en de verwachtingen voor de toekomstige horeca onderneming.

Bovenstaande twee factoren vormen de basis van de prijs die u betaalt voor de overname van het bedrijf. Nogmaals: het pand staat los van deze rekensom. Mocht de overname gaan over een bedrijf + pand, dan worden vragen als ‘voldoet het pand aan de algemene horeca eisen’, en ‘wat zijn de verhoudingen tussen het restaurant-deel en de ondersteunende ruimtes’ van belang.

Personeel

Een belangrijk tweede punt wat naar voren zal komen bij het overnemen van horeca is het personeel.

Zodra een horeca onderneming wordt overgedragen, gaan alle rechten en verplichtingen met betrekking tot het personeel over op de kopende partij. In de praktijk gebeurt het vaker dan u denkt dat werknemers zich na een overname beroepen op openstaande vakanties en nog niet-uitbetaalde overuren. Let dus op dat de boekhouder van de verkopende partij u op de hoogte brengt van de meest recente informatie. Hier vallen zaken onder als de periode van het dienstverband en eventueel opgebouwde vakantiedagen. Ook betaalde pensioenen of toegezegde salarisverhogingen moeten hier gecommuniceerd worden. Zodra u alle zaken met betrekking tot het personeel in zwart op wit hebt kunt u bij een eventuele claim van het personeel uw schade verhalen op de verkoper.

Waarborgen

Horeca is een afhankelijke business. Het kwijtraken van een vergunning of terechtkomen in een langdurig infrastructureel project van de gemeente kan de beste tent de kop kosten. De overname van een horecazaak is dan ook veel meer dan de koopovereenkomst, het neemt een uitgebreid onderzoek naar overige waarborgen met zich mee: zijn de vergunningen wel in orde en voor hoe lang nog? Gaat u in de nabije toekomst last krijgen van overlast vanuit de gemeente, of hebben zij veranderingen in het beleid op de planning staan die een risico kunnen vormen voor jouw concept? Zo zijn er nog meer vragen die u uzelf moet stellen voordat u vol overtuiging ‘ja’ zegt op het overnemen van een horecazaak.

En dan…

Zodra de daadwerkelijke overeenkomst is gesloten bent u er als verse horeca ondernemer nog niet. Het overnemen van een concept, een team en een vaste groep gasten biedt weer hele nieuwe berg aan uitdagingen. Leer meer over hoe u deze uitdagingen te lijf kunt gaan in onze gratis whitepaper voor beginnende horeca ondernemers. Veel succes!

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Management

Bekijk meer onderwerpen