Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Gault&Millau winnaars: de beste restaurants van België voor 2022

Gault&Millau winnaars: de beste restaurants van België voor 2022

Op 13 december vond de jaarlijkse presentatie van de Gault&Millau gids plaats. De 19de editie van de de beroemde culinaire gids werd dit jaar opnieuw digitaal gepresenteerd als gevolg van de coronacrisis. 

Honderden restaurateurs, journalisten en partners waren digitaal aanwezig bij de aankondiging van de beste restaurants van België voor 2022. De organisatie liet weten dat hun team aan anonieme inspecteurs aangenaam verrast was door de veerkracht en kwaliteit die restaurateurs dit jaar hebben lieten blijken, ondanks de uitdagende tijden. 

De 2022 gids bevat 135 nieuwe culinaire adressen in België en Luxemburg. Daarnaast stegen 122 bestaande adressen in de rangen. Zoals elk jaar vielen er ook een reeks Lightspeed klanten in de prijzen. 

Exclusieve tips van experts uit de gastronomie

Deze gids helpt u bij het optimaliseren van elk aspect van uw restaurantmanagement – van gastervaring tot het opmaken van gerechten – en zo de beste versie van uw restaurant neer te zetten.

De 19e editie van de Gault&Millau gids

Thierry Theys van Nuance in Duffel is verkozen tot Chef van het Jaar. “Met zijn zin voor nuances – what’s in a name -, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels, bereikte deze chef in 2021 nieuwe hoogtes. Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels,” liet de Gault&Millau redactie weten. 

De grote winnaars zijn:

  • Gastheer van het Jaar: Jonas Kellens (Dim Dining – Antwerpen)
  • Italiaan van het Jaar: San Daniele (Brussel – Ganshoren)
  • Aziaat van het Jaar: Nonbe Daigaku (Brussel – Elsene)
  • Het mooiste terras: Le Cor de Chasse (Wéris)
  • Het mooiste restaurant design: Le Vieux Château (Flobecq)
  • Sommelier van het Jaar: Benjamin De Buck (Vrijmoed – Gent)
  • Dessert van het Jaar: Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)
  • Brasserie van het Jaar: Ciro’s (Antwerpen)
  • Gastro-bistro van het Jaar: DOOR73 (Gent)
  • Ambachtsman van het Jaar: Jan Nijs (Plein 25 – Elsegem)
  • Groentegerecht van het Jaar: Arabelle Meirlaen (Marchin)
  • Wijnkaart van het Jaar: Sans Cravate (Brugge)
  • Bierkaart van het Jaar: Taratata (Hasselt)
  • De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: ’t Pachthuis (Zottegem) voor Vlaanderen, Chabrol voor Brussel en CCnomie (Dinant – Falmignoul) voor Wallonië.
  • De 3 ontdekkingen van het Jaar: Klost’r (Vlijtingen) voor Vlaanderen, Savage voor Brussel en Racines (Floreffe) voor Wallonië.

De jonge chefs die we de komende jaren in de gaten moeten houden en dit jaar in de prijzen vielen zijn Martin Volkaerts (L’Amandier – Genval) voor Wallonië, Martijn Defauw (Rebelle – Marke) voor Vlaanderen en François-Xavier Lambory (Stirwen – Brussel) voor Brussel.

Nieuwkomers aan de top

Naast de bestaande lijst met restaurants die 16 punten (van de 20) of meer verdienden, zijn er ook een aantal nieuwkomers aan de top: Hertog Jan in Antwerpen staat op kop met een score van 18/20. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre in Durbuy, beide met een score van 16/20. De hoogste nieuwkomer in Brussel is La Villa Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16.5/20. Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17.5/20, Sel Gris (Knokke-Heist)met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16.5/20, en L’Envie (Zwevegem) met 16/20.

Lightspeed feliciteert

Lightspeed feliciteert alle winnaars en in het bijzonder onze klanten:

  • Nuance in Duffel, vorig jaar nog verkozen tot beste nagerecht, maar dit jaar is chef Thierry Theys zonder meer verkondigd tot Chef van het Jaar.
  • Hertog-Jan sinds kort in Antwerpen en dé snelste nieuwkomer in de toprangen.
  • Hof van Cleve, met haar bijna perfecte score (19,5/20) die het restaurant sinds jaar en dag weet waar te maken.
  • De restaurants die in 2021 het hoogst in waardering zijn gestegen: Vrijmoed in Gent, Altermezzo in Tongeren en Colette – De Vijvers in Averbode.
  • Vrijmoed valt dubbel in de prijzen dankzij Benjamin De Buck, verkondigd tot Sommelier van het Jaar.
  • Le Vieux Château in Vloesberg, met hun restaurantdesign waar gasten zich thuisvoelen.
  • Ciro’s in Antwerpen, met hun brasserie waar gasten keer op keer terug willen komen.
  • Door73 in Gent, als bistro van een top gastronomisch niveau.
  • Sans Cravate in Brugge, met hun ongekende en uitzonderlijke wijnkaart.
  • Dim Dining- Antwerpen, waar Jonas Kellens verkondigd is tot Gastheer van het Jaar.
  • Rebelle in Marke, waar we Martijn Defauw proficiat wensen met zijn welverdiende erkenning als Jonge Chef van het Jaar voor Vlaanderen.

Jullie plek in de Gault&Millau gids is dik verdiend. Chapeau!

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Nieuws & Updates

Bekijk meer onderwerpen