
Op 7 november vond de jaarlijkse presentatie van de Gault&Millau gids plaats. De 20ste editie van de gerenommeerde gids bevat meer dan 1.380 culinaire hotspots, waarvan 125 nieuwe adressen en 168 restaurants met een hogere score dan vorig jaar.
Zoals elk jaar zaten er bij de bestaande restaurants, nieuwkomers en stijgers een reeks Lightspeed klanten die we graag ook in de kijker zetten.
Exclusieve tips van experts uit de gastronomie
Deze gids helpt u bij het optimaliseren van elk aspect van uw restaurantmanagement – van gastervaring tot het opmaken van gerechten – en zo de beste versie van uw restaurant neer te zetten.
Chef van het Jaar
Nick Bril van The Jane in Antwerpen is verkozen tot Chef van het Jaar. Sergio Herman richtte samen met Bril het restaurant op in 2014, maar verkocht in juni 2021 zijn aandelen – het einde van een twintig jaar lange samenwerking die begon in Oud Sluis.
Volgens Gault&Millau CEO Marc Declerkc neemt Nick Bril – omgedoopt tot “gepassioneerde entertainer” – zijn gasten graag op sleeptouw in een aparte belevingswereld. “Dit is belevingsgastronomie van het allerhoogste niveau, en een eetervaring die we gerust tot de wereldtop mogen rekenen,” voegt hij toe.
Nieuwkomers en stijgers aan de top
Binnen de 125 restaurants die dit jaar voor het eerst hun intrede in de gids maken, zijn er zes die onmiddellijk een plek in de hogere rangen veroverden.
De hoogste nieuwkomer is La Grappe d’Or in Aarlen (Wallonië) met 15.5/20. In Vlaanderen behaalden zowel Willem Hiele in Oostende, Misera in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen 15/20; Elders met 14/20. In Brussel verwelkomde Gault&Millau Ivresse met 14/20.
Binnen de groep bestaande restaurants zijn er maar liefst 14 zaken die gestegen zijn in de absolute top van Gault&Millau: restaurants met een score hoger dan 16/20:
- Naar 18.5/20: Boury (Roeselare), The Jane (Antwerpen), en Zilte (Antwerpen)
- Naar 18/20: Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)
- Naar 17.5/20: Cuchara (Lommel) & L’Eau Vive (Arbre)
- Naar 17/20: Altermezzo (Tongeren), Castor (Beveren-Leie), De Kristalijn (Genk), Sir Kwinten (Lennik), ¡Toma! (Luik), La Villa Lorraine by Yves Mattagne (Brussel)
- Naar 16.50/20: Le Cor de Chasse (Wéris)
- Naar 16/20: Fine Fleur (Antwerpen)
Winnaars per thema:
- Gastheer van het Jaar: Serge Sierens (Hof Van Cleve – Kruisem)
- Italiaan van het Jaar: Felicità (Waterloo)
- Aziaat van het Jaar: Old Boy (Brussel – Elsene)
- Het mooiste terras: Hoeve de Bies (Sint-Martens-Voeren)
- Het mooiste restaurant design: La Grappe d’Or (Aarlen)
- Sommelier van het Jaar: Maxime Sanzot (Racines – Floreffe)
- Dessert van het Jaar: Bozart Restaurant (Brussel)
- Brasserie van het Jaar: Fortuin (Kontich)
- Gastro-bistro van het Jaar: Bistrot Blaise (Marche-en-Famenne)
- Ambachtsman van het Jaar: Eric Fernez (d’Eugénie à Émilie – Baudour)
- Groentegerecht van het Jaar: Elements @ Indrani (Loupoigne)
- Wijnkaart van het Jaar: Paul de Pierre (Maarkedal)
- Bierkaart van het Jaar: HOP Gastrobar (Leuven)
- De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Onism (Blankenberge) voor Vlaanderen, OTÄP voor Brussel en L’O de Source (Jalhay) voor Wallonië.
- De 3 ontdekkingen van het Jaar: Côté Préféré (Jabbeke) voor Vlaanderen, Entropy voor Brussel en Recto Verso (Ciney) voor Wallonië.
Jonge Chefs van het Jaar:
De jonge chefs die we de komende jaren in de gaten moeten houden en dit jaar in de prijzen vielen zijn Alexandre Ciriello (L’horizon – Chaumont-Gistoux) voor Wallonië, Davy Devlieghere (Restaurant Julien – Lievegem) voor Vlaanderen en Alexandru Sapco (La Bonne Chère – Brussel) voor het Brusselse Gewest.
POP Casual Dining-selectie
Ondertussen is het POP Casual Dining gedeelte al vijf jaar een meerwaarde voor de gids. In dit onderdeel worden laagdrempelige casual dining zaken in het spotlight gezet waar ongedwongen tafelen centraal staat. Dit jaar zijn dat niet minder dan 93 nieuwe adressen. De drie POP-winnaars voor 2023 zijn:
- The Finch (Antwerpen)
- Pinsaci Tu (Brussel)
- Socio-Pâtes (Charleroi)
Lightspeed feliciteert
Lightspeed feliciteert alle winnaars en in het bijzonder onze klanten:
- Zilte – dit jaar niet alleen winnaar van een derde Michelin ster, maar ook van een hogere positie in de absolute top in de Gault&Millau met 18.5/20.
- Restaurant Ralf Berendsen – sinds 2017 houder van twee Michelinsterren, en sinds dit jaar nóg een trapje hoger in de Gault&Millau top met 18/20.
- Cuchara – het tweesterrenrestaurant in Lommel steeg ook in de Gault&Millau ranglijst naar 17.5/20.
- Castor, Sir Kwinten, ¡Toma!, Altermezzo en La Villa Lorraine by Yves Mattagne – vijf topzaken die dit jaar een score van 17/20 toegekend kregen.
- Fine Fleur – in mei nog beloond met haar eerste Michelinster, gisteren gestegen in de Gault&Millau naar 16/20.
- La Grappe d’Or – hoogste nieuwkomer in Wallonië met 15.5/20 én winnaar van het Mooiste Restaurant Design.
- Atelier Gist, Misera en Elders – gastronomische nieuwkomers in Vlaanderen met respectievelijk 15/20, 15/20 en 14/20.
- The Finch – café, resto en deli in Antwerpen én winnaar van de POP Casual Dining Award.
- Serge Sierens – Maître en vaste waarde in het Hof Van Cleve (19.5/20) en bekroond tot Gastheer van het Jaar voor 2023.
- HOP Gastrobar – de culinaire klassebar in Antwerpen, met hun erkenning van Bierkaart van het Jaar.
- Old Boy – de Aziatische, ongedwongen hotspot in Elsense, voor hun erkenning als Aziaat van het Jaar.
Jullie plek in de Gault&Millau gids is dik verdiend en volledig terecht. Chapeau!

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.
Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.