Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Gault&Millau 2024: ontdek de winnaars voor België

Gault&Millau 2024: ontdek de winnaars voor België

Op maandag 27 november vond de jaarlijkse bekendmaking van de Gault&Millau gids in België plaats. De 21ste editie van de gerenommeerde gids bevat meer dan 1.385 culinaire hotspots, waarvan 170 nieuwe adressen en niet minder dan 165 restaurants die gestegen zijn in de rangen ten opzichte van vorig jaar.

Zoals elk jaar vielen ook heel wat horecaondernemers en -zaken in de prijzen, en zitten er bij de bestaande restaurants, nieuwkomers en stijgers een reeks Lightspeed klanten die we graag ook in de kijker zetten. 

Navigeer naar één van de onderdelen van dit artikel:

Het platform bij uitstek van de Belgische gastronomie.

Talloze fine-dining zaken in de Benelux kiezen voor Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.

Gault&Millau Chef van het Jaar

Maxime Collard van La Table de Maxime (Paliseul) is verkozen tot Chef van het Jaar in de Gault&Millau gids voor 2024. Collards keuken wordt door de anonieme inspecteurs van Gault&Millau beschreven als klassiek gefundeerd, maar met een koppeling aan zijn eigen creativiteit: “Het niveau van zijn creaties verhogen is een constante voor Maxime en zijn team, en waarbij zijn signatuur niet overschaduwd wordt door onnodige kunstgrepen.”

“De consistentie van zijn keuken en het voorbeeldige parcours dat deze chef reeds aflegde, een culinaire belofte die we reeds vijftien jaar volgen, bevestigden onze beslissing om Maxime Collard uit te roepen als Chef van het Jaar 2024″, voegt Gault&Millau CEO Marc Declerkc toe.

Hoogste nieuwkomers

De Gault&Millau gids voor 2024 bevat 170 restaurants die voor het eerst hun intrede maken. Van die 170 zijn er 18 die onmiddellijk een plek in de hogere rangen veroverden. Hieronder vind je de hoogste nieuwkomers met een score tussen de 14/20 en 15.5/20:

Zeven restaurants veroverden onmiddellijk een verdiende score van 14/20:

  • Aster (Brussel) – tevens verkozen tot Ontdekking van het Jaar voor Brussel
  • Le Rabassier (Brussel)
  • Bella Via (Pelt)
  • Cobra (Antwerpen)
  • Enishi by Toshiro (Waterloo)
  • Ross (Hasselt)
  • Table Vaccin (Malle)

Acht restaurants werden verwelkomd in de Gault&Millau met een score van 14.5/20:

  • Cécila (Ottignies-Louvain-La-Neuve)
  • Glass (Antwerpen)
  • Imprévu (Houthalen-Helchteren)
  • La Rigue (Knokke-Heist)
  • Le Délice du Jour (Chapelle-lez-Herlaimont)
  • Nast (Izegem)
  • Neon (Lier)
  • untitled. (in The Jane; Antwerpen)

Twee nieuwkomers werden onmiddellijk een score van 15/20 toegekend:

  • Komaf (Wommelgem)
  • La Table de Benamin Laborie (Lasne)

De hoogste nieuwkomer in de Gault&Millau van 2024 is Otoro in Hasselt, met een score van 15.5/20.

Stijgers aan de top

Binnen de groep restaurants die vorig jaar ook al in de Gault&Millau gids opgenomen waren, zijn er maar liefst 10 zaken die gestegen zijn in de absolute top. Restaurants die hoger scoorden dan 16/20 vind je hieronder:

Maar liefst zeven restaurans stijgen naar 16/20: Rebelle (Kortrijk), Misera (Antwerpen), La Grappe d’Or (Aarlen), Humus x Hortense (Brussel), DIM Dining (Antwerpen), Bruut (Brugge) en Attablez-Vous (Namen).

Ook Innesto (Zonhoven) zag hun score stijgen en eindigde in de Gault&Millau voor 2024 op 16.5/20. Het nieuwe Menssa van Christophe Hardiquest (Sint-Pieters-Wolluwe) dat begin dit jaar openging, werd beloond als hoogste nieuwkomer in de gids, ook met 16.5/20.

Van een al haast legendarische score van 18.5/20 stijgt Boury voor 2024 naar 19/20. Daar pronkt het restaurant naast L’air du temps op een gedeelde eerste plaats, sinds dit jaar het Hof Van Cleve voor het eerst zonder score in de gids verschijnt, omdat Chef Peter Goossens en gastvrouw Lieve Hermans eind dit jaar het restaurant overdragen aan Peters rechterhand, Floris Van Der Veken.

Winnaars per thema

Naast de score op 20 punten die Gault&Millau restaurants in haar gids toekent, worden er ook verschillende speciale prijzen en erkenningen uitgereikt voor ondernemers, concepten en horecazaken die uitblinken in hun sector. Dit zijn de winnaars per thema in de Gault&Millau gids voor 2024:

  • Gastvrouw van het Jaar: Laurence Wynants van Comme Chez Soi (Brussel)
  • Italiaan van het Jaar: Da Mimmo (Brussel)
  • Aziaat van het Jaar: A Food Affair (Gent)
  • Het mooiste terras: De Kruier (Knokke-Heist)
  • Het mooiste restaurant design: Innesto (Zonhoven)
  • Sommelier van het Jaar: Jeno Del Turco van Le Chalet De La Fôret (Brussel)
  • Dessert van het Jaar: Quai N°4 (Ath)
  • Brasserie van het Jaar: Bistrot De Pottenbrug (Antwerpen)
  • Gastro-bistro van het Jaar: Monsieur V (Linkebeek)
  • Ambachtsman van het Jaar: Filip Slangen van Tafeltje Rond (Beveren-Waas)
  • Groentegerecht van het Jaar: De Poorterij (Dilsen-Stokkem)
  • Wijnkaart van het Jaar: L’Envie (Zwevegem)
  • Wijnkaart van het Jaar – Belgische Wijnen: L’Impératif d’Éole (Quévy-le-Grand)
  • Bierkaart van het Jaar: Sophie & Nicolas (Comblain-la-Tour)
  • Cocktailbar van het Jaar: Bar Ran (Brugge)

De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar:

  • Vlaanderen: Klei (Ieper)
  • Brussel: Ioda
  • Wallonië: Merry (Luik)

De 3 ontdekkingen van het Jaar:

  • Vlaanderen: Komaf (Wommelgem)
  • Brussel: Aster
  • Wallonië: Max&Moi (Braine-L’Alleud)

Jonge Chefs van het Jaar:

Naast de algemene Chef van het Jaar bekroont Gault&Millau ook veelbelovend keukentalent. De volgende drie jonge chefs die we volgens de gids de komende jaren in de gaten moeten houden, vielen dit jaar in de prijzen:

  • Voor Vlaanderen: Chef Niels Brants van EssenCiel (Leuven) 
  • Voor Brussel: Chef Georges Athanassopoulos van Maloma Comptoir Culinaire
  • Voor Wallonië: Chef Marius Bosmans van Arden (Rochefort)

Van POP naar H!P-selectie 

Ondertussen is het POP Casual Dining gedeelte al zes jaar een meerwaarde voor Gault&Millau, maar dit jaar krijgt dat een nieuw jasje: H!P, kort voor “Here Is the Place” (to be). In dit onderdeel worden laagdrempelige casual dining zaken in het spotlight gezet waar ongedwongen tafelen centraal staat. Kwaliteitsvol dineren aan democratische prijzen.

De drie H!P-winnaars voor 2023 zijn:

  • Voor Vlaanderen: Bar Raket (Antwerpen)
  • Voor Brussel: Bombay BBQ
  • Voor Wallonië: Boa (Aarlen)

Alle H!P adresjes vind je op de website van Gault&Millau terug.

Lightspeed feliciteert

Lightspeed feliciteert alle nieuwkomers, stijgers, winnaars en in het bijzonder haar klanten:

  • Menssa van Christophe Hardiquest in Sint-Pieters-Wolluwe. Een jaar na de sluiting van Bon Bon en oprichting van het vervolgverhaal Menssa, scoort Christophe Hardiquest onmiddellijk 16.5/20 in de Gault&Millau en plaatst zich daardoor niet alleen linea recta in de hoogste rangen, maar bekroont zich ook tot hoogste nieuwkomer in de gids.
  • Zes van de zeven restaurants die hun score zagen stijgen in de hoogste rangen van de Gault&Millau naar 16/20Rebelle (Kortrijk), Misera (Antwerpen), La Grappe d’Or (Aarlen), Humus x Hortense (Brussel), DIM Dining (Antwerpen), en Bruut (Brugge).
  • Otoro in Hasselt van Pajtim Bajrami, hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen met een prachtige score van 15.5/20.
  • Komaf in Wommelgem, voor hun erkenning als Ontdekking van het Jaar en hun score als nieuwkomer van 15/20.
  • GLASS Wine & Bistro in Antwerpen als gloednieuwe nieuwkomer in de Gault&Millau voor 2024 met een score van 14.5/20.
  • Aster als Ontdekking van het Jaar voor Brussel, Ross in Hasselt en Cobra in Antwerpen, alledrie als nieuwkomers in de gids met een welverdiende score van 14/20.
  • Le Chalet De La Fôret (17.5/20 en twee michelinsterren) waar Jeno Del Turco dit jaar door Gault&Millau tot Sommelier van het Jaar werd bekroond.
  • Sophie & Nicolas uit Comblain-la-Tour voor hun erkenning als restaurant met de Beste Bierkaart van het Jaar.
  • A Food Affair in Gent dat de prijs van Aziaat van het Jaar in ontvangst mocht nemen.
  • De Kruier in Knokke-Heist dat dit jaar de prijs voor Mooiste Terras kreeg.
  • Klei in Ieper (13/20) en Merry in Luik, beide bekroond als Beste Prijs & Plezierverhouding respectievelijk voor Vlaanderen en Wallonië.
  • Bombay BBQ in Brussel, Mission Massala’s grote broertje in de hoofdstad, dat de HiP-prijs voor Brussel in ontvangst mocht nemen.

Jullie plek in de Gault&Millau gids is dik verdiend en we zijn enorm trots om jullie tot onze klanten te mogen rekenen. Chapeau!

Trotste partner van talloze fine-dining zaken in Nederland

Gault&Millau kiest restaurants. Restaurants kiezen Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Nieuws & Updates