Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Een eigen restaurant beginnen? Dit zijn de opstartkosten

Een eigen restaurant beginnen? Dit zijn de opstartkosten

Het lijkt wellicht wat vreemd: een horecazaak openen in tijden van crisis, maar ook deze periode biedt kansen voor nieuwe ondernemers. Sommigen staan al te popelen om hun nieuwe zaak met het grote publiek te delen, anderen zitten nog in de opstartfase en zullen pas over een aantal maanden de deuren openen. 

In welke fase u zich ook bevindt, u ontkomt niet aan een heleboel opstartkosten. Sommige opstartkosten spreken voor zich, maar niet allemaal. Sommige kosten worden bij het opstellen van het budget over het hoofd gezien, waardoor u later in het traject financieel in de knel kunt komen. Sterker nog: onvoldoende werkkapitaal en een slechte financiële planning werden door horecaexperts genoemd als een van de 12 redenen waarom een restaurant het niet redt. 

We spraken met ervaren horeca-ondernemers en consultants, en stelden een lijst op van de negen grootste kostenposten voor het opstarten van een restaurant die u zeker mee moet nemen in uw budget. 

 1. Horecapand
 2. Keukenapparatuur en -benodigdheden
 3. Meubilair
 4. Franchisevergoeding
 5. Technologie
 6. Personeel
 7. Voorraad
 8. Vergunningen en inschrijvingen
 9. Marketing

Last but not least sluiten we af met interessante aanbiedingen voor ondernemers die op zoveel mogelijk vlakken willen besparen!  

Hét kassasysteem voor het nieuwe horecatijdperk

Contactloos betalen, een flexibel vloerplan en de mogelijkheid tot uitbreiding met bezorgen, afhalen en eCommerce. Met Lightspeed kun je met vertrouwen een eigen restaurant beginnen.

 1. Horecapand

Er zijn twee manieren om een horecapand voor uw restaurant te bemachtigen: huren of kopen.

Als u een commercieel huurcontract aangaat, legt u voor meerdere jaren vast en betaalt u een borg, doorgaans ter hoogte van drie tot zes maanden huur. 

Welk bedrag moet u opzij zetten voor de borg? Dat is afhankelijk van uw locatie.

De huurprijs voor een restaurant in Brussel, bijvoorbeeld, bedraagt al snel € 20 per vierkante meter. Voor een pand met een oppervlak van 150 vierkante meter komt dat neer op € 3000 per maand. In dit geval heeft u tussen de € 9.000 en € 18.000 nodig voor de borg.

Als u een horecapand koopt, moet u rekenen op een aanbetaling van 10% tot 20%. Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000.

Zodra u een ruimte hebt, zult u renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan uw wensen. De hoogte van de renovatiekosten is sterk afhankelijk van de hoeveelheid werk dat u wilt (laten) uitvoeren.

Vergeet tot slot niet ook geld apart te houden voor voorzieningen als elektriciteit, gas, internet, enz.

 

2. Keukenapparatuur en -benodigdheden

U kunt geen eigen restaurant beginnen zonder de juiste voorzieningen. Uw grootste kostenpost in deze categorie bestaat uit keukenapparatuur

De meeste horecakeukens moeten minimaal zijn voorzien van een koelkast, een fornuis, een oven, een friteuse en werkbladen. Reken op een paar duizend euro voor deze grote aankopen. Daarnaast moet u ook tafelmateriaal inslaan: servies, bestek, glazen, tafellakens, enz. Afhankelijk van de kwaliteit die u hiervoor kiest, kost deze investering u een paar honderd tot een paar duizend euro. 

 

 

3. Meubilair

Wat het meubilair betreft heeft u natuurlijk tafels en stoelen voor de eetruimte nodig, en barkrukken als uw restaurant over een bar beschikt.

Verlichting en accessoires maken de inrichting compleet. U hoeft geen interieurontwerper in te schakelen om van uw restaurant een plaatje te maken; met een beetje creativiteit en energie is er veel mogelijk met een beperkt budget. Op Pinterest vindt u veel inspiratie voor voor restaurants en bars.

 

4. Franchisevergoeding

Opent u een franchise, dan moet u een vergoeding betalen voor de naam en het intellectueel eigendom van het restaurant. McDonald’s hanteert bijvoorbeeld een franchisevergoeding van € 45.000. De start investering bij een overname bedraagt minstens € 800.000, waarvan 25% persoonlijk moet worden gefinancierd. Neem contact op met het hoofdkantoor van uw franchise voor meer informatie over de vergoedingen.

5. Technologie

In een modern restaurant heeft u technologie nodig om efficiënt te kunnen werken. Kies voor technologie waarmee u processen kunt automatiseren en data kunt verzamelen, om voor en achter de schermen alles gesmeerd te laten verlopen. Goede software en hardware is nodig om een succesvol, modern restaurant te runnen. 

 

Restaurant software 

 • Kassasysteem – vanaf € 69 per maand
 • Kitchen display system (KDS) – vanaf € 29 per maand
 • Personeelsplanningssoftware – vanaf € 10 per maand
 • HR-software – vanaf € 4 per maand
 • Reserveringssoftware– vanaf € 0 per maand
 • Software voor loyaliteitsprogramma – vanaf € 49 per maand

 

Restaurant hardware

 • iPads voor uw kassasysteem en kitchen display system – actuele modellen vanaf € 329
 • Betaalterminal – prijzen variëren enorm
 • Bonprinter – vanaf € 100
 • Kassalade – vanaf € 20

Reken op ten minste € 1000 voor de aankoop van nieuwe hardware voor uw restaurant en zet elke maand ongeveer € 400 opzij voor softwarelicenties.

Opstartkosten - Eigen restaurant beginnen

 6. Personeel

Vergeet niet de arbeidskosten op te nemen in de opstartkosten voor uw restaurant. Omdat u niet direct winst zult maken, is het slim een bedrag te reserveren voor een langere periode. Weet u niet goed hoeveel personeel u in het begin moet aannemen? Uw personeelsbestand wordt bepaald door uw servicemodel en de grootte van uw zaak.

Een quick-service restaurant heeft bijvoorbeeld meer personeel achter dan voor de schermen nodig. Nestle Professional raadt voor dit type restaurant aan om per dienst één bedieningsmedewerker in te zetten voor elke twaalf tafels, en één medewerker achter de schermen voor elke twaalf gasten.

Voor full-service restaurants raadt Nestle één bedieningsmedewerker aan voor elke vijf of zes tafels, en één medewerker achter de schermen voor elke twaalf tafels. Verdubbel die aantallen voor fine dining restaurants, waar gasten een persoonlijke bediening verwachten.

 

7. Voorraad

U kunt geen eigen restaurant beginnen zonder eten. Sla houdbare producten, zoals gedroogde producten, frisdranken en likeur, groots in. Koop beperkt houdbare producten, zoals groente en fruit, vlees en zuivel, vers in. Aan uw initiële voorraad kunt u een paar honderd tot duizenden euro’s uitgeven.

 

8. Vergunningen en inschrijvingen

Om een restaurant te mogen runnen heeft u bepaalde vergunningen nodig. Omdat de vereiste vergunningen kunnen variëren per provincie en zelfs per stad, is het slim eerst te onderzoeken welke regels gelden voor uw locatie.

In de meeste gemeenten moet u voor uw restaurant beschikken over een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van € 500 tot een paar duizend euro. Vaak moet deze vergunning minstens 2 maanden van tevoren aangevraagd worden. 

Bent van plan alcoholische dranken te schenken in uw restaurant, dan moet u over een sterke drankvergunning beschikken. Het kan een poosje duren voor deze vergunning wordt verstrekt, dus wacht niet tot het laatste moment met de aanvraag. Soms zit deze vergunning ook al bij een horecavergunning inbegrepen. 

Er zijn nog tal van andere zaken die u moet regelen en controleren wilt u een eigen restaurant beginnen. U moet bijvoorbeeld rekening houden met het bestemmingsplan, zorgen voor de brandveiligheid van uw pand, mogelijk een omgevingsvergunning aanvragen, u inschrijven in een register van de NVWA, de milieuregels volgen en toestemming vragen voor het gebruik van muziek.

 

9. Marketing

Zodra u de deuren opent, stromen de gasten binnen … toch? Helaas is het niet zo eenvoudig. U zult reclame voor uw gloednieuwe restaurant moeten maken om te zorgen dat er gasten komen.

Veel nieuwe horeca-ondernemers vergeten in hun budget rekening te houden met marketing en PR. U heeft iemand nodig die de website van uw restaurant maakt, uw social media beheert, reageert op reviews van klanten en zich bezighoudt met direct mailing en e-mailmarketing.

 

Waar haalt u het startkapitaal voor uw restaurant vandaan?

De hoogte van deze negen kostenposten varieert natuurlijk per restaurant en per stad. Toch staat er één ding vast: het kost een heleboel geld om een restaurant te beginnen. Heeft u genoeg geld om het restaurant van uw dromen te openen?

Zo nee, dan bent u niet de enige. De meeste horeca-ondernemers hebben niet genoeg spaargeld om een nieuw restaurant helemaal uit eigen zak te betalen. Daarom gebruiken ze creatieve manieren om toch voldoende geld bij elkaar te krijgen. We geven u graag een overzicht:

Benader vrienden en familie

In elke sector vragen de meeste ondernemers vrienden en familie om geld voordat ze naar de bank gaan om een lening af te sluiten of investeerders gaan zoeken.  Het voordeel van het benaderen van vrienden en familie is dat u al bestaande relaties hebt op basis van vertrouwen. U hoeft dus waarschijnlijk geen rente te betalen over het geleende geld. Het nadeel is dat geldkwesties ertoe kunnen leiden dat er spanningen ontstaan tussen u en uw vrienden of familieleden.

Sluit een microkrediet af

Een microkrediet is een zakelijke lening van maximaal 50.000 euro voor starters en ondernemers die willen groeien. U kunt een microkrediet aanvragen bij Stichting Microkrediet Nederland, beter bekend als Qredits. Houd er wel rekening mee dat u aan diverse voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor een microkrediet.

Zoek een zakenpartner

Misschien heeft u veel geld gespaard, maar is dat niet genoeg om een restaurant te openen. U kunt dan overwegen te gaan samenwerken met een zakenpartner die beschikt over voldoende geld en kennis op een gebied waarop u tekortschiet. Leg de voorwaarden van jullie samenwerking vast in een contract, zodat jullie allebei juridisch beschermd zijn.

Zoek investeerders

Investeerders richten zich niet alleen op bedrijven in de tech-sector. Zoek lokale investeringsmaatschappijen die hebben geïnvesteerd in restaurants. Benader investeerders pas als u een waterdicht bedrijfsplan en een uitstekende pitch hebt. Als ze zien dat u een duidelijk beeld voor ogen hebt, weten ze dat u serieus zaken wilt doen.

Kies voor crowdfunding

Stel uw restaurant open voor welwillende gewone burgers via crowdfunding. Maak een pagina op Kickstarter en biedt u investeerders iets in ruil voor hun bijdrage aan uw droom. 

 

Checklist startkapitaal restaurant

Een eigen restaurant beginnen is een spannende en dure onderneming. Gebruik deze checklist voor het startkapitaal van een restaurant om voor elke kostenpost een budget op te stellen.

 • Pand – Budget €________
 • Keukenapparatuur en -benodigdheden – Budget €________
 • Meubilair – Budget €________
 • Franchisevergoeding – Budget €________
 • Technologie – Budget €________
 • Personeel – Budget €________
 • Initiële voorraad – Budget €________
 • Vergunningen en inschrijvingen – Budget €________
 • Marketing – Budget €________

Heeft u meer geld nodig om uw restaurant te openen, zoek dan een manier om extra geld te krijgen die bij u past. 

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Finance & Operations

Bekijk meer onderwerpen