Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

How to: een eigen foodtruck beginnen – en wat kost dat?

How to: een eigen foodtruck beginnen – en wat kost dat?

De afgelopen jaren heeft de foodtruck in rap tempo aan populariteit gewonnen. Het concept heeft in de jaren 2013 en 2014 een enorme groei doorgemaakt en deze trend zet zich voort. 

Voor liefhebbers van lekker eten die er altijd van gedroomd hebben om hun eigen restaurant te openen, is een foodtruck een goed compromis om een onderneming te starten en biedt deze veel mogelijkheden. In dit artikel zetten we voor u op een rij wat de voordelen zijn, hoe u een foodtruck kunt beginnen en wat dat nu precies kost.

Droomt u ervan een eigen foodtruck te beginnen?

Lees in deze gids alles over de verplichtingen waar u als horecaondenemer rekening mee moet houden.

 

De voordelen van een foodtruck

Lage kosten

Eén van de grootste voordelen van een rollende keuken is dat het redelijk betaalbaar is, omdat alle kosten die te maken hebben met materieel, personeel of huur een flink stuk lager liggen dan bij een restaurant. 

Mobiliteit 

Met uw rijdende keuken bent u niet gebonden aan een vaste plek, maar kunt u overal heen: naar festivals, straatfeesten, privé-evenementen, markten of rommelmarkten. U rijdt naar de plek waar uw klanten zich op dat moment bevinden en kunt zo uw omzet maximaliseren.

Originele concepten 

De foodtruck is inmiddels een bekend begrip. Het ‘streetfood-effect’ heeft zijn vruchten afgeworpen. Daardoor biedt het concept uitgelezen kansen om een sterke (visuele) identiteit te creëren. De concurrentie is groot en dus is het belangrijk om goed na te denken over het concept waarmee uw mobiele onderneming zich van de rest onderscheidt. Denk bijvoorbeeld aan duurzame concept met plantaardige gerechten. Dit sluit perfect aan op horecatrends van 2021

Publiciteit tegen lagere kosten

Terwijl een traditioneel restaurant per definitie niet de bewegingsvrijheid heeft om overal naam te maken, is het voordeel van een food- of snacktruck dat u onderweg gratis naamsbekendheid kunt generen door bijvoorbeeld uw logo op uw truck aan te brengen in een origineel ontwerp dat in het oog springt. U kunt uw foodtruck op die manier op allerlei locaties kunt promoten.

Meer winst

Aangezien de ruimte in een foodtruck beperkt is, leidt dat er meestal toe dat u zich moet beperken tot een aantal gerechten. De voordelen van zo’n specialisatie? U heeft meer grip op de aanschafkosten (minder spreiding in de inkoop van verschillende ingrediënten voor gerechten die u toch niet kunt bereiden) en een hogere winstgevendheid op lange termijn.

Het testen van uw concept tegen lagere kosten

Een foodtruck stelt u in staat om zowel uw gerechten als uw concept goedkoper te testen. Als de reacties positief uitvallen, zou u zelfs kunnen overwegen om een traditioneel restaurant te openen.

Download hier gratis flyer templates: pas deze naar wens aan door de kleur, content en afbeeldingen te veranderen.

Webinar | Bereid je onderneming optimaal voor op de zomer

In deze webinar bespreken verschillende horecaexperts welke stappen u moet nemen om u voor te bereiden op de heropening van de horeca.

 

De voordelen van een franchise foodtruck

Als het u afschrikt om toe te treden tot de foodtruckmarkt, dan kunt u de mogelijkheid van een franchise foodtruck overwegen. Er zijn verschillende restaurantketens en foodtruckmerken die op zoek zijn naar franchisenemers.

Wat zijn de voordelen van franchising voor de foodtruckmarkt?

 • Merkbekendheid: door in zee te gaan met een bestaand merk of concept dat al succesvol is, verkleint u het risico op mislukking.
 • Begeleiding: steeds meer restaurantketens investeren in de streetfood-markt. Ontwerp, marketing, boekhouding, juridische status, enzovoort: deze ketens beschikken vaak over de financiële middelen en mankracht om u te begeleiden bij de lancering en ontwikkeling van uw franchise foodtruck.
 • De kracht van een netwerk: de franchisegever kan u helpen en in sommige gevallen de marketingkosten betalen. Wilt u flyers laten drukken of investeren in advertenties op Facebook? Overleg eens met de franchisegever of die bereid is deze kosten voor zijn rekening te nemen.
 • Opleidingsmogelijkheden: Sommige franchisegevers bieden hun franchisenemers aan om cursussen te volgen over boekhouding, marketing of verkooptechnieken. Dat is natuurlijk heel gunstig als u nog niet veel ervaring heeft op dat gebied.
 • Financiering: Franchisegevers kunnen vaak makkelijker een lening afsluiten, omdat het risico voor hen kleiner is.  

Het opzetten van een franchise foodtruck kan een goede optie zijn als u gebruik wilt maken van een bestaande formule, om zo de risico’s van het ontwikkelen van een eigen concept te vermijden.

Toch is het verstandig om de opstart- en beheerkosten van uw eigen foodtruck te vergelijken met de kosten voor een franchiseformule (bij sommige franchisemerken zijn de instap- en contributiekosten relatief hoog, worden licentiekosten in rekening gebracht, etc.).

 

Hoeveel kost een foodtruck?

Een foodtruck beginnen doet u niet zo een, twee, drie. Voordat u eraan begint is het goed om de kosten op een rij te zetten.

1. Het busje

Er zijn drie mogelijkheden: u schaft een nieuw busje aan, u schaft een tweedehands exemplaar aan of u huurt er een.

Reken voor een tweedehands busje tussen de €3.000 en €20.000. De kosten voor een nieuwe foodtruck variëren (afhankelijk van de grote, de apparatuur, het concept, etc) tussen de €5.000 (mini-trailers en ape’s) en €150.000 (grote foodtrucks) 

Een busje huren kan een goedkoper alternatief zijn om uw concept te testen dan het aanschaffen van een nieuw exemplaar omdat u zo de risico’s kunt verkleinen. Slaat uw concept onverhoopt toch niet aan, dan hoeft u het busje niet te verkopen! Er zijn platforms waarop u voor 50 euro per dag een busje kunt huren. Het is goed om te bedenken dat de apparatuur (een friteuse, grill of bakplaat, magnetron enzovoort) soms is inbegrepen bij de verhuur, waardoor u tegelijkertijd geld bespaart op de aanschaf van nieuwe keukenapparatuur of keukengerei!

Waar kunt u een nieuwe of tweedehands truck kopen voor uw foodtruck?

Of u nu op zoek bent naar een nieuwe of een tweedehandse truck, of er eentje wilt huren of leasen om uw eigen foodtruck te beginnen, het voordeel van de volgende sites is dat ze hun aanbod kunnen aanpassen aan uw behoeften:

2. De apparatuur

Nadat u uw busje heeft aangeschaft, bent u er nog niet, want u heeft natuurlijk ook apparatuur nodig. U moet beschikken over een volledig uitgeruste keuken met een koelkast, keukengerei, een oven, een friteuse en ga zo maar door. Hiervoor moet u rekening houden met een bedrag tussen de € 10.000, – en € 40.000.

3. Het ontwerp

De prijs voor het ontwerp hangt af van uw eigen ambities. U kunt ervoor kiezen om het groots aan te pakken en zo’n € 5.000 te investeren of om voor een bescheidener ontwerp te gaan voor zo’n € 2.500.

4. Het kassasysteem

Dankzij de mobiele kassasystemenvan Lightspeed Restaurant kunt u uw bedrijf uitoefenen op de plek waar uw foodtruck zich bevindt. De prijs is aangepast aan de functies die u nodig heeft. 

5. Locatiekosten

U kunt uw foodtruck niet overal neerzetten waar u maar wilt. In België heeft u een ‘machtiging ambulante handel’ nodig (een zogenoemde ‘leurkaart’) die tussen de € 100 – € 150 kost.

6. Brandstofkosten

Houd maandelijks rekening met een bedrag tussen de € 150 – € 200 voor brandstofkosten. Dit bedrag hangt natuurlijk af van hoe vaak u op pad gaat en het aantal kilometers dat u aflegt.

 

Hoe financiert u een foodtruck?

Of u er nu voor kiest om zelf een foodtruck te beginnen of liever gaat voor een franchiseformule: zoals we hebben gezien, zijn er eerst een aantal kosten verbonden aan het opstarten van uw onderneming voordat u überhaupt in staat bent om voldoende inkomsten te genereren.

Hieronder staan een aantal mogelijkheden om uw foodtruck te financieren:

 • Persoonlijke bijdrage: net als bij het opzetten van andere ondernemingen geldt ook hier dat de beschikking over voldoende spaargeld de beste manier is om deze te financieren. Zo kunt u voorkomen dat u afhankelijk bent van banken en kredietinstellingen en maandelijks een lening moet aflossen. Deze kosten komen namelijk nog boven op uw andere maandelijkse lasten.
 • Banken: Zorg voor voldoende garanties. Banken zijn namelijk terughoudend bij het verstrekken van leningen als u geen degelijk businessplan heeft, met garanties voor winstgevendheid op de korte termijn. Deze terughoudendheid wordt versterkt door de coronacrisis.
 • Crowdfunding: crowdfunding kan een prima manier zijn om de populariteit van uw concept te testen, een toekomstige vaste klantenkring op te bouwen en uw foodtruck tegen lagere kosten te financieren.
 • Hulp bij het opzetten van een onderneming en subsidies: In België zijn er verschillende organisaties die u kunnen helpen om uw foodtruck te financieren:
  • Als je geen baan heeft, neem dan contact op met L’office National de l’Emploi (ONEM)/ de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) om je businessplan door te nemen. Daarnaast kun je terecht bij Forem (Wallonië), bij Actiris (Brussel) of bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling/ VDAB (Vlaanderen).
  • Regionale hulp: afhankelijk van de geografische zone waar je je foodtruck wilt opzetten, bieden een aantal regio’s specifieke steun aan startende ondernemers (zoals renteloze leningen, leningen tegen gunstige voorwaarden en premies en subsidies). In Wallonië kun je een investeringspremie aanvragen en profiteren van bepaalde belastingvrijstellingen. Raadpleeg de lijst met beschikbare hulp in zowel de regio van Brussel als in de Vlaamse regio

 

Een foodtruck beginnen: het stappenplan

Voordat u aan uw foodtruckavontuur begint, doet u er verstandig aan om een bedrijfsplan op te stellen om uw positie ten opzichte van de concurrentie te bepalen.

Bent u klaar om een foodtruck te beginnen?

Hieronder een lijst met een aantal administratieve stappen die u moet zetten: 

 • Als eerste moet u zich inschrijven bij een erkend ondernemingsloket.
 • Vervolgens krijgt u een ondernemingsnummer en uw onderneming wordt opgenomen in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
 • U moet hygiëne richtlijnen in acht nemen, omdat u met voedsel werkt. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geeft u tips.
 • Regel de benodigde vergunningen: in België heeft u een machtiging ambulante handel (de zogenaamde ‘leurkaart’) nodig om te mogen verkopen op een markt of openbare plaats.
 • Zorg voor een mobiele witte kassa.
 • Zorg dat de gas- en elektraleidingen aangesloten worden door een erkende installateur.
 • Sluit de benodigde zakelijke verzekeringen af.
 • Zorg dat u voldoet aan uw brandveiligheidsnormen (o.a. brandblusser en blusdeken)

 

Ga aan de slag en voorover het land!

Sommige ondernemers dromen ervan: een foodtruck beginnen. Bovenstaande tips helpen u bij de eerste stappen om een restaurant op wielen  waar het hele land van kan genieten te starten. Wilt u weten hoe Lightspeed u hierbij kan helpen? Neem contact op met een van onze experts. Zij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden van ons mobiele kassasysteem.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen