Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

Je Google bedrijfsprofiel optimaliseren: tips voor je winkel

Je Google bedrijfsprofiel optimaliseren: tips voor je winkel

In de competitieve wereld van online zichtbaarheid is je Google bedrijfsprofiel (voorheen Google Mijn Bedrijf) een onmisbaar hulpmiddel voor ondernemers: het biedt een uitgelezen kans om je winkel eruit te laten springen in de zoekresultaten én op Google Maps. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 72% van de lokale zoekopdrachten uitmondt in winkelbezoek.

Hoe benut je dit potentieel optimaal? Van de basisprincipes tot het maximaliseren van de voordelen van je Google bedrijfsprofiel, hieronder lees je stap voor stap hoe je de diverse facetten benut, en nog belangrijker, hoe je klanten tevreden houdt en nieuwe klanten aantrekt met behulp van deze onmisbare tool.

Scroll naar de volgende onderdelen:

 1. De voordelen van een Google bedrijfsprofiel
 2. Een Google bedrijfsprofiel aanmaken
 3. De onderdelen van je Google bedrijfsprofiel
 4. Optimaliseer de foto’s van je Google bedrijfsprofiel
 5. Manage je Google reviews

Ontdek de kracht van omnichannel ondernemen

Vereenvoudig de dagelijkse workflow van al je verkoopkanalen en beheer de voorraad van al je locaties op één centraal platform met Lightspeed Retail.

Google bedrijfsprofiel: de voordelen

Een Google bedrijfsprofiel biedt talloze voordelen voor ondernemers. Ten eerste is het gratis: het vergroot je online zichtbaarheid zonder dat je een euro hoeft uit te geven, verbetert je vindbaarheid in lokale zoekopdrachten en geeft potentiële klanten direct toegang tot essentiële informatie over je bedrijf. Bovendien stelt het je in staat om te communiceren met klanten en geïnteresseerden via reviews en vragen. 

Een Google bedrijfsprofiel aanmaken 

Het aanmaken van een Google bedrijfsprofiel is een eenvoudig proces, maar het vereist enige aandacht voor detail. Volg de onderstaande stappen om een solide basis te leggen voor je online aanwezigheid:

 1. Inloggen bij Google bedrijfsprofiel: Start door in te loggen op je Google-account en ga vervolgens naar “Een profiel maken”.
 2. Bedrijfsinformatie invullen: Voer nauwkeurige en volledige informatie in over je bedrijf, inclusief naam, adres en contactgegevens, en je website – als je die hebt.
 3. Kies de juiste bedrijfscategorie: Selecteer de bedrijfscategorie die jouw winkel het beste omschrijft. Dit is belangrijk, want aan de hand hiervan is je winkel vindbaar op onder andere Google Maps. 
 4. Kies je servicegebied: dit is de omgeving waar jouw bedrijf diensten aanbiedt. Je kunt de omvang van dit gebied aan de hand van plaatsen en postcodes selecteren.
 5. Locatie verifiëren: Volg het verificatieproces om de authenticiteit van je bedrijfslocatie te bevestigen. Verificatie is cruciaal om de betrouwbaarheid van je bedrijf te tonen. Door dit proces te doorlopen, vergroot je niet alleen het vertrouwen van klanten, maar ook de kans om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.

De onderdelen van je Google bedrijfsprofiel

Nu je de basis hebt gelegd, is het tijd om dieper in te gaan op de essentiële onderdelen van je Google bedrijfsprofiel. Deze elementen spelen een cruciale rol in het aantrekken van potentiële klanten en het behouden van bestaande klanten.

De juiste categorie

De keuze van de juiste bedrijfscategorie is van groot belang. Hiermee zorg je ervoor dat je vindbaar bent als mensen naar jouw type winkel zoeken in de buurt. Je kunt één primaire categorie kiezen, en maximaal negen aanvullende. Let op: veel categorieën zijn niet per se beter – kies alleen de categorieën die echt op jouw winkel van toepassing zijn. Hieronder zie je hoe de bedrijfscategorie van kledingwinkel Thinks I Like, Things I Love wordt weergegeven in Google Maps:

De foto’s van je Google bedrijfsprofiel optimaliseren

Beelden zeggen meer dan woorden, en dit geldt ook voor je Google bedrijfsprofiel. Kies foto’s die je bedrijf op een positieve manier weerspiegelen: afbeeldingen van je fysieke locatie, je team in actie, en de producten of diensten die je aanbiedt. Professionele, hoogwaardige foto’s dragen bij aan de algehele uitstraling van je bedrijf en wekken vertrouwen bij potentiële klanten.

Met behulp van 360-graden foto’s- en video’s kun je potentiële klanten een interactieve virtuele ervaring van je winkel bieden op je Google bedrijfsprofiel. Let op, deze foto’s en video’s dienen gemaakt te worden door een door Google gecertificeerde fotograaf. 

Naast foto’s van de winkel kun je ook productfoto’s highlighten op je Bedrijfsprofiel. Delicatessenwinkel Flavor Shop heeft ervoor gekozen om foto’s uit het productassortiment te uploaden. Deze  worden onderaan in een aparte sectie van het bedrijfsprofiel weergegeven:

 

Adresgegevens, telefoonnummer en openingstijden

De essentiële informatie over jouw onderneming staat bovenaan je Google bedrijfsprofiel: het adres, openingsuren, telefoonnummer en je website. Heb je alleen een webshop zonder fysiek adres? Dan kun je het adres-gedeelte leeg laten. Je kunt afwijkende openingstijden instellen voor bepaalde feestdagen of vakantieperiodes, en meerdere telefoonnummers invoeren of ervoor kiezen je telefoonnummer te verbergen.

Omschrijving 

Als je wilt, kun je een korte beschrijving toevoegen aan je Google Bedrijfsprofiel, nuttige informatie voor je klanten: je productassortiment, de merken die je verkoopt, wat jouw winkel bijzonder maakt, of een korte algemene introductie. Zo kiest Pursuit Femmes ervoor om hun missie en visie uit te lichten:

Voeg je socialmediapagina’s toe aan je Google bedrijfsprofiel

Het toevoegen van je socialmediapagina’s aan je Google bedrijfsprofiel vergroot je online zichtbaarheid en verbindt je winkel met een breder publiek. Daarnaast stimuleert het interactie en biedt potentiële klanten meer inzicht in je merk, waardoor de kans op betrokkenheid en conversies wordt vergroot. Je kunt met deze toevoeging ook laten zien wat je reviewscore op andere platforms is, zoals Facebook.

Voeg Vragen & Antwoorden toe 

Om je Google bedrijfsprofiel nog verder te optimaliseren en interactiever te maken, kan een “vragenhoekje” uitkomst bieden. Deze rubriek stelt klanten in staat om specifieke informatie te verkrijgen. Hier kunnen ze vragen stellen over openingstijden, diensten, en meer. Houd er wel rekening mee dat je deze sectie actief moet monitoren en vragen tijdig dient te beantwoorden. Zo verbeter je je klantenservice, toon je betrokkenheid en help je bij het opbouwen van vertrouwen van klanten en geïnteresseerden.

Manage de Google reviews op je bedrijfsprofiel

Reviews zijn een digitale vorm van mond-tot-mondreclame, en positieve beoordelingen vergroten niet alleen het vertrouwen van potentiële klanten, maar dragen ook bij aan een betere ranking in de zoekresultaten. Onderzoek toont aan dat 98% van de consumenten reviews raadpleegt van lokale ondernemingen, en online reviews hebben bovendien invloed op een geschatte omzet van 3,8 biljoen dollar wereldwijd

Het is daarom belangrijk om klanten daarom aan te moedigen om reviews achter te laten en als ondernemer actief te reageren op zowel positieve als negatieve feedback. Dit toont betrokkenheid en zorgt voor meer tevredenheid bij je klanten. De vraag om een review achter te laten kun je toevoegen aan de aankoopbevestigingen van je webshop of je (digitale) kassabon.

Hoe kun je reageren op je Google reviews?

Een Google bedrijfsprofiel maakt jouw winkel zichtbaarder online, maar het is belangrijk om je profiel goed te monitoren en reviews te beantwoorden. Dit komt je online reputatie ten goede en versterkt de relatie met je (toekomstige) klanten.

 • Positieve reviews zijn waardevol. Bedank enthousiaste klanten persoonlijk, deel positieve feedback op je socialmediapagina’s en benadruk dankbaarheid op je Bedrijfsprofiel.
 • Negatieve reviews bieden kansen om te leren. Reageer snel, erken eventuele fouten, bied oplossingen en toon bereidheid tot verbetering. Op deze manier laat je zien dat je klant- en oplossingsgericht te werk gaat.

Haal het meeste uit je Google bedrijfsprofiel

Het optimaliseren van je Google bedrijfsprofiel is geen eenmalige taak; het is een doorlopend proces om je winkelinformatie up-to-date te houden. Door regelmatig je foto’s bij te werken, actief te reageren op vragen en reviews benut je het potentieel van deze krachtige tool. Een geoptimaliseerd Google Bedrijfsprofiel is namelijk niet alleen bedoeld om gezien te worden, maar ook om conversies te genereren. 

Het zorgt bovendien niet alleen voor meer zichtbaarheid online, maar draagt ook bij  aan het opbouwen van een positieve online reputatie. Door consistent te werken aan het verbeteren van de verschillende aspecten van je profiel, positioneer je je winkel als betrouwbaar en klantgericht. Ben je geïnteresseerd in hoe je naast je Google bedrijfsprofiel je je winkel het beste kunt profileren voor een volledige omnichannel-evaring, waarbij je al je verkoopkanalen, online en offline, optimaal met elkaar laat communiceren? Neem dan contact op met één van onze experts

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Sales & Marketing