Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Tips en tricks: met succes een ijskar beginnen

Tips en tricks: met succes een ijskar beginnen

Droomt u ervan om een ijskar te beginnen? Het kan een goede keuze zijn voor ondernemers die graag in de buitenlucht willen werken. 

De opstartkosten zijn relatief laag en een ijscowagen biedt, tot op zekere hoogte, veel flexibiliteit qua werktijden. Ook is een ijskar-onderneming zeer schaalbaar. Om uit te breiden heeft u enkel een tweede wagen nodig. 

Als dit u belangstelling heeft gewekt en u wilt leren hoe u een ijskar-onderneming kunt beginnen, lees dan hieronder over de belangrijke punten en stappen die komen kijken bij deze unieke en smakelijke business.

  1. Bepaal wat u nodig heeft om uw ijskar-onderneming te beginnen
  2. Beslis welk soort ijs u wilt verkopen
  3. Kies en koop uw ijsapparatuur
  4. Plan uw route
  5. Kies uw leveranciers en maak plannen voor voorraadopslag
  6. Verkrijg de nodige vergunningen
  7. Voldoe aan alle voorschriften voor voedselveiligheid
  8. Sluit de juiste verzekering af
  9. Maak reclame voor uw ijscowagen
  10. Neem (eventueel) personeel aan

Op zoek naar een kassa voor uw ijswagen?

Bekijk nu de demo en ontdek hoe Lightspeed uw onderneming naar een hoger niveau kan tillen.

 

Een ijskar beginnen doet u zo

1. Bepaal wat u nodig heeft om uw ijskar-onderneming te beginnen

De grootste aankoop die u zult moeten doen om uw eigen ijskar te beginnen, is uiteraard de wagen zelf aanschaffen. Kijk of u een tweedehands ijsokar kunt vinden waarin al vriezers geïnstalleerd zijn. Als u geen wagen kunt vinden die aan uw eisen voldoet, zult u een bestelwagen, een ijskar of ijsfiets moeten kopen en de nodige aanpassingen moeten doen. Net als bij het kopen van een foodtruck bent u voor een minitrailer of ape rond €5.000 euro kwijt. Een authentieke ijscokar huren kan ook. Het huren is relatief duur (beginnend bij €0,70 per ijsje), maar dit is wel een kans om uit te proberen of dit iets voor u is.  

Onder de bedrijfskosten van een ijscowagen vallen onder andere benzine- en onderhoudskosten. Als u de lengte van de route weet die u van plan bent te gaan rijden, kunt u deze kosten berekenen.

Daarnaast moet u natuurlijk regelmatig het ijs zelf inkopen, en eventuele toppings, hoorntjes, bekertjes of andere benodigdheden. Het goede nieuws is dat u direct betaald krijgt voor uw producten, dus u heeft een inkomensstroom die u meteen kunt gebruiken om uw voorraad op peil te houden. Voor de meeste ijscowagens kunt u ervan uitgaan dat u ongeveer 1.300 euro zult moeten uitgeven om uw startvoorraad aan te schaffen.

Een andere kostenpost als u een ijskar-bedrijf begint, zijn de vergunningen die u nodig heeft om te kunnen werken. Hoeveel de vergunningskosten afhankelijk zijn van de plaats waarin u gaat werken en de lokale wetten die in uw gemeente gelden. 

Als u van plan bent om uw ijscowagen in u eentje te runnen, in ieder geval in het begin, zult u geen budget voor personeelskosten hoeven maken. Maar als u verwacht personeel te moeten inhuren om uw ijskar te besturen en het ijs te serveren, zorg er dan voor dat u die kosten ook in uw startbudget opneemt.

 

2. Beslis welk soort ijs u wilt verkopen

Hoewel de meeste traditionele ijscowagens een gemengd assortiment van voorverpakt ijs verkopen, specialiseren sommige ijscowagens zich in softijs of schepijs. Voorverpakt ijs is de gemakkelijkste keuze, omdat u hiervoor weinig meer nodig heeft dan genoeg vriesruimte. U heeft ook minder te maken met de strenge hygiëneregels die gelden voor het bereiden van voedsel, omdat het ijs is voorverpakt. Uw voorraad zal ook gemakkelijker te beheren en bij te houden zijn. Een ijskar beginnen is iets waar u goed over na wilt nadenken voordat u een beslissing neemt. Overweeg uw opties zorgvuldig, want de keuze die u maakt zal veel invloed hebben op alle aspecten van uw bedrijf, van uw branding tot uw doelgroep en vooral uw winst.

Hoewel voorraadbeheer voor voorverpakt ijs gemakkelijker is, kunt u ook een ijskar beginnen die softijs of schepijs verkoopt, omdat het winstgevender is. Met softijs of schepijs zijn er bijna eindeloos veel variaties te bedenken. U kunt de prijzen variëren per schep, combinatie van ijssmaken, toppings en meer, wat uw aanbod aantrekkelijker maakt voor potentiële klanten. Ook heeft u, als u softijs of schepijs verkoopt, nog steeds de mogelijkheid om uw assortiment uit te breiden met voorverpakte ijsjes.

Als u echter besluit om softijs of schepijs te gaan serveren, moet u rekening houden met een grotere investering in apparatuur. Zelfs uw wagen kan hierdoor duurder worden. Dat betekent dat beslissen welk soort ijs u gaat serveren, een van de belangrijkste beslissingen is die u zult maken bij het beginnen van uw ijsco-onderneming.  

 

3. Kies en koop uw ijsapparatuur

Kassasysteem

Een van de aankopen die u zult willen overwegen als u een ijscowagen gaat runnen, is een kassasysteem met tablet. Omdat veel ijscowagens zich lijken te redden met een rekenmachine en een geldkistje, vraagt u zich misschien af of een kassasysteem de extra investering wel waard is. Dat hangt af van uw bedrijfsdoelstellingen op de lange termijn. Wilt u een ijskar beginnen met als doel uit te groeien tot een bloeiende, winstgevende onderneming? Dan zult u moeten investeren in technologie die transacties versnelt, voorraadbeheer vereenvoudigt en uw bedrijf van bruikbare inzichten voorziet.

Door direct te beginnen met een modern online kassasysteem, kunt u uw beste beentje voorzetten, gaat uw productiviteit omhoog en wordt een deel van het zware werk dat bij het runnen van een onderneming komt kijken geautomatiseerd. U kunt de verkoop maximaliseren door allerlei betaalmethoden te accepteren, in real-time te volgen welk ijsje het beste verkoopt en zelfs op afstand te volgen hoe de zaken ervoor staan, mocht u ook personeel inzetten om de ijskar te beheren. 

Vriezers en ijsmachines

U heeft natuurlijk vriezers nodig, die aan het frame en de vloer van uw wagen bevestigd moeten worden. Het is een goed idee om een professionele monteur in te huren om ervoor te zorgen dat uw vriezers de juiste stroomvoorziening hebben en op de juiste temperatuur blijven. Als u een ijscowagen gaat runnen, is dit niet iets waarop u wilt beknibbelen. Problemen met uw koelsysteem kunnen uw hele voorraad in een paar uur bederven, wat u honderden, zo niet duizenden euro’s aan misgelopen inkomsten zou kosten.

U kunt kiezen tussen professionele horecavrieskisten, die meestal tussen de 1,5 en 2,5 meter lang zijn, of uit kleinere consumentenvriezers. Om te bepalen in welk type vriezer u moet investeren, berekent u het vloeroppervlak dat u in de kar of wagen ter beschikking heeft en schat u in hoeveel ruimte u nodig zult hebben om een dagvoorraad ijs op te slaan. Vergeet niet voldoende bewegingsruimte in de wagen in te calculeren.

Als u besloten heeft softijs te serveren, heeft u de juiste apparatuur nodig om het ijs te maken. Ook heeft u een generator nodig om al deze apparatuur draaiende te houden. Een andere optie is een omvormer, die de stroom van de accu van uw wagen omzet in de 230 volt die nodig is om de vriezers en ijsmachines van stroom te voorzien.

Aanvullende apparatuur

Andere apparatuur die u misschien nodig heeft als u uw rijdende ijswinkel begint, zijn een muziekspeler en een versterkingssysteem dat mensen laat weten dat u eraan komt (Let op met het aantal decibel). Overweeg de aanschaf van een luifel om klanten wat schaduw te bieden op warme dagen terwijl ze hun bestelling plaatsen. U kunt ook investeren in decoratieve borden om uw klanten te laten weten wat ze bij u kunnen kopen, en gespecialiseerde apparatuur die nodig is voor andere menu-items die u misschien wilt aanbieden, zoals schaafijs of slushies.

Denk ook aan andere ijsbenodigdheden zoals de bakjes, hoorntjes, schepjes en lepeltjes die u nodig heeft – en vergeet niet voldoende servetten in te slaan! Zorg ook dat u ook voldoende rekken en planken heeft om al deze spullen op te bergen.

De veiligheid is ook belangrijk. Knipperlichten die u op de bovenkant en achterkant van uw ijscowagen plaatst, laten voetgangers en langsrijdend verkeer weten dat u geparkeerd staat, en dat er mogelijk kinderen in de buurt van uw wagen zijn. Een achteruitrijalarm dat een pieptoon laat horen als u uw truck in zijn achteruit zet is ook een goed idee, vooral als u van plan bent om met uw wagen op parkeerplaatsen te gaan staan.

 

4. Plan uw route

Voor de hand liggende plekken om langs te rijden met uw ijscowagen zijn scholen, parken en evenementen- en sportlocaties. Maar voordat u uw route bepaalt, is het verstandig om eerst bij de gemeente te controleren of dit is toegestaan.

Sommige gemeenten staan geen ijscowagens toe in de buurt van scholen of parken. Ook kunnen er regels gelden voor waar en wanneer u de muziek mag aanzetten die uw klanten laat weten dat u er bent.

U moet ook opletten dat uw route niet al door een andere ijscowagen wordt bediend. Als u de route van een andere wagen probeert in te pikken, zullen zowel de klanten als de andere ijsverkoper daar niet blij mee zijn, en zal uw eigen verkoop daar ook onder lijden. Doe gedegen onderzoek om er zeker van te zijn dat u een winstgevende en legale route in uw omgeving heeft gevonden.

Met de wisseling van de seizoenen, kan ook uw route veranderen. In de winter zult u uw ijscowagen waarschijnlijk ergens moeten stallen. Misschien wilt u de route ook in de zomervakantie aanpassen, als het minder winstgevend is om langs scholen te rijden. Overweegt u foodtruck in het begin van de zomer te lanceren om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. 

U kunt ook overwegen om uw ijscowagen beschikbaar te maken voor plaatselijke festivals, of het nu muziekfestivals, foodtruckfestivals of andere openluchtevenementen zijn. Op deze evenementen kan het ook een optie zijn om naast het verkopen van ijs, uw winst te halen uit de verkoop van souvenirs en niet-eetbare producten. 

 

5. Kies uw leveranciers en maak plannen voor voorraadopslag

Omdat voorverpakt ijs gemakkelijk verkrijgbaar is, kunt u rondkijken en leveranciers vergelijken om de artikelen die u wilt tegen de beste prijzen te vinden. Zoek leveranciers die u de hoogst mogelijke winstmarge geven. Hoewel dit niet het meest kostenefficiënt is, kunt u als u op het laatste moment uw voorraad moet aanvullen ook ijsjes en benodigdheden kopen bij de supermarkt. Dit is een goede lastminuteoptie als u onverwacht veel ijs verkoopt op een warme zomerdag.

Bedenk ook dat als u klaar bent met uw dagelijkse route nog een vriezer nodig heeft. Tenzij u van plan bent elke dag uw voorraad helemaal uit te verkopen en weer aan te vullen, heeft u een vriezer nodig bij de stalling waar u elke nacht uw truck opslaat, zodat u daarin uw voorraad kunt opslaan. 

 

6. Verkrijg de nodige vergunningen

Zonder de juiste vergunningen kunt u geen ijskar beginnen. 

Elke gemeente in België heeft hier zijn eigen regels voor. Bekijk bij uw gemeente, of de gemeenten waar u uw ijs wilt verkopen hoeveel een Omgevingsvergunning kost. Met die vergunning krijgt u toestemming om op een plek te staan en te verkopen. Naast een Omgevingsvergunning heeft u ook een vergunning nodig om voedsel te mogen verkopen. Daarnaast moet u een leurkaart aanvragen bij een van de erkende ondernemingsloketten.

 

7. Voldoe aan alle voorschriften voor voedselveiligheid

Zelfs als u alleen voorverpakt ijs verkoopt, zult u aan de eisen van de Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) moeten voldoen. 

Want zelfs als u alleen softijs uit een machine serveert of roomijs in een hoorntje schept, bent u voedsel aan het bereiden en moet u voldoen aan de eisen voor de bereiding en behandeling van levensmiddelen. U mag enkel uw ijsjes verkopen wanneer u beschikt over een toelating. Voor meer informatie hierover verwijzen we naar de FAVV

 

8. Sluit de juiste verzekering af

Voor elke foodtruck – dus ook een ijscowagen – moet u niet alleen de standaard bedrijfsverzekeringen hebben, maar ook verzekeringen specifiek voor motorvoertuigen en horeca. 

Zorg ervoor dat u een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering en een brandverzekering heeft. Ook heeft u, als u werknemers heeft, een verzekering tegen arbeidsongevallen nodig. Overleg met een adviseur om de juiste combinatie van verzekeringen te vinden.

 

9. Maak reclame voor uw ijscowagen

Het goede nieuws als u een ijscowagen begint, is dat u elke keer dat u over straat rijdt een beetje reclame maakt, dankzij dat onmiddellijk herkenbare muziekje. Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg. U zult dus wat creatiever moeten nadenken over hoe u reclame maakt voor uw ijscowagen.

Door u aan een voorspelbare route te houden, kan de mond-tot-mondreclame voor uw wagen snel op gang komen. Kinderen die nog nauwelijks kunnen klokkijken, slagen er op de een of andere manier wel in om precies te weten wanneer ze de ijscowagen kunnen verwachten. Als u uw routes varieert, waarbij u verschillende buurten op verschillende dagen aandoet, overweeg dan om gratis flyers te drukken om potentiële klanten langs uw route te laten weten wanneer u zult langskomen.

Lees de ultieme horeca marketing gids

Van meer betrokkenheid door social media marketing tot user generated content, vind hier alles wat u moet weten over horeca marketing.

U kunt uw verkoop ook verhogen door contact op te nemen met plaatselijke scholen, sportteams en non-profitorganisaties om uw diensten ter beschikking te stellen. Praat met plaatselijke evenementenorganisatoren om te zien of u op hun evenement kunt staan, en kijk of u sponsor kunt worden van een plaatselijk sportteam, en ook bij hun wedstrijden kunt verkopen. Terwijl u deze contacten legt, is het slim om ook aan ouders in de buurt te laten weten dat u beschikbaar bent voor verjaardagsfeestjes en andere gelegenheden. Het is een relatief eenvoudige manier om een ijskar te beginnen. 

Als u uw ijscowagen-onderneming begint in de zomer, kunt u via flyers en sociale media aan de wereld laten weten dat u eraan komt. Houd een grote feestelijke opening, en zorg dat u toekomstige klanten weten waar en wanneer ze u kunnen vinden.

Social media omarmen

Dit is ook het moment om social media te omarmen. Instagram is een geweldige plek om smaakvolle foto’s te posten van het ijs dat u serveert. Ook kunt u elke dag uw locatie tweeten, zodat uw trouwe klanten u altijd weten te vinden. 

Als onderdeel van uw marketing is het belangrijk om een website en social media kanalen aan te maken om klanten op de hoogte te houden van nieuwe ijssmaken en van eventuele veranderingen in uw tijden of route. U kunt ook speciale kortingen of aanbiedingen bieden aan klanten die u op social media volgen om ervoor te zorgen dat ze weer bij u terugkomen. 

 

10. Neem (eventueel) personeel aan

Een van de grote pluspunten van deze business is dat u, terwijl u leert hoe u een ijscowagenbedrijf start en de eerste stappen zet, de hele operatie zelf kunt runnen. Als u echter meer gefocust bent op de groei van uw bedrijf dan op de dagelijkse activiteiten, wilt u misschien een passievere rol spelen en minstens één medewerker aannemen om met de wagen te rijden en het ijs te scheppen, verkopen en serveren.

Gelukkig is voor ijs verkopen niet heel veel training of expertise nodig, dus het is een prima eerste baantje voor jonge mensen die nog op de middelbare school zitten of net examen hebben gedaan. Zorg er wel voor dat degene die u aanneemt goed en veilig rijdt. Zoek ook naar werknemers die goed met kinderen kunnen omgaan en vriendelijk zijn tegen klanten. U kunt overwegen om te vragen om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), zeker omdat uw personeel met kinderen in contact zal komen.

Als u eenmaal personeel heeft aangenomen, moet u de loonbetalingen in orde maken. U kunt dit zelf afhandelen, of een payrollbedrijf inhuren dat niet alleen de verwerking en betaling van de loonstrookjes voor zijn rekening neemt, maar ook alle loonheffingen en belastingen regelt. 

 

Maak u klaar om uw klanten een geweldige ervaring te geven

Een ijskar beginnen is een uitstekende keuze voor ondernemers die een zaak willen beginnen waarvoor niet veel startkapitaal nodig is. Als u eenmaal een reputatie heeft opgebouwd als dé ijsverkoper van uw stad, kunt u overwegen een tweede ijscowagen te kopen en nieuwe routes te gaan rijden om uw ijsimperium te laten groeien. Kunt u niet wachten om aan uw ijscowagenavontuur te beginnen? Neem contact met ons op om te horen hoe een kassasysteem u kan helpen om een soepele start te maken.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Begin met Ondernemen