Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

De nieuwste Belgische MICHELIN 2021 sterrenrestaurants zijn bekend

De nieuwste Belgische MICHELIN 2021 sterrenrestaurants zijn bekend

Op 11 januari 2021 werden de felbegeerde MICHELIN sterren uitgereikt. Wie mag zich vanaf dit moment een sterrenrestaurant noemen, en wie houdt de titel nog een jaar langer vast? Het is voor veel topchefs een van de spannendste momenten van het jaar. 

Door corona ging het er dit jaar anders aan toe: de MICHELIN 2021 sterren werden niet uitgereikt in een tot de nok toe gevuld theater, maar via een livestream vanuit het stadhuis in Bergen. Deze digitale twist mocht de pret niet drukken. MICHELIN zette zoals ieder jaar weer een aantal talentvolle chefs in de spotlights. Met een uniek jaar achter de rug werd er deze keer naast talent ook aandacht besteed aan aanpassingsvermogen en engagement.

België en Luxemburg mogen zichzelf rijk prijzen met maar liefst 137 sterrenrestaurants, waarvan 2 driesterrenrestaurants, 24 tweesterrenrestaurants en 111 eensterrenrestaurants. De volledige lijst van sterrenrestaurants vindt u hier. Tijdens het online event werden de 13 nieuwkomers bekend gemaakt. Dit zijn de nieuwste MICHELIN 2021 toprestaurants van België: 

 

1 Michelinster: de nieuwkomers

  • Libertine | Dominique Tondeurs | Erpe (Oost-Vlaanderen)
  • Willem Hiele | Willem Hiele | Koksijde (West-Vlaanderen)
  • Melchior | Gilles Melchior | Tienen (Vlaams-Brabant)
  • Boo Raan | Dokkoon Kapueak | Knokke Heist (West-Vlaanderen)
  • L’Envie | David Grosdent | Sint-Denijs (West-Vlaanderen)
  • Le Pré des Oréades | Nicolas Bodart  | Spa (Liège)
  • Lettres Gourmandes | Christophe Lambert | Montignies-Saint-Christophe (Hainaut)
  • Bar Bulot | Pieter Lefevere | Sint-Michiels (West-Vlaanderen)
  • Attablez-Vous | Charles Jeandrain | Namur (Namur) 
  • Le Pristine | Chris Blom & Thomas d’Hooghe | Antwerpen (Antwerpen)

Gefeliciteerd! Uiteraard ook aan alle restaurants die hun ster hebben weten te behouden. 

 

Exclusieve tips van experts uit de gastronomie

Deze gids helpt u bij het optimaliseren van elk aspect van uw restaurantmanagement – van gastervaring tot het opmaken van gerechten – en zo de beste versie van uw restaurant neer te zetten.

 

2 Michelinsterren: de nieuwkomers

Dit jaar ontvangen maar liefst twee restaurants een tweede ster. 

  • Castor | Maarten Bouckaert | | Beveren-Leie (West-Vlaanderen)

MICHELIN bekroont Castor met een tweede ster vanwege hun volledigheid en veelzijdigheid, niet alleen in aanpak, maar ook in hun uitvoering. Maarten is jong van leeftijd, maar zeer ervaren als chef. 

  • Bartholomeus | Bart Desmidt & Philip Vandamme | Knokke Heist (West-Vlaanderen)

Dit restaurant met enkel 18 zitplaatsen doet exact wat ze zelf willen en heeft een unieke, intense keuken. 

 

3 Michelinsterren: de nieuwkomers

Een bijzondere plek op het wereldtoneel zijn de restaurants met drie MICHELIN sterren. Voor de 17e jaar op rij behoudt Hof van Cleve van Peter Goossens zijn derde ster, maar hij staat niet meer alleen aan de top. De nieuwkomer met drie sterren is:

  • Zilte | Viki Geunes | Antwerpen (Antwerpen) 

MICHELIN 2021 heeft dit restaurant een derde ster toegekend, omdat de maaltijden worden gezien als een emotionele ervaring. Het is pure essentie. Elk bord is complex en intens. 

 

De groene MICHELIN ster

Voor het eerst werden er dit jaar groene sterren uitgereikt. Deze sterren zijn speciaal voor chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Zo zetten ze zich in voor ecologische diversiteit, het verminderen van voedselverspilling en gebruiken ze voornamelijk lokale ingrediënten in hun gerechten.

Dit zijn de allereerste groene ster-winnaars, die uiteraard ook genoemd worden in de MICHELIN 2021 gids:

  • humus x hortense | Nicolas Decloedt  
  • Graanmarkt 13 | Seppe Nobels
  • Hofke van Bazel | Kris De Roy
  • Souvenir | Vilhjalmur Sigurdarson
  • De Jonkman | Filip Claeys
  • Hors Champs | Stefan Jacobs
  • L’air du Temps | Sang Hoon Degeimbre
  • Atelier de Bossimé | Ludovic Vanackere
  • Arabelle Meirlaen | Arabelle Meirlaen
  • La Distillerie | René Mathieu

 

De Young Chef award

Naast al deze sterren werd natuurlijk ook de award voor ‘Young Chef’ uitgereikt. Hiermee wordt de aandacht gevestigd op het aanstormend talent dat België en Luxemburg rijk is. De prijs voor MICHELIN 2021 Young Chef gaat dit jaar naar:

  • Manon Schenck |  La Table de Manon | Grandhan (Luxembourg)

 

Lightspeed feliciteert

Als trotse partner van MICHELIN feliciteert Lightspeed alle winnaars en in het bijzonder onze klanten. Jullie hebben ondanks een lockdown en de bijkomende uitdagingen ook in 2020 bewezen dat jullie bij de top horen. Chapeau!

Caroline Baerten en Nicolas Decloedt van humus x hortense wilden een restaurant openen dat de kloof tussen duurzaamheid en gastronomie opvult. Nieuwsgierig naar hoe ze dat in de realiteit doen? Lees hier het verhaal van humus x hortense

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Nieuws & Updates

Bekijk meer onderwerpen