Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

9 tips voor een gezonde werk en privé balans

9 tips voor een gezonde werk en privé balans

‘De boog kan niet altijd gespannen staan’, luidt een oud gezegde. Maar als u een gepassioneerde ondernemer bent, kan het lastig zijn een goede balans te vinden tussen werk en privé.

Waarschijnlijk is uw bedrijf ontstaan vanuit een passie, waardoor u gemotiveerd en gedreven blijft. Maar diezelfde passie kan ook nadelige gevolgen hebben voor uw privéleven.

Als u van uw hobby uw werk heeft gemaakt, wilt u misschien helemaal geen vrij nemen. Toch zou u dat moeten doen om een burn-out (en een verstoorde relatie met vrienden en familie) te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat de balans tussen werk en privé een van de grootste valkuilen van het ondernemerschap is.

Met de volgende negen tips kunt ueen gezonde werk en privé balans behouden:

 1.   Stel prioriteiten
 2.   Besteed taken uit
 3.   Stel grenzen
 4.   Durf ‘nee’ te zeggen
 5.   Leer van uw fouten
 6.   Werk aan uw organisatorische skills
 7.   Netwerk met andere ondernemers
 8.   Neem vakantie
 9.   Maak tijd voor uzelf 

1. Stel prioriteiten

Kleine ondernemers zijn manusjes-van-alles, zeker in de opstartfase. En natuurlijk wilt u alles doen, maar besef dat sommige taken belangrijker zijn dan andere.

Voorkom dat u te veel hooi op uw vork neemt en maak een top drie van prioriteiten voor uw bedrijf. Als er te veel projecten of taken uw aandacht vragen, loopt u het risico lange dagen te maken die weinig rendement opleveren.

Kijk kritisch naar uw to-do lijst en splits deze als volgt op: 

 1.   Taken met een hoge prioriteit (tijdgevoelige taken die zo snel mogelijk moeten worden uitgevoerd)
 2.   Taken met een gemiddelde prioriteit (taken waaraan u elke dag een beetje kunt werken)
 3.   Langetermijn taken (zaken die meerdere weken in beslag nemen; reserveer elke dag een klein beetje tijd voor deze taken)
 4.   Terugkerende taken (probeer deze taken zoveel mogelijk te automatiseren of uit te besteden; daardoor maakt u meer tijd vrij voor dringendere zaken)

2. Besteed taken uit

Goede ondernemers richten zich op hun ‘zone of genius’ (genialiteit zone) een term die Gay Hendricks in zijn boek The big leap gebruikt om de zaken te beschrijven waarvoor u uw natuurlijke talenten kunt inzetten en die niemand anders kan doen.

Dat betekent dat u taken die niet hoog op uw prioriteitenlijstje staan of die niet passen bij uw vaardigheden, moet uitbesteden. Voor startende ondernemers kan dat aanvoelen als een onverantwoorde luxe, maar het is een goede investering als u daardoor tijd overhoudt om uzelf te richten op uw sterke punten en uw privéleven. 

3. Stel grenzen

Door technologie staat u 24 uur per dag in verbinding met uw bedrijf, waardoor de werk en privé balans verstoord kan raken.

Het komt vast vaak voor dat u even snel uw e-mail wilde checken en vervolgens verzeild raakt in een gesprek met een leverancier of potentiële klant. Dan weet u ook hoe die dingen verlopen. Bepaal uw werktijden en hou u eraan. Laat uw personeelsleden weten op welke uren u bereikbaar bent en hoe ze in noodgevallen contact met u kunnen opnemen.

En dan (waarschijnlijk het moeilijkste deel): laat los.

4. Durf ‘nee’ te zeggen

Misschien krijgt u af en toe de vraag om iets te doen wat u normaal gesproken niet doet. Of misschien vraagt een klant om iets dat u door tijdgebrek simpelweg niet kunt opleveren.

Het is verleidelijk om ‘ja’ te zeggen tegen elke klant of kans die u krijgt; wie wil er nou zaken afslaan? Maar ‘nee’ zeggen is van groot belang voor uw werk-privébalans én uw reputatie. Als u beloftes maakt die u niet kunt nakomen, raakt uw planning te vol en brengt u uw toekomstige zaken in gevaar.

Beloof minder en lever meer (maar niet te veel). Door deze strategie krijgen anderen een positief beeld van u, omdat u ze altijd meer geeft dan wat ze verwachtten. Dat is belangrijk voor uw merk, voor uw geloofwaardigheid en voor de zakelijke banden die u opbouwt.

Bekijk het zo: als een klant iets over vijf dagen verwacht en u er zeven dagen over doet, is die klant niet blij. Als een klant iets over tien dagen verwacht en u het in zeven dagen levert, is hij of zij positief verrast.

Maak een nauwkeurige voorspelling van de tijd die het u kost om taken uit te voeren en zorg dat u altijd minder belooft en meer levert. En is iets simpelweg niet haalbaar, leer dan ‘nee’ te zeggen om niet-nagekomen beloftes en beschadigde zakelijke relaties te voorkomen.

5. Leer van uw fouten

Hoeveel ervaring u ook heeft, elke ondernemer maakt fouten. Maar het kost u nog meer tijd en geld als u diezelfde fout opnieuw maakt. Gaan de dingen niet zoals u zou willen, onderzoek dan waarom dat zo is, maar blijf er niet in hangen. Verander wat u moet veranderen en neem in de toekomst andere beslissingen.

6. Werk aan uw organisatorische skills

Drukke ondernemers hebben geen tijd te verliezen. Een goed organisatiesysteem houdt uw op schema. Zoek uit welk hulpmiddel bij u past. Sommige mensen gebruiken graag een papieren agenda waarin ze opschrijven wat er nog moet gebeuren. Anderen hebben liever een online platform dat ze makkelijk kunnen delen met hun werknemers.

Zoek uit wat voor u werkt en ontwikkel routines die u helpen uw tijd slimmer te besteden.

7. Netwerk met andere ondernemers

Als ondernemer kunt u uw soms best eenzaam voelen. Niet iedereen snapt met welke problemen en uitdagingen u te maken heeft als u een eigen bedrijf runt.

Zoek groepen voor kleine ondernemers waar u kunt netwerken en kunt praten met andere zelfstandigen. Hoewel het misschien een extra taak in uw planning is, kan het u veel energie opleveren om gesprekken te voeren met anderen die met dezelfde uitdagingen als u te maken hebben. En waarschijnlijk leert u ook wat van anderen, waardoor u tijdrovende fouten kunt voorkomen.

8. Neem vakantie

Wanneer heeft u voor het laatst vakantie genomen en níet gewerkt tijdens die vakantie? 

Een van de grootste voordelen van het runnen van een eigen bedrijf is dat u meer vrijheid heeft, maar daar heeft u niets aan als u het hele jaar door aan uw bureau gekluisterd zit. Door uw werk een paar dagen de rug toe te keren voorkomt u een burn-out en krijgt u de kans om tijd door te brengen met vrienden en familie. En een extraatje: door erop te vertrouwen dat uw medewerkers de zaken regelen tijdens uw afwezigheid, versterkt u de onderlinge band.

9. Maak tijd voor uzelf

Eindelijk: u heeft uzelf op de agenda gezet. Plan gezonde activiteiten in zoals sporten of een bezoek aan de dokter. Zorg ook dat u gezond eet en voldoende slaapt. U kunt bepaalde symptomen makkelijk over het hoofd zien als u wordt gedreven door een passie voor uw bedrijf. Maar onthoud: u kunt uw klanten niet goed van dienst zijn als u uw eigen gezondheid negeert. Als u goed voor uzelf zorgt, kunt u goed voor uw klanten, uw werknemers en uw bedrijf zorgen.

Het gaat misschien in tegen uw gevoel, maar genieten van uw vrije tijd heeft een positieve invloed op het succes van uw bedrijf. Door even de aandacht te verleggen kunt u opladen en krijgt u nieuwe creatieve inspiratie. Een bedrijf runnen is zwaar werk. Zorg dat u het niet zwaarder dan nodig maakt door te veel van uzelf te vragen.

Run uw onderneming vanop een afstand

Beheer uw bedrijf nauwkeurig en snel met het cloud-gebaseerde kassasysteem van Lightspeed.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.