Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Het winterterras: met deze tips gaat u goed voorbereid de winter in

Het winterterras: met deze tips gaat u goed voorbereid de winter in

Nu we de zomer achter ons hebben gelaten en gasten niet meer van het warme zonnetje kunnen genieten wordt het tijd om uw terras winterklaar te maken. Zeker nu ook qua corona maatregelen de touwtjes weer strakker zijn aangetrokken en u nog maar een maximaal aantal gasten mag ontvangen, is het belangrijk om de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten, dus ook buiten! Tijd dus om uw terras om te toveren naar een winterterras.

Met een paar aanpassingen en investeringen zorgt u ervoor dat uw gasten deze winter ook van het terras kunnen genieten. In dit artikel beantwoorden we de volgende vragen:

 

Bereid uw onderneming voor op de toekomst

Slimme horeca-ondernemers gebruiken nieuwe technologieën om onverwachte uitdagingen het hoofd te bieden. Download onze gratis gids en ontdek hoe u uw horecazaak kunt vernieuwen voor succes op lange en korte termijn.

Welke regels gelden er voor een winterterras?

De regels voor een winterterras verschillen per gemeente. Sommige gemeenten staan het niet toe, terwijl anderen het winterterras omarmen. Zo zijn uitgebreide (winter)terassen in bijvoorbeeld Antwerpen toegestaan van 15 oktober 2020 tot 31 maart 2021 en van 15 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022. Hierdoor hebben horeca-uitbaters meer kans om de investering terug te verdienen en ook daadwerkelijk meer omzet te generen. Alleen het standaard vergund mag van extra schutting worden voorzien, dus niet het tijdelijke uitgebreidingsterras.

 

Hoe vraagt u een vergunning aan voor een winterterras?

Hoewel de regels en manieren omtrent het vragen van aanvragen van een vergunning per gemeente verschillen, zijn er ook een aantal overeenkomsten. Heineken heeft deze duidelijk onder elkaar gezet:

 • Neem contact op met uw gemeente
 • Maak een technische tekening van uw winterterras
 • Houd rekening met de regels voor terrasverwarming en geluidsoverlast
 • Houd rekening met de geldende coronamaatregelen

Neem contact op met uw gemeente

Zoek het terrassenbeleid van uw gemeente op. Heeft u al een horecazaak, maar nog geen terrasvergunning? Dan moet u deze bij veel gemeenten apart aanvragen, terwijl andere gemeenten genoegen nemen met een aanvulling op de horeca- en exploitatievergunningen. Houd bij de aanvraag in ieder geval rekening met de leefomgeving en het verkeer, zodat u meer kans heeft op een akkoord.

Maak een technische tekening van uw terras

Voeg bij de aanvraag foto’s en een technische tekening van uw winterterras toe. Geef aan waar nooduitgangen, deuren en objecten zich bevinden en wat de afmetingen zijn. Vergeet daarbij niet de afmetingen van de stoep voor of naast het terras weer te geven. Uiteraard moet op de technische tekening zichtbaar zijn dat u zich houdt aan de anderhalvemetermaatregels. Heineken heeft verschillende 1,5 meter tips voor op het terras op een rijtje gezet. 

Houd rekening met de regels voor terrasverwarming en geluidsoverlast

Terrasverwarming kan binnen gemeenten discussies opleveren: zo zijn er partijen die het economische belang voor het duurzame belang plaatsen, en andersom. Ben op de hoogte van de stand van zaken in uw gemeente en bereidt u daarop voor. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van schotten, parasols en zijgevels om ervoor te zorgen dat de warmte van de heaters zo min mogelijk verloren gaat. 

Ook geluidsoverlast is bij veel gemeenten een struikelblok. Houd rekening met het maximale decibel voor terrassen dat geldt in uw gemeente, en kom met een voorstel voor sluitingstijden (wanneer deze weer verruimen) en manieren om overlast te voorkomen. 

 

Wat heeft u nodig voor een winterterras?

Om een kwalitatief goed winterterras te realiseren waar uw gasten graag willen zitten moet u investeren. Dit heeft u nodig voor een winterterras:

 • Terrasverwarming: deze mogen worden voorzien op uw standaard vergunde terras. In veel gemeenten is het verplicht om standaard een brandblusser in de buurt te hebben.
 • Buitenbar: zo hoeven drankjes niet altijd van ver te komen en kan het personeel sneller bedienen.
 • Dekentjes: het is niet alleen warm, maar het ziet er ook gezellig uit én het zorgt ervoor dat uw terrasverwarming iets minder hard hoeft – en dat is dan weer duurzaam.! 
 • Warme kleding voor uw werknemers: maakt u gebruik van bedrijfskleding? Zorg ervoor dat uw warme kleding heeft voor uw bediening, zodat de kou geen obstakel hoeft te zijn. 
 • Aankleding: de juiste sfeer kan een enorm verschil maken. Denk aan kaarsjes voor op de tafels en wollen kussens voor op de stoelen. 

Natuurlijk hoort bij een mooi winterterras ook een passend wintermenu. Denk bijvoorbeeld aan meer winterse gerechten en drankjes, zoals stoofpotjes en bockbier. Bekijk per gerecht en drankje of ze winstgevend genoeg zijn om toe te voegen aan uw (nieuwe) wintermenu.

 

Corona specifieke benodigdheden:

 • Plexi-glazenwand of scheidingswandenm: terrassen mogen wanden van ten minste 1,8 meter plaatsen om zo de verspreiding van corona tegen te gaan. Door het gebruik van deze schermen vervalt de anderhalvemetermaatregel en kunt u meer gasten verwelkomen op uw terras.
 • Communicatieborden: verwelkom uw gasten en geef duidelijk aan welke coronamaatregelen er in uw horecazaak gelden. 
 • Ontvangstpunt: zolang reserveren noodzakelijk is, is het wel zo makkelijk om bij binnenkomst een punt te creëren waar de bediening snel de reserveringen kan checken. Deze tafel zorgt er ook voor dat gasten niet zomaar uw terras op lopen. 

 

Hoe maak ik mijn winterterras zo duurzaam mogelijk?

Winterterrassen en terrasverwarming zijn niet bepaald duurzaam. Als u een half jaar lang tien terrasverwarmers zou gebruiken met elk een vermogen van 2000W, staat uw verbruik gelijk aan dat wat een gemiddeld huishouden binnen 2 jaar verbruikt

Wilt u toch graag dat uw gasten er behaaglijk bijzitten? Schaf dan de juiste terrasverwarming aan voor uw type winterterras. Heeft u een gesloten terras? Dan kunt u het beste investeren in terrasverwarming met een lange golf. Bij een open terras is een verwarming met een korte golf beter. Deze geven stralingswarmte en zorgen ervoor dat de warmte niet verloren gaat. 

Om uw gemeente te overtuigen en om uw steentje bij te dragen aan het verminderen van CO2-uitstoot kunt u naast terrasverwarming ook gebruik maken van aanvullende maatregelen, zoals windschermen, dekens en verwarmde kussens.

Een goed voorbeeld van het realiseren van een duurzaam winterterras is de gemeente Mechelen. Zij investeren in milieuvriendelijke alternatieven, door bijvoorbeeld door 50% mee te betalen aan de aankoop van verwarmde kussens. 

Is uw terras er klaar voor?  

De herfst is in volle gang en de winter staat al snel weer voor de deur. Is uw terras al voorbereid op de donkere dagen? Of uw gemeente al uitsluitsel heeft gegeven over eventuele winterterrasvergunningen of niet, u kunt alvast uw huiswerk doen om snel een beslissing te kunnen maken op het moment dat de vergunningen worden verleend: neem contact op met leveranciers, vergelijk kosten en maak verschillende corona gerelateerde scenario’s om te zien of het winterterras de investering waard is.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Management