
Op maandag 3 november vond de jaarlijkse bekendmaking van de Gault&Millau gids in België plaats. De 23ste editie van de gerenommeerde gids bevat meer dan 1.340 culinaire hotspots, waarvan 154 nieuwe adressen en niet minder dan 166 restaurants die gestegen zijn in de rangen ten opzichte van vorig jaar.
Zoals elk jaar vielen ook heel wat horecaondernemers en -zaken in de prijzen, en zitten er bij de bestaande restaurants, nieuwkomers en stijgers een reeks Lightspeed-klanten die we graag ook in de kijker zetten.
Navigeer naar één van de onderdelen van dit artikel:
- Gault&Millau Chef van het Jaar
- Hoogste Nieuwkomers
- Stijgers aan de Top
- Winnaars per thema
- Jonge Chefs van het Jaar
- De H!P-Selectie
- Lightspeed feliciteert
Het platform bij uitstek van de Belgische gastronomie.
Talloze fine-dining zaken in de Benelux kiezen voor Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.
Gault&Millau Chef van het Jaar
Karen Torosyan van Restaurant Bozar in Brussel is verkozen tot Chef van het Jaar in de Gault&Millau gids voor 2026. “Jaar na jaar werkte hij zich op tot een van de grote smaakmakers, gedreven door een obsessieve zoektocht naar perfectie, zowel in zijn manier van werken als op het bord”, aldus Gault & Millau.
“Van afwasser tot topchef, elke stap in zijn carrière getuigt van enorme vastberadenheid. In Bozar, dat stilaan een cultstatus krijgt, tilt hij klassiekers met precisie naar een hoger niveau en toont hij zijn technische expertise: een keuken die vertelt over werk, passie en liefde voor het product.”
Hoogste nieuwkomers
De Gault&Millau gids voor 2026 bevat 154 restaurants die voor het eerst hun intrede maken, waarvan 11 met een score van 15/20 of hoger.
Dit zijn de hoogste nieuwkomers voor 2026:
- The Jane (Antwerpen, nieuwe locatie) met een score van 18,5/20 en 4 koksmutsen (hoogste nieuwe binnenkomer)
- Maison Colette (Westerlo, nieuwe locatie) met een score van 17,5/20 en 4 koksmutsen
- Eliane (Brussel) met een score van 17/20 en 4 koksmutsen
- Le Julien (Aalter) met een score van 16/20 en 3 koksmutsen
- Moscou by Danny Horseele (Gent) met een score van 15,5/20 en 3 koksmutsen
- Palais Royal by David Martin (Brussel) met een score van 15,5/20 en 3 koksmutsen
- Bloesem (Antwerpen) met een score van 15/20 en 3 koksmutsen
- Chaga (Brussel) met een score van 15/20 en 3 koksmutsen
- EST (Leuven) met een score van 15/20 en 3 koksmutsen
- La Source (Lanaken) met een score van 15/20 en 3 koksmutsen
- Subtiel (De Panne) met een score van 15/20 en 3 koksmutsen
Stijgers aan de top
Binnen de groep restaurants die vorig jaar ook al in de Gault&Millau gids opgenomen waren, zijn er acht zaken die gestegen zijn in de absolute top. Restaurants die hoger scoorden dan 16/20 vind je hieronder.
16,5/20: Humus x Hortense (Brussel), 16,5/20: La Botte (Genk), 16,5/20: Misera (Antwerpen), 16,5/20: Nebo (Antwerpen), 16,5/20: Willem Hiele (Oudenburg).
16/20: Bistrot du Nord (Antwerpen), 16/20: EssenCiel (Leuven), 16/20: Kelderman (Aalst).
Winnaars per thema
Naast de score op 20 punten die Gault&Millau restaurants in haar gids toekent, worden er ook verschillende speciale prijzen en erkenningen uitgereikt voor ondernemers, concepten en horecazaken die uitblinken in hun sector. Dit zijn de winnaars per thema in de Gault&Millau gids voor 2026:
- Gastvrouw van het Jaar: Inge Waeles van Boury (Aalst)
- Italiaans restaurant van het Jaar: Mona Lisa (Yvoir)
- Aziatisch restaurant van het Jaar: ENISHI by TOSHIRO (Waterloo)
- Het mooiste terras: Brabohoeve (Schilde)
- Mooiste restaurant design: Maison Colette (Westerlo)
- Sommelier van het Jaar: Steven Wullaert (Vintage, Kontich)
- Dessert van het Jaar: Le Julien (Aalter)
- Brasserie van het Jaar: De Kruidenmolen (De Haan)
- Gastro-bistro van het Jaar: Album (Antwerpen)
- Ambachtsman van het Jaar: Stefan Jacobs (Hors-Champs, Gembloux)
- Groentemenu van het Jaar: Humus x Hortense (Brussel)
- Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen: Hoeve de Bies (Voeren)
- Wijnkaart van het Jaar: La Botte (Genk)
- Beste wijnaanbod per glas: Tablàvins (Knokke-Heist)
- Cocktailbar van het Jaar: Groot Vlaenderen (Brugge)
- Kaas Experience van het Jaar: La Grappe d’Or (Arlon)
- Lifetime Achievement Award: Chef Roger Souvereyns
De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar:
- Vlaanderen: Béus (Zonnebeke)
- Brussel: Pénar
- Wallonië: Le P’tit Gaby (Hannut)
De 3 ontdekkingen van het Jaar:
- Vlaanderen: Hēdonē (Tongeren-Borgloon)
- Brussel: Kartouche
- Wallonië: Flacon (Nivelles)
Jonge Chefs van het Jaar:
Naast de algemene Chef van het Jaar bekroont Gault&Millau ook veelbelovend keukentalent. De volgende drie jonge chefs die we volgens de gids de komende jaren in de gaten moeten houden, vielen dit jaar in de prijzen:
- Voor Vlaanderen: Chef Kevin Graf (restaurant De Bakermat in Ninove)
- Voor Brussel: Chef David-Alexandre Bruno van Quartz
- Voor Wallonië: Chef Basile de Wulf (restaurant Basile Cuisine Gourmande in Perwez)
H!P-awards: concept en sfeer bovenaan
H!P staat voor “Here Is the Place” (to be). In dit onderdeel worden laagdrempelige casual dining zaken in het spotlight gezet waar ongedwongen tafelen centraal staat. Kwaliteitsvol dineren aan democratische prijzen.
De drie H!P-winnaars voor 2026 zijn:
- Voor Vlaanderen: Martino (Gent)
- Voor Brussel: Mobi (Elsene)
- Voor Wallonië: Pépin (Luik)
Alle H!P adresjes vind je op de website van Gault&Millau terug.
Lightspeed feliciteert
Lightspeed feliciteert alle nieuwkomers, stijgers, winnaars en in het bijzonder haar klanten:
- Jonge Chefs van het Jaar Basile De Wulf van restaurant Basile Cuisine Gourmande in Perwez, en David-Alexandre Bruno van restaurant Quartz in Brussel
- Drie van de acht restaurants die hun score zagen stijgen in de hoogste rangen van de Gault&Millau naar 16,5/20: Humus x Hortense (Brussel), Misera (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg)
- Maison Colette met hun stijgende score van 17,5/20 en prijs voor het Mooiste restaurant design
- Ontdekkingen van het jaar Hēdonē (Tongeren) en Kartouche (Brussel)
- Nieuwkomer Eliane van Chef Kobe Desramaults in Brussel met een score van 17/20
- Niewkomers Bloesem in Antwerpen, Chaga in Brussel en La Source (La Butte Aux Bois) in Lanaken met hun score van 15/20
- Steven Wullaert met zijn titel Sommelier van het Jaar, voor Vintage in Kontich
- Album in Antwerpen met hun titel Gastro-bistro van het Jaar
- Humus x Hortense in Brussel met hun titel Groentemenu van het jaar
- Hoeve de Bies in Sint Martens-Voeren met de prijs voor hun wijnkaart van Belgische wijnen
- La Grappe d’Or in Aarlen voor de Kaas Experience van het Jaar
- Brabohoeve in Schilde met hun titel Mooiste Terras van het Jaar
- Martino in Gent met hun H!P-award.
Jullie plek in de Gault&Millau gids is dik verdiend en we zijn enorm trots om jullie tot onze klanten te mogen rekenen. Chapeau!
Trotste partner van talloze fine-dining zaken in België
Gault&Millau kiest restaurants. Restaurants kiezen Lightspeed. Maak een afspraak met één van onze experts en ontdek waarom.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.
Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.



