Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Restaurant betaalmethodes: Digitaal betalen heeft de toekomst

Restaurant betaalmethodes: Digitaal betalen heeft de toekomst

Digitaal betalen in restaurants stond in België tot voor kort nog in de kinderschoenen. We gebruikten wel steeds vaker onze pinpas en telefoon zonder de pinterminals aan te raken, maar veel verder dan dat ging het nog niet. Door de coronacrisis is de technologische ontwikkeling van alternatieve betaalmethodes nu in een stroomversnelling terecht gekomen. 

Digitaal betalen zorgt ervoor dat gasten snel en veilig kunnen afrekenen, en dat niet alleen: het is veiliger voor uw werknemers en ze zijn minder tijd kwijt aan het afrekenen. Een win-win dus, waar we nog veel van kunnen verwachten in de toekomst.

We gaan in dit artikel dieper in op restaurant betaalmethodes: de digitale en de traditionele betaalmethodes. 

Webinar: vereenvoudig je afrekenproces met Lightspeed Payments

Lightspeed Payments maakt het handmatig invoeren van bedragen overbodig, versnelt contactloze en pinbetalingen, en creëert een soepele betaalervaring voor je gasten – allemaal rechtstreeks vanuit je Lightspeed Restaurant kassasysteem. Kom meer te weten tijdens onze webinar op 28 september om 11.00 uur.

Digitaal betalen in restaurants

Betalen met een QR-code

U kunt uw gasten een veiligere restaurantervaring bieden door ze contactloos te laten bestellen en betalen via hun telefoon door middel van een QR-code. 

Zodra gasten plaatsnemen op het terras scannen ze met hun telefoon de QR-code, bekijken het digitale menu en doen een bestelling. Lightspeed Order Ahead zorgt ervoor dat al uw bestellingen direct in de keuken en uw horeca kassasysteem binnenkomen. 

Contactloos betalen via een QR-code is niet alleen fijn voor uw gasten, maar ook bevorderend voor uw omzet. Gasten geven namelijk gemiddeld veel meer uit dan wanneer ze niet contactloos kunnen afrekenen. In 2019 was het verschil op de bon maar liefst €18,-. Zo kunt u zelfs bij een minimale personeelsbezetting efficiënt te werk gaan en uw omzet verhogen.  

 

Andere restaurant betaalmethodes

Cash 

De populariteit van munten en briefgeld is flink gedaald door corona. Maar liefst 6 van de 10 Belgen geeft aan dat ze minder cash zijn gaan gebruiken, ten opzichte van het jaar daarvoor. Naar alle waarschijnlijkheid zal cash geld steeds minder vaak worden gebruikt – er zijn zelfs al zaken die bewust kiezen voor een pin-only structuur – maar of het ooit helemaal zal verdwijnen is de vraag. 

Pinnen met telefoon & debetkaarten 

Bij bijna alle horecagelegenheden behoort pinnen tot de mogelijkheden. De meeste Belgen doen dit nog met een pinpas, maar ook de telefoon wordt steeds vaker tegen de pinterminal gehouden. Een snel 6 of de 10 Belgen geeft aan minder cash te gebruiken dat contactloze betalingen accepteert is dus een must voor uw restaurant.

Creditcard

Betalen met de creditcard is niet zo populair. De meeste Belgen geven de voorkeur een pinbetaling of cash. 

Ook vinden veel horecaondernemers de kosten van creditcard betalingen te hoog. Dat zit zo: zodra een buitenlandse toerist bij u afrekent met een creditcard, moet de bank van uw zaak daar een vergoeding voor betalen aan de bank of de partij achter de creditcard. Deze hoge kosten werden door veel horeca-ondernemers doorberekend aan gasten, niet alleen de buitenlandse toerist. Mastercard en Visa besloten na een onderzoeksaankondiging van de Europese Commissie hun tarieven te verlagen. Nu betaalt u als fysiek restaurant 0,3% voor het aankoopbedrag van creditcards en 0,2% voor debetkaarten. Zo is deze betaalmethode ook interessanter geworden voor ondernemers. 

Naast de bekende Mastercard en Visa kunt u ook betalingen via American Express aanbieden.  

Loyaliteitsprogramma’s

Maakt u gebruik van een loyaliteitsprogramma? Dan kunnen uw gasten ook met punten ‘betalen’ zodra ze genoeg gespaard hebben. Door gasten te belonen spoort u ze aan om terug te komen; iets wat u op de lange termijn meer oplevert dan die ene kop koffie die u nu ‘gratis’ weggeeft. 

Met Lightspeed Loyalty kunnen gasten niet alleen punten sparen in ruil voor beloningen, maar kunt u ook aanbiedingen sturen via professionele e-mail campagnes en krijg je inzicht in het klantgedrag. Deze betaalmethode gaat dus verder dan alleen de betaling.

Cadeaubonnen

Tijdens de coronacrisis hebben veel gasten cadeaubonnen aangeschaft om zo de horeca te steunen. Ook krijgen gasten vaak cadeaubonnen voor hun verjaardag. Zodra de horeca open mag zullen veel gasten hun digitale of fysieke cadeaubon willen inwisselen voor een lekkere lunch of driegangendiner. 

Via onderstaande partijen kunt u eenvoudig (digitale en fysieke) cadeaubonnen aanvragen, die u vervolgens weer kunt promoten op de website of webshop van uw restaurant.

Manage eenvoudig alle betalingen

Het managen van alle bovenstaande restaurant betaalmethoden kan een flinke klus zijn, maar wordt al een stuk overzichtelijker als u uw betaalterminal integreert met uw kassasysteem. Met Lightspeed Payments verwerkt u eenvoudig en zonder maandelijks transactielimiet grote hoeveelheden betalingen, én behoudt u altijd het overzicht d.m.v. overzichtelijke rapporten. Zo bent u minder tijd kwijt aan het managen van betalingen en worden fouten door handmatig invoeren voorkomen.

Ook voor uw gasten staat Lightspeed Payments gelijk aan een zorgeloze betaalervaring: ze kunnen nu nóg sneller contactloos afrekenen met een betaalmethode naar keuze (creditcard, bankkaart of mobiel).

 

Welke restaurant betaalmethodes passen bij u?

Er komen steeds meer restaurant betaalmethodes bij. Welke bij u past hangt af van uw wensen en het bedrag dat u er in de eerste plaats in wilt investeren. 

Toch is het raadzaam om u eens te verdiepen in contactloos- en digitaal betalen in restaurants. Steeds meer gasten vragen erom. Bied u het al aan? Zorg er dan ook voor dat u een beschikt over een online kassasysteem, zodat u zeker weet dat de hele digitale ervaring goed tot zijn recht komt. Probeer Lightspeed Restaurant vrijblijvend twee weken uit (de proefperiode verloopt automatisch). 

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp:
Betalingen

Bekijk meer onderwerpen