Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Retail

Winkeldiefstal voorkomen | tips voor retailers

Winkeldiefstal voorkomen | tips voor retailers

Dieven komen voor in alle vormen. Iedereen kan potentieel een winkeldief zijn, van een moeder met baby tot beroemdheden, en vaker dan u zou willen geloven, uw eigen werknemers. De manier om ze te vangen en te straffen hangt af van u en de lokale wetten, maar wat niet verandert, is het risico op verlies van goederen veroorzaakt door winkeldiefstal.

Er zijn veel manieren om winkeldiefstal te voorkomen. We lichten een paar punten uit waarmee u rekening moet houden als u de negatieve effecten van diefstal wilt tegengaan.

Tekenen waar u op moet letten

Zonder iedereen te verdenken (en het risico te lopen klanten ongemakkelijk te doen voelen), moet het personeel alert zijn op bepaalde tekenen die hen helpen een potentiële dief te identificeren. De meest voor de hand liggende tekenen zijn:

 • Vermijden van oogcontact 
 • Observeren van het personeel in plaats van  producten
 • Zichzelf in hoeken plaatsen waar ze minder zichtbaar zijn
 • Veel items meenemen naar de paskamer
 • Oversized kleding dragen

winkeldiefstal

Het wordt aanbevolen om op deze aanwijzingen  te letten en dieven niet te onderschatten: sommige zijn professionals. Hier zijn enkele van hun stiekeme trucs:

 • Scheermesjes – sommige dieven hebben kleine, vlijmscherpe mesjes, waarmee ze alarmlabels verwijderen zodra ze zich veilig in een paskamer bevinden.
 • De paskamer – dit is de plek waar ze hun toevlucht zoeken en vervolgens goederen in hun eigen tas verstoppen.
 • Lawaaierige groep – het betreden van de winkel in een lawaaierige groep is een van de meest voorkomende tactieken om winkelmedewerkers af te leiden.
 • Designer shopping bags – sommige dieven dragen tassen van luxe winkels om te laten zien dat ze veel geld uitgeven. Deze tassen kunnen leeg zijn, dus houd ze goed in de gaten.
 • Duo’s – dieven werken vaak in teams. De één leidt de medewerkers af en de ander geeft onbewust artikelen door aan zijn partner in de paskamer. Ze kunnen samen of  afzonderlijk in de winkel aankomen.
 • Aluminium – sommigen dieven doen aluminiumfolie aan de binnenkant van hun tassen, om te voorkomen dat de detectoren afgaan zodra ze de winkel verlaten. 

Enkele preventietips voor winkeldiefstal

Als het aankomt op winkeldiefstal vermijden, zijn er verschillende zaken die u kunt doen. Een bordje aan de deur met de vermelding “Dieven zullen achtervolgd worden” is een optie, maar kan storend zijn voor het winkelend publiek. Zichtbare camera’s zijn discreter en minstens zo efficiënt. 

De indeling van uw winkel kan ook diefstal voorkomen. U kunt bijvoorbeeld de duurdere items in de buurt van de kassa plaatsen, eventueel in een glazen kast die enkel met een sleutel geopend kan worden. Het plaatsen van de kassa in de buurt van de uitgang kan ook afschrikken, omdat winkeldieven hierlangs moeten lopen om de winkel te verlaten. De kassa moet namelijk altijd bemand zijn. 

Interne maatregelen

Ongeacht het bedrijf, interne diefstal kan al snel veranderen in een nachtmerrie. Het kiezen van werknemers met goede referenties is de eerste stap om diefstal  te voorkomen. Het uitvoeren van een tel- en inventarisroutine kan helpen bepalen of goederen verloren zijn gegaan of ontbreken, terwijl uw medewerkers zien dat u persoonlijk betrokken bent bij de dagelijkse activiteiten. Entrepreneur.com heeft ook enkele belangrijke tips om interne diefstal te voorkomen:

 • Plan rotaties om ervoor te zorgen dat medewerkers niet altijd in dezelfde teams werken.
 • Stel na elke dienst effectieve telprocedures in.
 • Controleer willekeurig uw voorraad rapporten en vergelijk deze met de omzet die gedurende een bepaalde periode is geregistreerd.

De motieven van diefstal kunnen enorm variëren, maar met een goede beveiligingsstrategie en getraind personeel, moet u verliezen door winkeldiefstal kunnen minimaliseren. 

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Management