Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

14 technologieën om voedselverspilling tegen te gaan

14 technologieën om voedselverspilling tegen te gaan

Elk jaar verspillen we wereldwijd 1,6 miljard ton voedsel. Deze hoeveelheid voedselverspilling kunnen we ons bijna niet inbeelden. Laten we het toch eens proberen:

1,6 miljard ton is het gewicht van 4384 Empire State Buildings.

Voor de productie van voedsel dat uiteindelijk ongebruikt bij het afval belandt wordt een oppervlakte gebruikt ter grootte van 58 keer het Verenigd Koninkrijk, of bijna 3 keer het Amazonegebied. En het meest schokkende feit: volgens de VN hoeven we de mondiale voedselverspilling maar met 25% terug te dringen om alle ondervoede mensen ter wereld van voldoende voedsel te voorzien.

Gelukkig is voedselverspilling een probleem dat we grotendeels kunnen oplossen door als consumenten, bedrijven, boeren en overheden de handen ineen te slaan. Daarbij kunnen we slim gebruikmaken van opkomende technologieën; er zijn tal van fantastische tech-bedrijven die creatieve manieren hebben bedacht om voedselverspilling tegen te gaan.

Op elk punt in de route van boerderij naar bord wordt voedsel verspild. Daarom heb ik de lijst opgedeeld in de elementen van de toeleveringsketen waarop de verschillende bedrijven zich richten:

  1. Boeren
  2. Winkels
  3. Horeca
  4. Consumenten

Boeren

1. Apeel

Al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw gebruiken boeren was om groenten en fruit langer vers te houden. Apeel uit Californië heeft dat concept volledig vernieuwd.

De onzichtbare, eetbare laag die Apeel ontwikkelt is gemaakt van landbouwafval zoals de druivenschillen die overblijven na wijnproductie. Met een laagje Apeel blijven groenten en fruit maar liefst vijf keer langer vers! Volgens de New York Times kan Apeel zelfs een tros bananen leveren waarvan elke banaan op een andere dag van de week rijp is, zodat u nooit meer ineens met een hele tros rijpe bananen zit.

Dit is met name een veelbelovende technologie voor boeren in ontwikkelingslanden, waar groenten en fruit vaak al rot zijn voordat ze op de markt komen. Maar ook in de westerse wereld kan dit product, als het doet wat het belooft, de hoeveelheid voedselverspilling van groenten en fruit in restaurants, supermarkten en huishoudens sterk verlagen.

2. Full Harvest

In de VS wordt maar liefst 9 miljoen ton aan “lelijke” groenten en fruit weggegooid, omdat klanten in de supermarkt de voorkeur geven aan perfect uitziende producten.

Full Harvest redt die producten met de eerste B2B-winkel waar telers hun overschotten of imperfecte oogst kunnen verkopen aan voedselbedrijven. Kopers van deze “buitenbeentjes” kunnen tot maar liefst 40% besparen vergeleken met traditionele leveranciers.

3. Hungry Harvest en Imperfect Produce

Net als Full Harvest willen Hungry Harvest en Imperfect Produce voorkomen dat “lelijke” groenten en fruit wegrotten op de velden.

Deze twee bedrijven zijn actief in de VS en leveren pakketten met imperfecte groenten en fruit direct aan abonnees die niet zo kieskeurig zijn. Imperfect Produce heeft op die manier al meer dan 18.000 ton aan voedsel en 4542 miljard liter water bespaard.

4. Hazel Technologies

De kleine zakjes van Hazel Technologies zijn speciaal ontwikkeld voor fruittelers. Ze geven een chemische stof genaamd 1-MCP af, een krachtig plantenhormoon dat vruchten het signaal geeft dat ze nog niet mogen rijpen. Telers leggen een Hazel-zakje in een krat met fruit, waarna de chemische stof het rijpingsproces vertraagt.

Ongeveer 45% van al het geteelde fruit wordt weggegooid. Een technologie als deze, waardoor telers meer tijd hebben om hun oogst naar de markt te brengen, is dus ontzettend praktisch, vooral in ontwikkelingslanden.

Winkels

5. Wasteless

Britse supermarkten lijken maar op twee manieren om te kunnen gaan met producten die hun houdbaarheidsdatum bijna naderen:

  1. Producten afprijzen en hopen dat klanten ze kopen
  2. Wachten tot de producten rot zijn

De Israëlische startup Wasteless wil een gerichtere aanpak, waarbij de producten in het schap worden voorzien van kleine schermpjes met dynamische prijzen, die worden geoptimaliseerd met AI. Wasteless zegt dat u op deze manier de hoeveelheid afval met een derde kunt verlagen en u uw inkomsten kunt verhogen.

Nu veel supermarkten hebben toegezegd hun hoeveelheid afval drastisch te willen terugdringen, zou u de slimme digitale prijskaartjes van Wasteless binnenkort zomaar eens kunnen tegenkomen.

6. Neurolabs

Neurolabs wilt voedselverspilling beperken door de vraag naar producten te voorspellen met behulp van AI. Tenzo richt zich op de horecasector en Neurolabs maakt prognoses voor restaurants.

Het team van Neurolabs, dat is gevestigd in Roemenië, is op dit moment bezig hun algoritmes te perfectioneren. Ze willen hun product in het najaar van 2019 op de markt brengen. De eerste resultaten duiden erop dat ze verspilling door supermarkten met wel 40% kunnen beperken.

Horeca

7. Tenzo

Ik beken het maar meteen: dit is mijn kindje. Toen ik nog mijn eigen keten had, Hummus Bros, zag ik hoeveel er wordt verspild in onze sector. In die tijd beschikten we niet over de juiste technologie om onze planning voor personeel en inkoop goed op orde te krijgen.

Samen met Adam Taylor, die ik leerde kennen tijdens mijn opleiding Computertechnologie in Cambridge, startte ik Tenzo, waarmee we software voor restaurants ontwikkelen.

Een belangrijk deel van onze missie was restaurants helpen precies te voorspellen hoeveel ze zouden verkopen. Daarvoor ontwikkelden we een uitermate nauwkeurig AI-algoritme voor de omzetprognose. Op basis van weergegevens, groeitrends en alle historische gegevens van een restaurant kunnen prognoses worden gegenereerd die 50% nauwkeuriger zijn dan de prognoses van traditionele methodes. Bovendien kunt u prognoses maken per item op uw menukaart, waardoor u de voedselverspilling drastisch kunt verlagen.

8. Winnow

Een oud gezegde luidt: meten is weten. Toch verzamelen restaurants maar weinig gegevens over wat ze weggooien en waarom ze dat doen. Daardoor hebben ze geen idee hoe ze voedselverspilling kunnen beperken. Winnow Solutions wil dat probleem oplossen door keukens inzicht te bieden in hun afval.

Hun nieuwste update, met de intrigerende naam “Vision”, is een sterk staaltje technologie: een weegschaal en een AI-camera met algoritmes registreren het gewicht en het soort product dat wordt weggegooid (bijvoorbeeld: 30 gram biefstuk, 500 gram friet). Op het touchscreen boven de afvalbak kunt u vervolgens aangeven waarom het voedsel wordt weggegooid (bijvoorbeeld door een fout van de keuken of een klacht van een gast).

Als u slim gebruikmaakt van die informatie, kunt u uw voedselverspilling halveren.

9. Too Good To Go

In tegenstelling tot de meeste technologieën in deze lijst kunt u Too Good To Go meteen gebruiken. Download de app en u ziet meteen welke leveranciers in uw omgeving zich hebben aangesloten bij dit initiatief.

Too Good To Go is een platform waar restaurants en cafés het voedsel dat ze anders zouden weggooien, tegen een lagere prijs kunnen aanbieden, meestal aan het einde van de dag. Zo raken ze niet alleen hun overschotten kwijt, maar kunnen ze nieuwe klanten ook laten kennismaken met hun gerechten. Hongerige, prijsbewuste klanten kunnen helpen voedselverspilling terug te dringen en genieten van een heerlijke maaltijd voor een fractie van de prijs. Een echte win-winsituatie!

De app werd pas drie jaar geleden gelanceerd in Kopenhagen, maar heeft inmiddels al 7,5 miljoen gebruikers in negen Europese landen en werkt samen met ruim 15.000 voedselbedrijven. In februari vierde Too Good To Go dat ze hun 10 miljoenste maaltijd hadden gered!

10. Copia

“Honger is het domste probleem ter wereld”, aldus de website van Copia. En ze hebben gelijk. In de VS wordt bijvoorbeeld drie keer meer voedsel weggegooid dan nodig is om alle hongerige monden te voeden. Copia wilt dit probleem oplossen.

Op het platform van Copia kunnen bedrijven hun overschotten uitdelen aan mensen die het minder breed hebben. De bedrijven worden in contact gebracht met lokale gaarkeukens, voedselbanken en andere non-profitorganisaties. Met hun software kunt u ook trends in overschotten herkennen en uw donaties eenvoudiger registreren als fiscaal aftrekbaar, waardoor u niet alleen honger tegengaat maar ook uw ROI flink verhoogt.

11. Food Cloud

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland biedt FoodCloud uit Dublin een vergelijkbare service als Copia, waarbij overschotten van bedrijven worden verdeeld onder ruim 7500 liefdadigheidsinstellingen. Tot nu toe hebben ze 20.000 ton voedsel uit de afvalbak weten te houden en 45 miljoen maaltijden kunnen uitdelen aan minima.

Consumenten

12. Olio

Een schrikbarende 70% van het voedsel dat de boerderij verlaat wordt niet door restaurants, winkels of producenten weggegooid, maar door consumenten. Elke technologie die ons kan helpen om te stoppen voedsel rechtstreeks van de koelkast in de afvalemmer te gooien, kan dus een enorme impact hebben.

En dat is precies wat Olio probeert te bereiken. Het is een gratis app waarmee buren hun overbodige voedsel met elkaar kunnen delen. Gebruikers uploaden een foto en beschrijving, waarna buurtgenoten de producten kunnen ophalen voordat ze worden weggegooid. Olio is inmiddels het grootste foodsharing-netwerk ter wereld, met meer dan 450.000 gebruikers.

Olio werkt ook samen met bedrijven om voedselverspilling te beperken via hun vrijwilligersprogramma met “voedselverspillingshelden”. Bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Jersey, Stockholm of de Bay Area in Californië kunnen aangeven dat ze voedsel over hebben, waarna Olio een vrijwilliger stuurt om de producten op te halen en te verdelen onder mensen die daar behoefte aan hebben.

13. FridgeCam

Per gezin in het Verenigd Koninkrijk wordt elk jaar gemiddeld voor £ 700 aan voedsel weggegooid. FridgeCam van softwareontwikkelaar Smarter biedt een goedkope manier om consumenten te helpen hun gedrag blijvend te veranderen en te koken met de producten die ze al in huis hebben.

De draadloze camera past in elke koelkast en maakt telkens een foto wanneer u de koelkastdeur dichtdoet. Via de mobiele app kunt u op die manier altijd zien wat er nog in uw koelkast ligt. Zo kunt u uw maaltijden makkelijker plannen en inkopen doen op basis van wat u al in huis heeft. Met de app kunt u ook een voorraadoverzicht en boodschappenlijstje maken en houdbaarheidsdatums noteren, zodat u altijd beschikt over de juiste informatie om uw leven voedselverspillingsvrij te maken.

14. Bluapple

Waarschijnlijk weet u wel dat uw bananen beter niet bij ander fruit en andere groenten moet bewaren; ze geven grote hoeveelheden ethyleengas af, waardoor ander fruit sneller rijp wordt.

Bluapple is een blauw, appelvormig product dat u in uw koelkast legt en dat ethyleengas opneemt, zodat je groenten en fruit tot drie keer langer lekker blijven. Na ongeveer 3 maanden moet je de Bluapple bijvullen.

Help voedselverspilling tegen te gaan

Het bestrijden van de huidige voedselcrisis is nogal een uitdaging. Om deze doelen te bereiken, moeten we als individu én als maatschappij proberen onze consumptie te optimaliseren. We kunnen een groot deel van het vraagstuk al oplossen door de beschamende mate waarin we voedsel verspillen, terug te dringen. Dat is een vrij eenvoudige oplossing en dankzij de bovenstaande bedrijven beschikken we over handige middelen om ons daarbij te helpen.

Naast bovenstaande apps kunt u als horeca ondernemer kiezen voor het gebruik van een mobiel kassasysteem. Zo vermindert u de hoeveelheid bonnen – en dus de hoeveelheid papier die u gebruikt significant, en verhoogt u ook nog eens de kwaliteit van uw service. Dat soort initiatieven, net zoals de bedrijven in deze lijst, zorgen er niet alleen voor dat u geld bespaart, maar ook dat u uw steentje bij kunt dragen aan het behoud van onze aarde.

Meer tips voor het verminderen van voedselverspilling?

10 tips om verspilling te verminderen in uw horecazaak

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Technologie