Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

De ultieme gids voor bar designs in restaurants

De ultieme gids voor bar designs in restaurants

Hoewel u het gemakkelijk over het hoofd ziet, kan uw bar design veel bijdragen aan het succes van uw onderneming. Een goed ontworpen bar moedigt gasten aan om te blijven plakken – en blijven bestellen. Een slecht ontwerp daarentegen kan betekenen dat gasten al na één drankje om de rekening vragen. En aan de andere kant van de bar kan een goed ontwerp uw personeel helpen efficiënt drankjes te serveren, om zo de winst iedere avond te optimaliseren.

Of u nu een volledig nieuwe restaurantbar wil ontwerpen, of alleen uw huidige wilt verbouwen; u leest het allemaal in dit artikel over bar designs voor restaurants:

 

9 redenen waarom u bar of café een mobiel kassasysteem nodig heeft

Mobiele technologie in bars verandert de manier waarop barpersoneel met hun gasten communiceren en zorgt ervoor dat ze efficiënter te werk gaan. Ontdek de voordelen van een mobiel kassasysteem.

Indelingen voor restaurantbars

Een goede restaurantinrichting hoort de beleving van zowel de gasten als het personeel te maximaliseren. Een bewust bar design stelt gasten en bartenders op hun gemak en maakt het voor de bartender mogelijk om zijn of haar beste werk neer te zetten. Hier volgen een aantal zaken om rekening mee te houden bij het bedenken van de indeling van uw bar, bekeken vanuit het perspectief van uw gasten én die van uw medewerkers.

De gasten

Barhoogte: de norm in de branche is een barhoogte van ongeveer 115 cm (uitgifteblad). Dit is de optimale hoogte voor gasten om op de bar te kunnen leunen, of lekker op een barkruk te kunnen zitten.

Zitgelegenheid: als u de ruimte heeft, zorg dan dat u uw gasten verschillende zitmogelijkheden kunt aanbieden. Een traditionele bar is natuurlijk het minimum, maar wellicht kunt u ook een aantal mooie statafels in uw zaak zetten voor groepen die alleen een drankje komen doen.

Doorstroom: als het even kan, zet uw ruimte dan niet ergens waar veel doorstroom is. Zo voorkomt u omgestoten drankjes en gasten.

Flexibele ruimtes: het moet er wel het weer voor zijn, maar overweeg een binnen-/buitenbar die op het terras uitkijkt. Fijn voor als het zonnig is. Is het koud buiten, dan houd de deuren of luiken gesloten. Zo kunt u makkelijk meer gasten ontvangen bij lekker weer. 

Haakjes: ergert u uzelf ook zo als u in de winter een café binnenloopt en nergens uw dikke winterjas kwijt kunt? Zorg voor kapstokken in de buurt van de bar waar gasten makkelijk hun jassen en mutsen kunnen ophangen zonder ze uit het oog te verliezen. Barkrukken hebben meestal ook geen rugleuning om uw handtas aan te hangen, monteer dus haakjes onder de bar hiervoor.

Het personeel

Bardiepte en ruimte achter de bar: geef uw bartenders en ander personeel genoeg ruimte om hun werk te doen zonder elkaar in de weg te lopen. Dat bespaart u een hoop tijd en geld. Zorg voor een gangpad van ongeveer een meter breed zodat uw team comfortabel kan werken. Wat de diepte betreft, is de ideale bar tussen de 50 en 80 cm diep en 95 cm hoog. Dit geeft gasten genoeg ruimte voor hun bestellingen en het barpersoneel om drankjes te bereiden. 

Indeling benodigdheden: volg deze algemene regels voor de lay-out van barbenodigdheden om te zorgen dat uw medewerkers moeiteloos hun werk kunnen doen:

  • Zet glazen op de achterwand op schouderhoogte, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn.
  • Zet een bak met ijsblokjes onder de bar op de perfecte hoogte om te scheppen. Teveel bukken kunt u maar beter voorkomen. 
  • Vul uw speedrail met dranken die het vaakst worden besteld. Een goede vuistregel is om alleen flessen die vaker dan drie keer per dienst worden besteld in de speedrail te bewaren.
  • Geef de barmedewerkers meer comfort met zachte matten achter de bar. 

 

Tips en ideeën voor grote en kleine bar designs

Nu u de basis weet van een functioneel bar design, kunnen we het over de leuke zaken hebben: de esthetiek van barontwerp. Een bar met weloverwogen zitplaatsen, decoratie en glazen trekken gasten en bepalen de sfeer en de beleving van de hapjes en de drankjes. Reserveer genoeg ruimte voor deze essentiële ontwerpfactoren in de begroting als u een restaurant gaat beginnen.

Barkrukken

Gaat u voor traditionele barkrukken zonder rugleuning, of meer hoge stoelen met rugleuning? Beide hebben zo hun voordelen. 

Een stoel met rugleuning biedt meer comfort voor uw gast. Ze zullen langer blijven zitten en dus waarschijnlijk ook meer drankjes bestellen. Barkrukken zitten daarentegen minder lekker, waardoor er een hoger verloop is van gasten. Dat betekent natuurlijk wel dat u meer gasten heeft. 

Glazen en garnering

Glazen en garnering zijn een belangrijk onderdeel van de sfeer van uw bar. Overweeg gepersonaliseerde bier- en zelfs wijnglazen. Glazen en garnituur die een statement maken, staan goed op foto’s die uw gasten dan weer op sociale media posten voor hun volgers: reclame voor uw zaak. 

Barinrichting

Maak uw bar visueel intrigerend met leuke decoraties op het barblad en creatieve displays aan de achterwand.

Bloemstukken, met seizoensinvloeden (zoals pompoenen in de herfst en hulst in de winter) zijn een klassieke keuze voor het opleuken van uw bar. Ook kaarsen kunnen bijdragen aan een specifieke sfeer. Zorg wel dat aangeschoten gasten er voldoende vandaan zitten voor de veiligheid.

Als u een wand achter uw bar heeft, kunt u die inzetten om de visuele ervaring iets extra’s te geven of te zorgen voor creatieve opbergruimte. Hiervoor zijn klassieke France bistro’s een goede inspiratiebron. Daar ziet u vaak spiegelwanden achter de bar. Dit geeft het gevoel van een grotere ruimte, geeft gasten wat te kijken en het is ook een leuke plek om uw dagelijkse specialiteiten weer te geven, zoals Good King Tavern doet.

Een andere mogelijkheid is planken monteren waar u flessen drank kunt bewaren en prachtig kunt presenteren. Open planken zijn aantrekkelijk en helpen u met het promoten van uw betere drankmerken. Zorg er wel voor dat barmensen gemakkelijk bij alle flessen kunnen, ook als die op een hoger plankje staan. Laat u inspireren door 5Church in Charleston, waar de drank wordt gepresenteerd op open planken achter de bar.

Barspelletjes

Mits het past in en bij uw horecagelegenheid, is het misschien een leuk idee om spelletjes toe te voegen aan uw bargedeelte. Het is uitstekende manier om sfeer toe te voegen aan uw horecazaak en gasten bezig te houden – en te zorgen dat ze blijven bestellen.

Bied klassieke bordspellen of het vertrouwde sjoelen, tafelvoetbal en poolbiljart. En wat denkt u van extra grote Jenga en Vier op ‘n rij?

 

Zet uw bar design in voor een betere gastervaring in uw horecazaak

Een bar is niet alleen een plek waar gasten drankjes bestellen. Een bar in uw restaurant is een ideale kans om gasten de gastvrijheid te bieden die ze verwachten en verdienen. Een bar kan de beleving van uw gasten verbeteren door ze bezig te houden terwijl ze op een tafel wachten, een plek te bieden waar ze terecht kunnen voor alleen drankjes en een informeler alternatief vormen voor traditionele zitplaatsen

Vermaak gasten die wachten op een tafel of hun gezelschap

Een bar houdt gasten bezig die nog even moeten wachten tot er een tafel vrij is of tot hun gezelschap compleet is. Dan kunnen ze voor ze naar hun tafel worden gebracht al wat drankjes bestellen aan de bar. Dit is ook de ideale plek waar iemand alvast van een hapje of een drankje kan genieten terwijl ze wachten op hun date of vrienden.

Een plek voor gasten die niet komen eten

Als u een drukbezochte horecazaak runt, kost het u geld als een tafel wordt ingenomen door gasten die alleen maar drankjes bestellen. Met een bar in uw restaurant heeft u zitplaatsen aan de bar of statafels voor gasten die geen tafel willen, oftewel gezelschappen die minder uitgeven dan gasten die een driegangenmenu bestellen. Met barkrukken in plaats van hoge stoelen met rugleuning, zorgt u er waarschijnlijk voor dat gasten minder lang blijven plakken. Dat betekent meer nieuwe gasten met nieuwe bestellingen en meer winst.

Een informeel alternatief voor de traditionele tafel

In de meeste restaurants zijn plaatsen in het bargedeelte niet te reserveren. U kunt gasten echter een zitplaats aan de bar laten reserveren als u ze een informelere eetervaring wil bieden. Reserveerbare plekken in uw bar design garanderen omzet in uw drukke restaurant. Daarnaast kunt u een plek creëren waar binnenlopende gasten kunnen wachten. Een lounge bijvoorbeeld waar gasten alvast een hapje en een drankje kunnen bestellen terwijl ze op een tafel wachten. 

 

Heeft u al een efficiënte en uitnodigende bar?

Bars in restaurants draaien niet alleen om drankjes: ze zijn een uitbreiding van de gastvrijheid van uw restaurant. En ontwerp draait om meer dan alleen esthetiek. Een goed doordachte inrichting draagt bij aan de beleving van uw gasten, waardoor ze graag terugkomen. Goed bar design zorgt ook voor prettige werkomstandigheden voor uw personeel. En tevreden personeel is altijd goed voor uw onderneming.

Op zoek naar een krachtig kassasysteem voor bars en restaurants voor uw zaak? Lightspeed heeft de oplossingen die u zoekt. Neem contact met ons op.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Management