Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

6 tips om uw restaurant te laten knallen tijdens de feestdagen

6 tips om uw restaurant te laten knallen tijdens de feestdagen

De feestdagen van 2021 beloven uitzonderlijk te worden. De coronacrisis heeft voor een transformatie van de horecawereld gezorgd: vandaag de dag zijn digitale oplossingen en tools, contactloze bestel- en betaalmogelijkheden, en bezorg- en afhaalopties deel van het nieuwe normaal. Nu de horecasector eindelijk terug op een normale manier te werk kan gaan, krijgen ondernemers ook de kans om hun nieuwe aanpak van het voorbije jaar uit te testen tijdens één van de drukste en meest feestelijke periodes van het jaar: Kerstmis, en Oud en Nieuw.

De feestdagen vergen natuurlijk veel voorbereidingen, maar om ervoor te zorgen dat uw restaurant extra hard knalt tijdens de feestdagen geven wij u alvast 6 handige tips voor een optimale voorbereiding.

 1. Stel een uitzonderlijk feestmenu samen
 2. Plan op tijd verlofdagen in voor uw personeel 
 3. Ontdek hoe nieuwe technologieën uw zaak kunnen vereenvoudigen
 4. Optimaliseer uw voorraad
 5. Promoot uw restaurant
 6. Probeer eCommerce uit

1) Stel een uitzonderlijk feestmenu samen

Plan voldoende vantevoren

Bij feestdagen hoort uiteraard een feestelijk menu. Wacht niet tot het laatste moment om uw kerst- en oudejaarsmenu samen te stellen, maar stel op tijd een passend menu samen in overleg met de keuken.

Net zoals de restaurantbeleving de voorbije jaren is veranderd, zijn ook eetgewoonten veranderd. Denk aan vegetarisme, veganisme, intoleranties zoals gluten of lactose en religieuze beperkingen. Het is belangrijk om bij het samenstellen van uw feestmenu zo inclusief mogelijk tewerk te gaan. Eén ding is zeker: als gasten merken dat er met hen rekening wordt gehouden, is de kans des te groot dat ze zullen (terug)komen.

Het vroeg plannen van uw feestmenu maakt het ook makkelijker om de nodige ingrediënten tijdig te bestellen, uw voorraad beter te voorspellen en eventuele tekorten te voorkomen.

Gratis Menukaart Templates

Download gratis, aanpasbare menu templates voor de feestdagen. Verander de kleuren, voeg menu-items toe en pas de prijzen aan.

Plak de juiste prijs op uw feestmenu

Eenmaal u weet wat er precies op uw menu komt te staan, is het tijd om de foodcost van alle ingrediënten te berekenen en na te gaan hoeveel elk gerecht moet kosten om winst te maken. Hoe meer u aan ingrediënten uitgeeft, hoe hoger de prijs van een gerecht zal worden. Daar tegenover staat natuurlijk dat als u meer uitgeeft aan hoogwaardige ingrediënten u ervoor moet zorgen dat uw gasten krijgen waar ze voor betalen.

Bereken de kostprijs van elk ingrediënt per gerecht op uw feestmenu. Eens u dit weet, kunt u een passende toeslag op de totaalprijs van een gerecht bepalen, zodat u winst kunt maken zonder uw gasten op kosten te jagen.

Geef uw menu de juiste prijs en maak winst met onze Food Cost Calculator

Bereken in een mum van tijd de exacte kost van al uw gerechten. Download onze Food Cost Calculator gratis.

Promoot uw feestmenu

Nu u uw feestmenu heeft samengesteld, is het enige wat u nog moet doen de nodige buzz creëren. Overweeg om uw menu te promoten via sociale media. U zou zelfs een link naar reservatieplatforms in uw posts kunnen opnemen om reservaties aan te moedigen. 

 

2) Plan op tijd verlofdagen in voor uw personeel

De feestdagen kunnen een moeilijke periode zijn wat personeelsplanning betreft. De uren zijn vaak (nóg) langer dan normaal en ook uw personeel geniet graag  van kerst en Oud en Nieuw met familie en vrienden.

Aangezien de feestdagen meestal drukker zijn, is het belangrijk ervoor te zorgen dat u over voldoende personeel beschikt zonder daarbij uw team te overbelasten. Om problemen te voorkomen, raden we u aan om op tijd met uw personeel te overleggen en verwachtingen te stellen over wanneer wie wel en niet moet werken.

U kunt uw personeel ook motiveren door een vakantiebonus aan te bieden voor het werken op belangrijke en drukke data zoals eerste kerstdag of oudejaarsavond.

Denk er ook aan om eventueel extra keuken- en receptiepersoneel in te huren. Houd er wel rekening mee dat uw loonkosten tijdens de feestdagen hoger zullen liggen.

Om uw personeelsplanning te vereenvoudigen, kunt u het overwegen om applicaties zoals Planday te integreren in uw horeca kassasysteem. Planday is een flexibele planningsapplicatie waarbij medewerkers zelf hun beschikbaarheid kunnen aangeven, shifts kunnen ruilen en vrijaf kunnen aanvragen, allemaal vanaf via één centraal platform.

 

3) Ontdek hoe nieuwe technologieën uw zaak kunnen vereenvoudigen

Om de drukte en chaos van de feestdagen met de juiste tools aan te pakken, is het belangrijk om te investeren in geavanceerde digitale oplossingen die u het leven makkelijker kunnen maken.

Geïntegreerde betalingen

Een vlotte betaling is fundamenteel voor elke restaurant-, bar-, hotel- of café-ervaring. Maar als uw betalingssoftware niet geïntegreerd is in uw groter technisch ecosysteem, kan die ervaring vaak een stuk minder soepel verlopen – iets wat zeker niet wenselijk is tijdens de feestdagen.

De meest voorkomende reden voor onsamenhangende betalingservaringen is een gebrek aan communicatie tussen de betaalterminal en het kassasysteem. Dat betekent vaak dat medewerkers bedragen handmatig moeten invoeren, wat het risico op kostbare fouten vergroot, vooral in drukke omstandigheden.

Lightspeed Payments lost dat probleem op via volledig geïntegreerde betalingssoftware. Betalingen worden verwerkt binnen het complete ondernemersplatform van Lightspeed, waardoor uw betalingsstroom wordt vereenvoudigd en u tijd bespaart.

Vereenvoudig het betaalproces voor uzelf en uw gasten met Lightspeed Payments

 • Elimineer het handmatig invoeren van betalingen en verminder fouten dankzij de naadloze communicatie tussen uw kassa en betaalterminal.
 • Link en rapporteer transactiegegevens automatisch en onmiddellijk aan uw kassa voor een snellere afstemming aan het einde van de dag.
 • Accepteer meerdere betalingstypes, waaronder Google en Apple Pay
 • Bescherm gasten nog beter dankzij ingebouwde PCI-compliance en end-to-end encryptie
 • Profiteer van een transparant prijsmodel zonder opstartkosten, maandelijkse transactielimieten of kosten voor vroegtijdige beëindiging.

 

4) Optimaliseer uw voorraad

Efficiënt voorraadbeheer is het hele jaar door belangrijk, maar tijdens de feestdagen is het essentieel. Niets is beter om het feestgevoel van een gast te doen verdwijnen dan door mee te delen dat hun favoriete gerecht niet meer beschikbaar is.

De feestdagen brengen doorgaans een hoger volume met zich mee, dus het is belangrijk om een goed overzicht te hebben op uw voorraad en te plannen hoeveel en hoe vaak u moet bijkopen om aan de vraag te blijven voldoen.

De voornaamste manier om dit te doen is door de historische verkooprapporten in uw backoffice te bekijken en uzelf de volgende vragen te stellen:

 • Hoe zag uw omzet van de voorbije jaren eruit?
 • Is er een bepaalde reden dat het dit jaar anders zou zijn, en verwacht u meer of minder?
 • Heeft u de voorbije jaren tijdens de feestdagen problemen gehad met uw inventaris en, zo ja, hoe kunnen deze dit jaar worden vermeden?

Het gebruik van een online kassasysteem zoals Lightspeed Restaurant helpt u om inventarisfouten aanzienlijk te verminderen en zorgt ervoor dat u altijd op de hoogte blijft van de status van uw voorraad.

Elk aspect, onderdeel of ingrediënt van uw menu dat u aanschaft, kan worden onderverdeeld in gespecificeerde eenheden in uw backend. U kunt deze eenheden vervolgens toewijzen aan bepaalde menu-items.

Dit maakt het mogelijk dat u het gebruik van uw voorraad in elk van uw gerechten in realtime kunt volgen: elke keer dat u een bepaald gerecht verkoopt, wordt een eenheid van die voorraad afgetrokken van het totaal in de backend. U kunt zelfs waarschuwingen instellen die u op de hoogte brengen wanneer bepaalde onderdelen van uw voorraad bijna op zijn.

 

5) Promoot uw restaurant

Het is belangrijk om uw zaak en plannen voor de feestdagen op tijd onder de aandacht van uw gasten te brengen, om meer reservaties binnen te halen en u te verzekeren van een winstgevende feestperiode.

Gebruik daarom marketingtools zoals sociale media, e-mails of zelfs papieren flyers om mensen te laten weten wat u tijdens de feestdagen gaat aanbieden. Om de online betrokkenheid van gasten te stimuleren en uw naamsbekendheid te doen toenemen, kunt u bijvoorbeeld een wedstrijd op sociale media organiseren die gasten de kans geeft om een gratis kerstdiner te winnen.

Als alternatief kunt u getimede promoties aanbieden, zoals feestkortingen, om gasten verder te stimuleren om in uw zaak te dineren.

6) Probeer eCommerce uit

De feestdagen zijn ook een ideaal moment om nieuwe bronnen van inkomsten uit te proberen. Niet alleen rond Kerstmis en Nieuwjaar, maar ook op dagen zoals Black Friday en Cyber Monday zijn mensen in een uitzonderlijk hoge koopstemming – een ideale gelegenheid voor u om nieuwe manieren te verkennen die extra inkomsten kunnen opleveren.

Één manier om dit te doen is om producten uit uw restaurant te verkopen via een webshop. Kerstpakketten, merchandise, promoties voor bepaalde items, … de opties zijn eindeloos en kunnen bovendien helpen om uw zaak te promoten. 

 

Conclusie: voorbereiding is key!

Met de nodige kalmte en correcte voorbereiding kunt u zonder problemen de feestdagen doorkomen en met uw zaak een vrolijk en voorspoedig nieuwjaar inluiden!

Benieuwd hoe Lightspeed u daarbij kan helpen? Praat met een expert.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Sales & Marketing