Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Zo managet u efficiënt uw horeca personeelskosten

Zo managet u efficiënt uw horeca personeelskosten

Horeca personeelskosten zijn meestal de hoogste werkgeverslasten. Horeca-ondernemers streven er gewoonlijk naar hun personeelskosten tussen de 20% en 30% van de bruto-inkomsten te houden. Maar een chic restaurant met bediening zal waarschijnlijk een hoger percentage personeelskosten hebben dan een fastfoodrestaurant, omdat ze meer personeel nodig hebben om meer service te bieden.

 

Hoe houd u horeca personeelskosten onder controle?

Er is niet één gegarandeerd succesvolle manier om de loonkosten in een horecazaak te managen, want elke bar, restaurant en koffiebar is anders. Dat betekent dat de situatie rondom personeelskosten voor elke zaak uniek is, en op een andere manier beheerd zal moeten worden.

Als eerste stap kunt u beginnen met het bijhouden van de personeelsbezetting via uw horeca kassasysteem, maar daarna hangt het allemaal af van de unieke behoeften van uw onderneming.

Evengoed sommen wij hier een paar essentiële tips en trucs op voor het berekenen en beheren van uw horeca personeelskosten.

  1. Groepeer uw personeelskosten voor meer duidelijkheid
  2. Begrijp uw kostprijzen met een formule voor personeelskosten
  3. Kijk verder dan de vraag “welk percentage van de omzet moeten personeelskosten zijn?”
  4. Bespaar op personeelskosten met training en slimme roosters
  5. Gemiddelde personeelskosten per type horecagelegenheid

Future proof gids voor de horeca

Slimme horeca-ondernemers gebruiken nieuwe technologieën om uitdagingen het hoofd te bieden.

 

1. Groepeer uw personeelskosten voor meer inzicht

Door uw personeel in groepen te verdelen, kunt u zien welke functies het meest kosten. Deel front-of-house personeel zoals serveerders, gastheren en -vrouwen en barpersoneel in één groep in. Keukenpersoneel zoals koks en afwassers vormen ook een logische groep, net als managementpersoneel. U kunt uw personeel ook in groepen indelen op basis van of ze per uur betaald worden of een maandsalaris krijgen.

Horecazaken moeten ernaar streven de personeelskosten tussen 20-30% van de bruto-inkomsten te houden.

Als u uw personeel helemaal verdeeld heeft, kunt u nagaan en vergelijken hoeveel elk team u kost. U kunt ook kijken of u kunt sleutelen aan de combinatie van personeel die u tijdens elke dienst inroostert om uw loonkosten te verlagen. Als barpersoneel veel duurder is dan bedienend personeel, kunt u proberen een barman te vervangen door twee serveerders. Als het werk nog steeds gedaan wordt en de avond zonder problemen verloopt, heeft u al een manier gevonden om uw personeelskosten omlaag te brengen.

 

2. Begrijp uw kostprijzen met een formule voor personeelskosten 

Hoewel het berekenen van uw kostprijzen misschien ingewikkeld klinkt, is het eenvoudiger dan u denkt en vertelt het u heel veel over de personeelskosten van uw horecazaak.

Uw kostprijs is de optelsom van uw personeelskosten plus de kosten van verkochte goederen, ook wel ‘Cost of Goods Sold’ of COGS. COGS = de kosten om elk voedsel- en drankproduct op uw menu te maken.

De kostprijzen van een horecazaak bedragen idealiter 60% of minder van de totale omzet, en vormen het grootste deel van de beheersbare uitgaven.

Om uw kostprijzen te berekenen maakt u een lijst van alle uurlonen, loonarbeid en loonbelasting en telt u het totaal van uw personeelskosten op.

Dit is de meest gebruikelijke manier om horeca personeelskosten te berekenen. 

 

3. Kijk verder dan de vraag “welk percentage van de omzet moeten personeelskosten zijn?”

Personeelskosten berekenen als percentage van de omzet kan nuttig zijn. Maar als u de productiviteit van uw personeel alleen op basis van dat percentage bepaalt, krijgt u niet de mate van detail die nodig is om verbeterpunten te ontdekken.

Stel dat het bedrijfsbeleid is dat de personeelskosten als percentage van de omzet 20% of minder moeten zijn. Deze week loopt het percentage op tot 27%. Hoewel dit u vertelt dat uw kosten hoger uitvallen dan verwacht, worden de personeelskosten niet onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals serveerders, koks, of runners, waardoor het onmogelijk is te bepalen waar het probleem zit.

Deze manier vertelt u ook niet op welk moment van de dag, de week of de maaltijdperiode de grootste afwijkingen kunnen optreden. Om echt te kunnen vaststellen waarom de personeelskosten omhoogschieten, moet u over een volledig en gedetailleerd beeld beschikken.

Als u op deze manier naar uw personeelskosten kijkt, houdt u ook geen rekening met feestdagen of andere speciale evenementen die hogere personeelskosten kunnen rechtvaardigen. Het belangrijkste wat u over de personeelskosten moet onthouden is dat ze maar één deel van een geheel zijn – en soms zijn ze slechts een symptoom van een ander probleem. Probeer in plaats van overhaast de personeelskosten te verlagen eerst uit te zoeken wat er écht aan de hand is, in plaats van voor een snelle schijnoplossing te gaan.

 

4. Bespaar op personeelskosten met training en slimme roosters

Gebruik administratiesystemen voor uurroosters en werkschema’s om inzicht te krijgen in uw personeelskosten. Deze systemen kunnen u ook vertellen of uw werknemers soms te vroeg inklokken of tijd verspillen voordat ze echt aan het werk gaan, als u ze combineert met een snelle inspectie van hoe uw personeel aan hun diensten begint. Probeer uw gegevens om te zetten in visuele rapporten, bijvoorbeeld met grafieken, zodat u een snelle en overzichtelijke manier hebt om meerdere gegevensreeksen te evalueren en uitschieters te identificeren.

Als u investeert in de training van uw personeel, is de kans kleiner dat ze vertrekken. Een goed getraind team is ook productiever, want gewaardeerde en gemotiveerde werknemers met een duidelijk pad voor professionele groei zullen minder snel vertrekken naar een ander restaurant dat deze dingen niet biedt, en helaas zijn dat er veel.

 

5. Gemiddelde personeelskosten per type horecagelegenheid

Nu we de basics behandeld hebben, is het tijd om naar de gemiddelde personeelskosten van verschillende soorten horeca te kijken. Nu u weet dat de personeelskosten voor elke horecazaak anders zijn, kunt u dat in gedachten houden terwijl u deze gemiddelden bekijkt om een idee te krijgen of u op de goede weg bent of niet:

  • Fastfoodzaken: 25%. Zoals Chron uitlegt, kunnen “de personeelskosten van sommige fastfoodrestaurants zo weinig als 25 procent bedragen,” maar dat wil niet zeggen dat de personeelskosten niet hoger kunnen (of mogen) zijn. Als u erover nadenkt, is het logisch. Het eten gaat sneller, de winstmarges zijn hoger, en de arbeid is relatief ongespecialiseerd, waardoor deze minder kost.
  • Zaken met bediening: 30%-40%. Aan welke kant van dit spectrum specifieke restaurants zitten, hangt af van “het menu en de uitgebreidheid van de bediening,” merkt Chron op. “De voedselkosten (inclusief drankjes) voor de restaurantsector lopen meestal uiteen van 28 tot 35 procent, afhankelijk van de stijl van het restaurant en de mix van de verkoop.”
  • Chique zaken (‘fine dining’): Varieert, maar zit meestal rond de 40% of hoger. Een fine-dine restaurant maakt veel ingrediënten zelf, waardoor de personeelskosten veel hoger liggen dan bijvoorbeeld een quick service restaurant waar u eenvoudig te bereiden gerechten verkoopt.

Het kassasysteem van uw horecagelegenheid kan u helpen de prestaties en kosten van uw personeel bij te houden, te identificeren waar ruimte is voor verbetering, en nog veel meer. Hulp nodig bij het kiezen van uw horecatechnologie? Praat met een van onze horeca experts!

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Werknemers