Typ hierboven en klik Enter om te zoeken. Klik Esc om te annuleren.

Horeca

Uw restaurant als flexwerkplek: een hotspot voor ondernemers?

Uw restaurant als flexwerkplek: een hotspot voor ondernemers?

Overal ter wereld schieten flexwerkplekken als paddenstoelen uit de grond. Ze bieden freelancers en start-ups de kans om buiten hun thuiskantoor te komen en om met anderen samen te werken op een betaalbare locatie.

Maar wat heeft dat met restaurants te maken?

Met comfortabele zitplaatsen, stopcontacten en een menu vol smakelijke gerechten en drankjes hebben de meeste restaurants al de basis voor een fijne flexwerkplek.

Restaurants en koffiezaken kunnen zichzelf profileren als parttime flexwerkplekken om extra inkomsten te genereren, vooral op de rustige momenten van de dag. We leggen u graag uit hoe u van uw restaurant een hotspot kunt maken voor start-ups en zelfstandigen.

In dit artikel vertellen we u meer over: 

 • Wat een flexwerkplek is
 • Wat de kracht van flexwerkplekken is
 • Hoe populair flexwerkplekken zijn
 • Hoe u winst kunt maken als flexwerkplek
 • Waarom u uw restaurant zou moeten veranderen in een flexwerkplek
 • Welke soorten restaurants ideaal zijn als flexwerkplek
 • Over welke voorzieningen uw restaurant moet beschikken als flexwerkplek

Wat is een flexwerkplek?

Een flexwerkplek is een nieuwe kantoorvorm waarbij freelancers, ondernemers, consultants, start-ups en studenten een werkruimte delen. U betaalt voor het gebruik van een zitplaats, bureau of privéruimte voor groepen. In ruil daarvoor kunt u gebruikmaken van gratis WiFi, eten en drinken.

Restaurants en koffiezaken beschikken al over de voorzieningen die nodig zijn voor een prettige werkomgeving. Steeds meer restaurants en koffiezaken beginnen zich dan ook te profileren als flexwerkplek.

Wat is de kracht van flexwerkplekken?

Wilt u een kantoor huren, dan zit u al snel vast aan een contract voor drie tot vijf jaar. Dat is een behoorlijk risicovolle investering voor freelancers en start-ups, zeker als ze nog maar net begonnen zijn. 

Flexwerkplekken zijn interessant voor freelancers en kleine ondernemingen, omdat ze een flexibel lidmaatschap bieden, dat meestal per maand opzegbaar is.

Ze bieden ook dezelfde voordelen en voorzieningen van een gewoon kantoor, zoals netwerkmogelijkheden, een snelle WiFi-verbinding, printers, vergaderruimtes en meer, maar zonder de torenhoge huurprijzen, onderhoudskosten of verplichtingen. 

Hoe populair zijn flexwerkplekken? 

Tien jaar geleden was flexwerken een volledig nieuw concept. Inmiddels zijn er in Nederland circa 640 flexkantoren en volgens ZZP Barometer groeit dat aantal nog steeds.

Volgens adviesbureau McKinsey is die exponentiële toename in de populariteit van flexwerkplekken vooral te danken aan de millennials en Generation Z die zich op de arbeidsmarkt begeven, en door de opkomst van de zogenaamde “gig economy”.

Wat is de gig economy? 

De gig economy, ook wel de freelance economy genoemd, verwijst naar de ingrijpende verandering in de manier waarop mensen hun inkomen verdienen.

Of iemand zich nou freelancer, consultant of contractor noemt, het concept blijft hetzelfde: hij of zij voert een opdracht uit en gaat dan door naar de volgende klus. Er is dus geen sprake van een fulltimebaan binnen één organisatie. 

Dankzij het internet is het makkelijker dan ooit om betaald te worden voor uw diensten. Dat noemen we ook wel de digitale-platformeconomie. De populariteit is zo groot, dat verwacht wordt dat in 2023 meer dan de helft van de Amerikaanse beroepsbevolking uit freelancers bestaat.

Voor mensen die zichzelf beschouwen als onderdeel van de gig economy zijn flexwerkplekken ideaal: ze hebben alle voordelen van een kantoor zonder de verplichtingen van een huurcontract. 

Kunnen flexwerkplekken geld opleveren?

Restaurants en koffiezaken beschikken al over veel van de voorzieningen die nodig zijn voor een succesvolle flexwerkplek. Maar welk bedrijfsmodel moet u hanteren als u uw restaurant gaat inzetten als flexwerkplek?

De beste bedrijfsmodellen voor restaurants als flexwerkplek

 • À la carte
 • Lidmaatschap
 • Hybride
 • Netwerken voor flexwerkplekken

1. À la carte

Bij dit bedrijfsmodel betalen klanten uitsluitend voor het eten en drinken dat ze nuttigen, dus niet voor het gebruik van de ruimte. 

Dit model heeft als voordeel dat u er veel nieuwe klanten mee kunt trekken: de toegang tot uw flexwerkplek is immers gratis.

De keerzijde is dat u met dit bedrijfsmodel gierige klanten kunt aantrekken die de hele dag in uw restaurant zitten en maar één kopje koffie bestellen. Om te voorkomen dat dit nadelige gevolgen heeft voor uw bedrijfsresultaten, kunt u de kostprijs en menuprijs van de populairste items op uw menukaart optimaliseren. Zoals bijvoorbeeld van dat kopje koffie, dat uw gasten toch wel bestellen.

2. Lidmaatschap

U kunt uw flexwerkplek exclusiever en winstgevender maken door lidmaatschapkosten in rekening te brengen. Klanten kunnen bijvoorbeeld een dagkaart kopen of maandabonnement afsluiten. 

Dit bedrijfsmodel is geschikt voor restaurants die alleen in de avond geopend zijn, omdat het gebruik van de flexwerkplek daarmee wordt beperkt tot de ochtend en vroege middag. Het lidmaatschap is dan bijvoorbeeld inclusief onbeperkt koffie of een buffet met hapjes.

Voor koffiezaken is dit model wellicht minder geschikt; u schrikt er klanten mee af die alleen maar een beker koffie willen komen halen. Wilt u als koffiezaak toch met een lidmaatschap werken, zorg dan dat uw commerciële ruimte groot genoeg is voor zowel inloopklanten als flexwerkers.

3. Hybride 

Een andere optie is lidmaatschapskosten in rekening brengen én klanten laten betalen voor eten en drinken.

Flow State Coffee Bar in Philadelphia volgt dat bedrijfsmodel. Flow State is een koffiezaak en ijssalon, maar biedt ook flexwerkplekken. Freelancers betalen een klein bedrag voor een stoel en 3 uur internettoegang, maar kunnen upgraden naar onbeperkt koffie en eten.

Foto bron: Flow State Coffee Bar

4. Netwerken voor flexwerkplekken

Er zijn netwerken voor flexwerkplekken die lege restaurants in contact brengen met zelfstandigen die op zoek zijn naar een werkruimte.

KettleSpace is een van dit soort netwerk in New York. De leden betalen een maandelijks bedrag en de aangesloten restaurants krijgen een deel van de winst.

Waarom zou u uw restaurant veranderen in een flexwerkplek?

Restaurants die ook fungeren als flexwerkplek kunnen inkomsten genereren op de rustige momenten van de dag en bovendien nieuwe klanten aantrekken.

Verkoop meer tijdens daluren

Stel dat u een restaurant heeft in het centrum van de stad en dat u alleen geopend bent voor het diner. U betaalt wel huur maar de ruimte wordt het grootste deel van de dag niet gebruikt. Als u uw zaak overdag openstelt voor flexwerkers, genereert u extra inkomen en haalt u dus meer uit het geld dat u toch al aan de rente besteedt.

De gemiddelde huur voor een restaurant in Amsterdam bedraagt €30 per vierkante meter (afhankelijk van de locatie, soort pand, etc.). Een restaurant van 250 vierkante meter betaalt dus elke maand €7.500 aan huur. Zoveel inkomen moet u alleen al genereren om uw huur te kunnen betalen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over salarissen en inkoop, waarvan de kosten respectievelijk ongeveer een derde van uw inkomsten bedragen.

Als uw restaurant dus dagelijks een paar uur eerder open gaat en u elk uur € 10 uitgeeft aan een gastheer en barvrouw, kost u dat per dag maar € 120 aan personeelskosten. Denk eens aan de mogelijkheden voor extra inkomen die u daarmee creëert.

U kunt bijvoorbeeld een kleine lunchkaart opstellen met koffie, hapjes en broodjes of salades op basis van de gerechten op uw dinerkaart of seizoensmenu. Daarmee genereert u inkomsten buiten de normale openingstijden.

Bereik nieuwe klanten

Nog een voordeel van uw restaurant profileren als flexwerkplek, is dat u een heel nieuwe groep klanten bereikt.

Als iemand naar volle tevredenheid gebruik heeft gemaakt van uw flexwerkplek is de kans groot dat hij of zij ook een keer komt eten in uw restaurant. De kans is ook groot dat u een vaste groep klanten krijgt die dagelijks bij u komen flexwerken en daarbij regelmatig wat te eten en te drinken bestellen.

En omdat flexwerkplekken in restaurants nog een relatief nieuw fenomeen zijn, kunt u als early adopter van deze trend uw voordeel doen met aandacht van de pers.

Welke soorten restaurants zijn ideale flexwerkplekken?

Niet alle restaurants zijn geschikt als kantoorruimte.

Een goede flexwerkplek staat of valt bij de juiste voorzieningen en zitplaatsen. Hieronder vindt u een overzicht van de soorten restaurants die heel geschikt zijn als flexwerkplek, en de soorten die deze sprong beter niet kunnen wagen.

Welke soorten restaurants zijn geschikt als flexwerkplek? 

 • Restaurants
 • Koffiezaken
 • Quick-service restaurants

Restaurants

Zoals we al aangaven zijn restaurants die alleen diner serveren heel geschikt als flexwerkplek, vooral in steden waar de huur hoog is.

Flexwerkers kunnen u helpen de huur te betalen. Dinerrestaurants zijn doorgaans goed ingericht en hebben goede zitplaatsen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor freelancers met laptops. En met een Instagramwaardige inrichting spoort u freelancers meteen aan om uw restaurant-flexwerkplek via social media bij vrienden en collega’s onder de aandacht te brengen.

Gastronomische restaurants zijn over het algemeen minder geschikt voor flexwerkers, omdat andere gasten tijdens een dure maaltijd niet zitten te wachten op het geluid van ratelende toetsenborden. Het past niet bij wat ze verwachten van een gastronomische flexwerkplekken.

Koffiezaken

Koffiezaken zijn altijd al favoriet onder freelancers, studenten en creatievelingen. Ze zijn heel geschikt voor flexwerkers omdat ze beschikken over alle benodigde voorzieningen: koffie, WiFi, stopcontacten en comfortabele zitplaatsen.

Vascobelo is een goed voorbeeld van een koffiezaak en flexwerkplek. Vascobelo ligt op de Zuidas in Amsterdam en serveert koffie, lunch en hapjes. Er zijn genoeg zitplaatsen in de inspirerende ruimte vol boeken en heerlijk geurende koffie. 

Quick-service restaurants

Quick-service restaurants (QSR’s) worden drukbezocht rond lunchtijd en in de avond, maar tussen die tijden is het er bijzonder rustig. 

QSR’s zijn goede flexwerkplekken omdat ze beschikken over veel zitplaatsen, genoeg stopcontacten en WiFi. Omdat er altijd iets te eten verkrijgbaar is, kunnen QSR’s heel makkelijk meer inkomen genereren op de rustige momenten van de dag door zichzelf open te stellen voor freelancers die een paar uur buitenshuis willen werken.

Welke voorzieningen heeft uw restaurant nodig om een flexwerkplek te worden?

Om uw restaurant geschikt te maken als parttime kantoor moet u uw klanten de volgende voorzieningen kunnen bieden:

 • Snelle WiFi
 • Stopcontacten
 • Koffie
 • Afzonderlijke zitplaatsen
 • Telefooncellen
 • Vergaderruimtes
 • Printer 
 • Spaarprogramma
 • Zelfbestelmenu’s

1. Snelle WiFi

Installeer een WiFi-netwerk of upgrade uw huidige netwerk zodat het geschikt is voor grote aantallen gebruikers. Een betrouwbare WiFi-verbinding is echt een minimum voor de levensvatbaarheid van uw restaurant als flexwerkplek.

2. Stopcontacten

Stopcontacten zijn een andere belangrijke technische voorziening. Freelancers en start-ups moeten kunnen zorgen dat hun telefoons en laptops opgeladen blijven.

Hoeveel stopcontacten heeft uw restaurant en waar bevinden ze zich? Als ze alleen in de wanden zitten, zou u laadstations kunnen plaatsen op de tafels die verder van de muur staan.

3. Koffie

Koffie is het levenselixir van freelancers, studenten en professionals overal ter wereld. Serveert uw restaurant eigenlijk geen koffie? Zoek dan een betaalbare manier om koffie op te nemen op uw middagkaart.

4. Afzonderlijke werkstations

Tafeltjes voor twee kunnen dienen als bureau voor freelancers. Heeft uw restaurant alleen lange gemeenschappelijke tafels? Geen probleem. Gemeenschappelijke tafels zijn een aanvaardbare optie, omdat ze mensen stimuleren te netwerken en zakelijke connecties te maken met de andere flexwerkers aan hun tafel.

5. Telefooncellen

In “telefooncellen” of rustige, afgezonderde hoekjes kunnen gasten bellen zonder afgeleid te worden of anderen af te leiden. Heeft u ongebruikte kasten of opslagruimtes in uw restaurant? Zet er een stoel in en klaar is uw telefooncel.

6. Vergaderruimtes

Soms moeten freelancers besprekingen houden met collega’s of klanten. Natuurlijk kunnen ze vergaderen aan een grote tafel, maar het is beter daar een aparte ruimte voor in te richten.

7. Printer

Zelfs in ons digitale tijdperk zijn printers onderdeel van het zakenleven. U kunt een printer installeren waarbij gebruikers betalen per afgedrukte pagina. Zoek een model dat niet veel ruimte in beslag neemt en dat u tijdens het diner kunt opbergen.

Met dergelijke luxe voorzieningen zorgt u ervoor dat freelancers hun WeWork-lidmaatschap graag verruilen voor een tafeltje in uw restaurant.

8. Loyalty programma

Uiteindelijk wilt u natuurlijk dat uw restaurant de ultieme flexwerkplek wordt voor iedereen die wat werk wil verzetten, of het nou gaat om ondernemers, freelancers, studenten of iets daartussenin. 

Met een loyalty programma beloon uw trouwe flexwerkers in uw restaurant met speciale aanbiedingen, kortingen en geschenken, afhankelijk van het bedrag dat ze besteden en de regelmaat waarmee ze langskomen. Hoe meer ze kopen, hoe meer ze krijgen.

Het resultaat is dat uw gasten meer gaan kopen, zodat ze er meer voor terugkrijgen. Met extraatjes als gratis koffie en hapjes kunt u de omzet verhogen en het aantal vaste klanten vergroten.

Consultancybureau Bain & Company ontdekte zelfs dat u met 5% meer vaste klanten tot wel 75% meer omzet kunt behalen.

9. Self-order menu

Natuurlijk willen de flexwerkers in uw restaurant niet voortdurend gestoord worden door uw bedieningsmedewerkers. Dan zijn self-order menu’s een waardevolle toevoeging.

In plaats van een ober of serveerster te moeten wenken, kunnen uw gasten hun bestelling doorgeven via een iPad op hun tafel, waarna die bestelling meteen wordt doorgestuurd naar de juiste personen in de keuken.

Uw klanten hoeven dus niets anders te doen dan op een scherm tikken, en voor ze het weten wordt hun bestelling bij ze gebracht. Zonder onderbrekingen, zodat ze in hun flow blijven en lekker door kunnen werken. Bovendien houden uw bedieningsmedewerkers zo meer tijd over om het uw andere gasten naar de zin te maken.

In feite kunt u zo dus meer gasten bedienen zonder hogere personeelskosten.

resto blog banner

 

Hoe verandert u uw restaurant in een parttime flexwerkplek?

Een compleet nieuwe flexwerkruimte openen vereist een enorme investering. Veel restaurants en koffiezaken beschikken eigenlijk al over de benodigde basis.

De meeste restaurants hebben maar een flinterdunne winstmarge en daarom biedt de combinatie met een flexwerkplek boeiende kansen: zo kunt u extra inkomsten genereren die u anders zou mislopen.

Door uw restaurant officieel te profileren als flexwerkplek kunt u een nieuwe groep klanten trekken en meer verkopen in de rustige uren van de dag. Of u nu meer eten en drinken verkoopt, lidmaatschappen afsluit of klanten laat betalen voor het gebruik van uw voorzieningen, met een flexwerkplek krijgt u meer kansen om inkomen te genereren.

Werk wordt steeds vaker locatie-onafhankelijk en dus groeit het aantal mensen dat op zoek is naar een comfortabele werkplek. Restaurants bevinden zich in een uitstekende positie om aan die behoefte te voldoen.

Nieuws en handige tips, speciaal voor u.

Alle tools om uw onderneming te doen groeien, rechtstreeks in uw inbox.

Meer van dit onderwerp: Sales & Marketing