7 tips om uw eigen koffiebar te openen

7 tips om uw eigen koffiebar te openen

Een goed begin is het halve werk. Zeker bij het openen van uw eigen zaak. Wilt u een koffiebar openen, maar weet u niet goed wat u precies nodig heeft? Wat zijn dé essentiële koffiebar items en benodigdheden? Wij hebben de ultieme lijst met ‘7 tips voor uw eigen koffiebar te openen’ samengesteld. Zo ziet u zeker niets over het hoofd.

1. Espressomachine

Zonder koffiemachine komt u natuurlijk niet ver met uw koffiezaak, dus die staat bovenaan de lijst. Het is belangrijk dat u een goede espressomachine aanschaft. In veel koffiesoorten zit namelijk wel een element van espresso.

Afhankelijk van hoe groot uw koffiezaak is en hoe druk het gaat zijn, is het verstandig om te kiezen voor een 2 group of 3 group espressomachine. Hiermee zet u meerdere kopjes koffie tegelijk en kan u lange rijen voorkomen. Denk ook aan zaken als: garantie, reparatie, vervangmachine als u problemen heeft of een verzekering. Dit is het één van de belangrijkste elementen van uw zaak, dus besteed er veel aandacht aan.

Een koffiebar openen: de ultieme handleiding

2. Koffiemolen

Koffie kan op veel verschillende manieren gemalen worden, en dat resulteert in verschillende smaken. De koffiemolen is daarom een heel belangrijk onderdeel voor het maken van het perfecte kopje koffie. U kan een koffiemolen kopen met of zonder reservoir. Of een espressomachine waar al een koffiemolen inzit. Met een losse koffiemolen bepaalt u zelf hoe u de koffie maalt en met een espressomachine gaat het automatisch. Wat verkiest u? Doe online research maar ga ook zeker langs bij uw favoriete koffiebar en kijk hoe zij het doen.

Tip: U kan gemalen koffie ook verkopen voor de klanten die thuis geen koffiemolen hebben.

3. Werktafel en koelkast

Klanten eten graag iets bij de koffie, en diegenen die ‘s morgens langskomen, willen wellicht een ontbijt. Bij het serveren van eten horen natuurlijk de nodige voorbereidingen. Hiervoor kan u best een werktafel aanschaffen die speciaal dient voor het klaarmaken van eten.

Om het eten en melk vers te houden, heb je een koelkast nodig. Afhankelijk van hoe groot uw menu is en hoeveel eten er voorbereid moet worden, beslist u hoe groot uw koelkast moet zijn. Denk ook aan de alternatieve melksoorten. Als u soja-, haver-, amandelmelk én magere melk aanbiedt, dan heeft u duidelijk meer koelruimte nodig.

4. Interieur en meubilair

U wilt natuurlijk dat uw koffiebar een fijne omgeving is waar klanten graag komen. Het interieur speelt hierbij een grote rol en geeft uw zaak ambiance. Tegenwoordig is de industriële en vintage look erg populair, maar waarom zou u meegaan met de stroom? Wees origineel en geef uw koffiebar een uniek karakter. Sfeer is belangrijk. Wat wilt u uitstralen naar uw klanten? Als u hier niet over nadenkt, is dat ook te zien en zullen uw gasten minder graag terugkomen.

Klanten die graag werken of studeren in een koffiebar, willen comfortabel zitten en genoeg ruimte hebben om te werken. Denk aan stoelen met kussens en grote tafels met plaats voor meerdere laptops. En voorzie genoeg stopcontacten, zodat gasten hun laptop kunnen opladen.

Denk ook aan de counters waar de koffie wordt gemaakt en waar wellicht een koelvitrine staat met gebakjes.

Een koffiebar openen: de ultieme handleiding

 

5. Diverse producten

Nog een aantal onmisbare dingen voor uw koffiebar:

  • Koffie- en theekopjes
  • Takeaway bekers en deksels
  • Roerstokjes en servetjes
  • Lepels
  • Koffiesiroop, honing en/of suiker
  • Koekjes, taart of gebak
  • Etc.

6. Kassasysteem

Het kan heel druk zijn in uw koffiezaak. Een goed kassasysteem is dus heel belangrijk. Uw personeel moet makkelijk en snel bestellingen kunnen opnemen en goed kunnen omgaan met het kassasysteem. U wil dat het snel en overzichtelijk werkt, liefst op een iPad omdat dat het minste ruimte inneemt. Bovendien moet nieuw personeel er snel mee aan de slag kunnen.
Vergeet ook niet dat u misschien een loyaltyprogramma wil gebruiken, en zorg ervoor dat dit kan via de kassa. Ook essentieel: een cloudgebaseerd systeem, zodat u ook weet wat er in uw zaak gebeurt als u er niet bent. Lees hier meer over kassafuncties voor koffiezaken.

Een koffiebar openen: de ultieme handleiding

7. Wat heeft uw koffiebar nog meer nodig?

Vergeet vooral de kleine dingen niet, die klanten kunnen waarderen en hun ervaring beter maakt

  • Tijdschriften – Geef de klanten wat leesvoer. Klanten vinden het leuk om wat te lezen onder het genot van wat koffie en weg te zakken in een comfortabele stoel;
  • Gratis wifi – Dit is is niet meer weg te denken in ons dagelijkse leven. We zitten steeds meer op onze telefoon en maken dus ook steeds meer gebruik van het internet. Gratis wifi trekt klanten aan die graag in een koffiezaak willen studeren of werken.
  • Kraantjeswater – Water hoort bij de koffie en kraanwater is gratis. Zorg dat u dit extra beetje service aanbiedt.

Eigen zaak beginnen? Alle tips voor starters op een rijtje

De Horeca Startersgids